La secció de Ciències Naturals vol aportar el seu granet de sorra col·laborant amb altres entitats en la ciencia ciutadana, aportant els resultats obtinguts en les nostres observacions per tal que es tinguin en consideració.
Fer de naturalista afeccionat ens motiva i serveix per aprendre i donar a conèixer la situació dels animals i plantes del nostre entorn. El treball de camp és engrescador per a tothom i sobretot quan es veu reflectit en forma de dades que poden servir per gestionar la biodiversitat.
Si et motiva l’estudi dels animals i disposes d’una mica de temps per involucrar-t’hi, tens l'oportunitat d'ajudar-nos a conèixer la distribució de les espècies de mamífers salvatges que habiten a Catalunya.
Dins la greu pèrdua d'hàbitats i la seva biodiversitat, el recull de dades de camp de les espècies de mamífers per exemple, en forma de mostreig i en cuadrants de 10 x 10 Km. serveix per aportar una sèrie de recursos que posteriorment s’inclouen en una base final que serveixen per configurar l’esmentat atles.
Ara pots participar en aquest projecte científic d’interès general per a la planificació i gestió de la fauna i del territori. A part, estaràs participant en el primer atles de mamífers realitzat amb ciència ciutadana.
L’Atles de Mamífers de Catalunya és una iniciativa de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat I amb col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
Nosaltres hi col·laborem amb voluntaris de l’Adenc Vallès i el cens és en el perìode d’abril a juliol i consta de transectes a peu, foto-trampeig, seguiment de rastres i gravació d’ultrasons amb uns protocols estandaritzats.
Per a més informació poseu-vos en contacte amb els responsables del grup d’ornitologia.
Resum dels protocols
1. Transsecte diürn de rastres a peu:
- Grups objectiu: ungulats, carnívors, lagomorfs, rosegadors i insectívors.
- Disseny: Realització de tres transsectes en tres quadrats diferents d'1 x 1 km, dins el quadrat 10 x 10 km.
- S'identificaran els rastres (excrements, petjades, etc.) i es recolliran i fotografiaran els excrements de carnívors. Si s'observen individus, també s'anotaran.
2. Parament fotogràfic:
- Grups objectiu: ungulats, carnívors i lagomorfs.
- Disseny: col·locació d'una càmera d'enregistrament automàtic amb sensor de moviment activa durant 3-5 setmanes. Es col·loca en tres quadrats diferents d'1 x 1 km, dins el quadrat 10 x 10 km.
3. Trampes per a pèl:
- Grups objectiu: petits rosegadors i insectívors.
- Disseny: col·locació de 10 tubs de recollida de pèl, actius durant 3-5 setmanes. Es col·loquen en tres quadrats diferents d'1 x 1 km, dins el quadrat 10 x 10 km.
4. Seguiment acústic amb Audiomoth:
- Grups objectiu: quiròpters (ratpenats).
- Disseny: col·locació d'un detector d'ultrasons actiu durant una nit. Es col·loca en tres quadrats diferents d'1 x 1 km, dins el quadrat 10 x 10 km.