Història

Aquesta secció va començar a rodar, quan la Junta General Ordinària del dia 2 d’octubre de 1914 va acordar crear la Comissió d’Estudis Naturals, amb Daniel Blanxart, president; Jacint Elias, Eugeni Ferrer i Dalmau i Frederic Segués, vocals; Antón Matheu, secretari. Dins el contexte, els valors i els continguts que van promoure les associacions i entitats excursionistes des de la seva creació, aquesta secció es proposà ampliar els coneixements del nostre país, afegint a l’aspecte esportiu de l’excursionisme, l’interès pels fets culturals i científics que s’oferien a pler als seus esperits inquiets. Van treballar en la recerca i divulgació en els camps de la Geografia, l’Arqueologia, la Geologia, la Zoologia i la Botànica.

Destacats socis col.laboraven en aquesta secció, amb excursions, conferències i publicació de treballs des del primer número de l’Arxiu d’Estudis del Centre Excursionista de Terrassa aparegut l’any 1911:

  • Joan Cadevall i Diars, autor de Flora de Catalunya.
  • Àngel Sallent i Gotés, col.laborador també d’aquesta obra.
  • Eugeni Ferrer i Dalmau, entomòleg.
  • Doménech Palet i Barba, geòleg
  • Adeodat Marcet, botànic
  • Jacint Elias, estudiós i divulgador de geologia
  • Daniel Blanxart i Pedrals, científic i investigador.
  • Josep Soler i Palet, historiador

Posteriorment, l’any 1934, es va acordar denominar-la Secció de Ciències Naturals i com a president es va elegir a Domènech Palet i Barba.

L’any 1961 es va promoure la creació de la secció de Mineralogia i Petrologia, dedicada a la recerca de la mineralogia i l’arqueologia.

Més endavant, a partir de 1969, es crea el Laboratori de Bioespeleologia de la SIS (Secció d’Investigacions Subterrànies) dedicat a l’estudi de la fauna cavernícola. Es vincula el Centre amb la Institució Catalana d’Història Natural.

Es celebra l’any 1977 el 6è Simposi d’Espeleologia dedicat a la Bioespeleologia. Es participa també en el Congrés de Cultura Catalana i en la Campanya per a la Salvaguarda del Patrimoni Natural.

A partir de 1978 es col.labora activament amb la Campanya de Salvaguarda del Massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. I l’any 1981 es participa en el Vè Congrés Excursionista Català organitzat pel Centre Excursionista de Terrassa.

Com el CET és una Entitat adherida a la Institució Catalana d’Història Natural, participa a través de la Secció de Ciències en les activitats que promou dita Institució, com per exemple els Projectes de recerca Participativa. Per aquest motiu el Grup d’Entomologia ha posat en marxa un projecte sobre l'”Estudi dels coleòpters florícoles del Vallès Occidental”, vinculat a la ICHN.

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies