Visor dels llibres de registre històrics d’escalada

Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Els integrants de l’equip que aconseguí petjar per primera vegada la Cova del Drac. Identificats: 1) Joan Mangot 2) Isidre Suana 3) Jaume Griera 4) 5) Josep Tintoré 6) Ricard Altayó 7) Sendo Grané (Foto: Arxiu del CET)

Ves directament al visor

Introducció

Es pot considerar que la pràctica de l’escalada a Terrassa s’inicià el 18 de juny de 1911, quan el soci del Centre Excursionista de Terrassa, Frederic Segués i Autonell, amb dos companys del grup Avant de Barcelona, aconsegueixen petjar per primera vegada el cim del Cavall Bernat de Sant Llorenç del Munt.

Portada del número 257 de la revista La Actualidad, apareguda el 4 de juliol de 1911, on aparegué la crònica de la primera ascensió al Cavall Bernat. (Procedència: Biblioteca i arxiu del CET)

Després d’aquesta primera ascensió se n’anirien succeint moltes d’altres, efectuades per membres pertanyents a les seccions d’Esports de Neu i d’Alta Muntanya i la d’Atletisme de l’Entitat, com ara la Cova del Drac, l’11 de febrer de 1923, la Castellassa de Can Torres, el 9 de setembre de 1923, el Turó de les Nou Cabres, l’1 de gener del 1924, el Cavall Bernat de la Vall, el 13 de gener de 1924, el Bolet de la Castellassa, el 9 de novembre 1924, l’Agulla petita de les Fogueroses l’any 1927 o, ja més endavant, emprant mitjans poc ortodoxos, el Gegant de les Fogueroses, l’any 1928.

Esguardant la Castellassa de can Torras. (Foto: Arxiu del CET)

ARXIV del Centre Excursionista de Terrassa hi ha documentades diferents campanyes de col·locació de llibres de registre a molts dels cims i monòlits del massís de Sant Llorenç del Munt o Serra de l’Obac, com la que es va efectuar l’any 1934 i que consistí en dipositar llibres a la roca de L’Esquirol, a l’Agulla Petita de les Fogueroses, al Cavall Bernat de la Vall, o la mateixa Castellassa de can Torras, el 10 d’abril de 1927, per reemplaçar l’anterior que havia estat malmès per un llamp.

Alguns d’aquests llibres han arribat als nostres dies, gràcies a la labor portada a terme per la Biblioteca i arxiu del Centre Excursionista de Terrassa, que s’ha encarregat de la seva conservació i preocupat que fossin curosament escanejats per membres de la Secció de Fotografia.

Els continguts

En les seves pàgines s’hi pot trobar l’empremta no només d’escaladors i escaladores del Centre Excursionista de Terrassa, sinó també de Sabadell i també d’altres centres excursionistes dels vallesos, el Bages o el Barcelonès, per citar-ne alguns, i s’hi poden trobar signatures, pensaments o dibuixos d’alguns dels pioners de l’escalada a casa nostra, com ara l’ Ernest Mallafré, en Raimon Estrems, en Vicenç Barbé, en Jordi Panyella, en Jordi Farrera, o les cordades Xandri -Casanellas i Torras-Nubiola, sense oblidar-nos els sabadellencs Josep Alaix, Josep Galícia o en Carles Olivella, per citar-ne alguns.

És per tant un patrimoni de tothom, que ara, a través del Visor dels Llibres de Registre Històrics d’Escalada de Sant Llorenç del Munt i l’Obac del Centre Excursionista de Terrassa, es fan accessibles a qualsevol persona interessada en el fet excursionista, i en particular de la història de l’escalada a casa nostra.

No s’ha realitzat un estudi exhaustiu sobre els continguts dels llibres de registre (ni tampoc és la voluntat), sinó que amb aquest visor el que es pretén, és fer accessible a qualsevol persona interessada en la història de l’escalada o en alguns dels seus protagonistes, una informació que fins ara romania reclosa a l’arxiu, per a la seva consulta i estudi, de manera que pugui efectuar els seus propis descobriments o arribar a les seves conclusions sobre els fets que l’han portar a la seva consulta. En canvi sí que s’agrairà el retorn de les conclusions a les que s’arribi a través de la seva consulta.

A tall d’exemple es mostren alguns dels continguts que es poden trobar navegant entre les pàgines dels llibres:

Dibuix d’en Josep Galícia, del 21-03-1954, del llibre de registre nº 5 de la Castellassa de can Torras 17/01/1953-03/07/1955), col·locat per la SAM del CET.

Dibuix d’aquarel·la efectuat en l’ascensió realitzada per membres del CET el 28 de setembre de 1948, en commemoració de la XXV aniversari de l’ascensió a la cova del Drac, que es troba a les pàgines del llibre nº 4 (05-10-1947-01-11-1949) de la Cova del Drac .

Signatures d’en Jordi Panyella (i autoretrat?) i l’Ernest Mallafré al llibre nº 1 del Cavall Bernat de la Vall (03/12/1933-14-04-1945) col·locat per la Secció d’Esports de Neu i d’Alta Muntanya del CET

L’inconfusible sentit de l’humor de la cordada Torras-Nubiola a les pàgines del llibre nº 5 de la Cova del Drac (06/11/1949-23-03/1952), col·locat per la SAM del CET.

El Visor

La divulgació dels continguts dels llibres de registre a través a través d’un visor cartogràfic és innovador en la seva concepció, i parteix de la voluntat de mantenir la consulta dels llibres des de la ubicació geogràfica on van ser dipositats i emplenats, encara que sigui de manera virtual.

Està preparat per créixer en continguts i àmbit geogràfic.

Per al disseny del visor s’ha emprat la tecnologia Instamaps de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, on s’hi poden consultar els Punts de Registre amb llibres de registre d’escalada històrics, i accedir a la seva fitxa que permet accedir a la seva consulta.

Per a l’emmagatzematge de les fitxes associades als Punts de Registre com a les imatges de cada un dels llibres s’ha emprat les funcionalitats de l’Hemeroteca del Catàl·leg Col·lectiu de Biblioteques Excursionistes de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), del qual la Biblioteca i arxiu del Centre Excursionista de Terrassa en forma part.

La publicació dels llibres de registre històrics té una finalitat únicament de divulgació i està pensada per fer arribar aquests extraordinaris continguts a qualsevol persona interessada en el fet excursionista, i en la història de l’escalada en particular, i no té per objectiu obtenir cap mena de contraprestació econòmica.

Tota persona que hagi participat en l’elaboració d’algun dels continguts publicats, pot mostrar la seva oposició a la seva publicació, adreçant un correu electrònic a l’adreça biblioteca.arxiu.cet@gmail.com, acreditant la relació amb la seva autoria i indicant la part a despublicar.

També s’agrairan aportacions per ampliar el fons documental a divulgar, així com esmenes o aportacions d’informacions a les fitxes dels Punts de Registre.

Aquesta obra està subjecta a una llicència de  Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons

 

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies