Biblioteca i arxiu

Per ajudar a fer una mica més suportable el confinament, la Biblioteca i arxiu del CET posa a disposició de qualsevol persona interessada, les publicacions i d’altres continguts digitalitzats del fons documental del CET, així com d’algunes de les seves seccions i vocalies.

Es tracta d’un projecte de digitalització que encara es troba en fase de disseny, i alguns dels continguts són tan sols una proposta, que es poden consultar a través de l’apartat Hemeroteca del Catàleg Col·lectiu de Biblioteques Excursionistes (del qual el CET en forma part integrant) de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Els documents estan escanejats amb format pdf i se’ls ha passat el procediment de reconeixement d’escriptura (OCR), amb el qual es poden fer cerques a partir dels seus continguts, no tan sols entre les publicacions del CET, sinó també entre les publicacions de totes les entitats que formen part del catàleg col·lectiu.

Per a la digitalització de la revista ARXIV s’ha comptat amb la inestimable col·laboració de la sòcia Rosa Mª García, i pel que fa als números corresponents a la SIS, de l’Alba Turmo. 

Esperem que ho trobeu d’utilitat.

La biblioteca del CET és un tret diferencial de les associacions com la nostra i, per tant, un dels serveis bàsics que la nostra entitat ofereix a les persones associades i, també, a qui estigui interessat en la història i les activitats que el Centre ofereix a la ciutat i al país.

HORARI:

Servei obert cada dijous de 18.00 a 21.00 h

Per a consultes fora d’horari, escriviu a biblioteca.arxiu.cet@gmail.com

CONSULTEU:

El catàleg en línia del fons bibliogràfic del CET a biblioteca.cec.cat/opac_cet/

El catàleg col·lectiu de biblioteques d’entitats excursionistes a biblioteca.cec.cat/cataleg/index.php

SERVEIS:

 • Fons bibliogràfic: servei de consulta o de préstec (només per a socis).
 • Fons documental: servei de consulta presencial a la biblioteca
 • Assessorament sobre webgrafia i bibliografia de temàtica excursionista
 • Gestió arxivística del fons documental i bibliogràfic
 • Manteniment del portal de tracks del CET

LA PROPOSTA

Aquesta temporada iniciem una nova vocalia dins la secció d’Alta Muntanya del CET: ESQUÍ DE MUNTANYA AMB NENES I NENS, MARES I PARES. Esquí de muntanya amb nens i nenes pretén acostar aquesta modalitat de fer muntanya als més petits, o no tant petits, conjuntament amb els seus pares i mares. Seran sortides senzilles, amb poc desnivell i baixades suaus, perquè tots els infants puguin descobrir, conjuntament amb d’altres infants, aquesta manera de pujar i baixar muntanyes. Al mercat no existeix material de progressió amb esquis de talles petites, per tant, els pares i mares hem de pujar a l’esquena el material dels nens. De ben segur, que quant nosaltres ja siguem molt grans, ells faran el mateix per nosaltres! Buscarem cims que puguem sortir «calçats» des de el cotxe. Si el cim que hem seleccionat en aquell moment no presenta bones condicions, canviarem de zona. Les sortides estant adreçades a pares i mares que ja fan esquí de muntanya amb més o menys assiduïtat i que els seus fills i filles ja tenen un nivell mínim d’esquí. Farem dues sortides: Abril al cim de Comabona Maig, al Tuc de Baciver, a la Vall d’ Aran. Aquesta última serà de cap de setmana, de manera que també compartirem l’estada en un refugi. Més endavant concretarem dates exactes Es tracta doncs, de compartir l’esquí de muntanya amb altres famílies i començar a apropar aquest món als nostres fills, si és que encara no ho han fet! Més informació: Xavi Busom (669
...més...
DIUMENGE 10 DE GENER Arribarem amb els cotxes a Sant Vicenç de Castellet, per la carretera a Manresa, i després de travessar el poble seguirem la carretera BV-1229 que es dirigeix al Pont de Vilomara, i al cap de poc més de dos quilòmetres i a mà dreta, agafarem la pista que va a Sant Pere de Vallhonesta. Un cop aparcats els vehicles, ens acostarem a l’església romànica de Sant Pere de Vallhonesta (segles XI-XIII). Al voltant hi ha un jardí botànic, cuidat pels amics de la capella, integrats en el Centre Excursionista de Sant Vicenç de Castellet. Hi veurem, entre altres plantes, les següents: ametller, boix, bruc d’hivern, càdec, cedre, galzeran, hortènsia d’hivern, lilà, llentiscle, llorer, marfull, ruda, savina, xeringuilla i xiprer. En acabar, baixarem per la pista per veure el que queda del Roure Gros del Rubió i la vegetació que l’envolta. Una mica més avall agafarem a la dreta el camí del Maquis, feréstec i de gran bellesa, i farem una parada a la balma del Sequer, on observarem la corretjola llanosa. Al cap d’una estona entroncarem amb el GR4, de Montserrat a Puigcerdà, i entrarem en un bosc ufanós. Finalment arribarem a Sant Jaume de Vallhonesta, on hi ha una capella d’origen romànic i les restes de l’hostal més important de l’antic camí ral de Barcelona a Manresa. En aquest indret trobarem una flora rica i variada. La tornada fins a Sant Pere la farem seguint el GR4 i, a més de veure algunes de les més
...més...

ACTES

Dimarts, 20 de desembre de 2016 a les 19:30 Francesc Muntada ens presentarà el seu darrer llibre de fotografies: Paisatges de Catalunya. És el resultat de 20 anys fotografiant la natura. Són vint anys de passió per a la fotografia, per millorar dia a dia la qualitat de les imatge obtingudes, per aprendre noves tècniques i per dominar l’ús de nous materials. En aquests vint anys, la tecnologia ha fet canvis radicals i aquest llibre és també el fruit de l’adaptació a aquests canvis. Hi ha fotografies fetes amb diapositives, amb càmeres de pas universal, de mig format i de plaques. I moltes més fotografies fetes amb càmeres digitals. Réflex i sense mirall. Però aquest llibre també és el fruit de l’amor al país i de la passió per conèixer-lo cada dia més i millor. És el resultat d’hores de repassar revistes i llibres i del desig de descobrir racons desconeguts. D’hores i més hores de conduir per les autopistes, les carreteres secundàries i per pistes de muntanya. De litres i més litres de gasoil cremat. I de llargues caminades carretejant l’equip fotogràfic. És la constatació que només trescant-lo es coneix un país. Sentint la terra sota els peus, l’olor del bosc a la cara i la llum de la posta als ulls. Presentarà l'acte Jaume Aulet, doctor en Filologia Catalana i professor de literatura catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona. S'ha especialitzat en l'estudi del noucentisme i en la poesia contemporània. Gran divulgador de la poesia i lluitador
...més...

WEBGRAFIA recomanada:

Adreces web recomanades, relacionades amb el món de l’excursionisme:

gener-febrer:

 • http://meteomuntanya.cat/: El Servei Meteorològic de Catalunya i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya han creat un nou portal web de meteorologia de muntanya, amb l’objectiu de ser referència en la seguretat dels qui practiquen activitats a l’aire lliure a qualsevol dels massissos del país. El portal posa a l’abast dels ciutadans nous recursos meteorològics específics per a la muntanya alhora que facilita l’accés als productes ja existents.
 • http://senderisme.tk/: Pàgina web creada per en Justino Martínez que posa a disposició del públic excursionista una proposta d’excursions, amb una descripció de l’itinerari i tracks per al GPS.
 • http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/senp_catalunya/espais_sistema/: Pàgina de la Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, amb una fitxa per a cada un dels espais que conformen el Sistema d’Espais Naturals Protegits, amb les principals informacions de cada un d’ells: situació i dades bàsiques, grau de protecció, impactes i vulnerabilitats, etc.

novembre-desembre:

 • https://senderismeentren.cat/: Proposa excursions que tenen el seu origen i final en qualsevol estació de tren, cremallera, funicular o metro del nostre país, des de cims de prop de 3.000 metres dels Pirineus, a fagedes, prats alpins, platges i zones agrícoles d’interès, totes accessibles mitjançant transport públic.
 • http://www.rutabike.com/: pàgina web consagrada a la bicicleta. Proposa itineraris amb tracks gps,  i notícies diverses relacionades amb les dues rodes.

setembre-octubre:

 • http://www.engarrista.com/: pàgina web elaborada per la Sílvia i el Marc, que conté diferents recorreguts selectes, a peu, en bicicleta, escalant o engarristant-se, sovint poc freqüentats, acompanyats d’una exhaustiva descripció, tracks gps i unes magnífiques fotografies.
 • http://www.bttpirineus.org/: pàgina de l’Associació Betetistes dels Pirineus constituïda per un grup d’amics que volen promoure la pràctica de la bicicleta tot terreny a les dues vessants dels Pirineus i a Catalunya. Hi trobareu tracks de recorreguts per bicicleta de muntanya pels Pirineus i Catalunya de diferents nivells de dificultat i llargària.
 • http://wikipedra.catpaisatge.net/:Portal col·laboratiu impulsat per l’Observatori del Paisatge, destinat a consultar i a inventariar les barraques, cabanes i orris de pedra seca de Catalunya. Està obert a la participació de qualsevol persona interessada, i té per objecte la preservació del patrimoni de la pedra seca. Els ajudeu?

INCORPORACIONS a la Biblioteca i Arxiu del CET:

gener-febrer

Obres ingressades per donatiu:

 • Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya:
  • Lot de guies i llibres d’excursionisme, GR, esquí de muntanya, BTT, botànica, etc., de l’editorial Cossetània, en el marc del programa “Suport a les biblioteques de les Entitats”.
 • Joan Llach Vidal:
  • Andorra. Mapa topogràfic-excursionista. Escala 1:40.000. A cura dels Drs. Noël Llopis Lladó i Salvador Llobet i Xavier Coll. Editorial Alpina i Albert i Jacqueline Puigoriol. Edició 1970.
  • Pirineo. Maladeta. Escala 1:25000. Mapa Itinerari del Centre Excursionista de Catalunya. Edició 1951.
  • Montseny. Guia i mapa topogràfic. Editorial Alpina. Edició 1953.
  • Cingles de Bertí. Guia i mapa topogràfic. Editorial Alpina.
  • Panticosa. Formigal. Guia i mapa topogràfic. Edició 1987.

Obres ingressades per subscripció:

 • Cardús, Salvador (2016) Heràldica i noblesa terrassenca. Fundació Torre del Palau. Col. Àmfora nº 20. Terrassa.

Arxiu:

 • Donatiu de Joan Llach Vidal:
  • 15 fotografies dels treballs d’instal·lació de la 1ª taula d’orientació al Montcau.
  • Col·lecció de banderins d’actes de diferents centres excursionistes corresponents al període dels anys 1950-1960:
   • Banderins Diada Germanor del CET 1950-1958, 1961,1966.
   • Campament de tardor SAM 1955, 1957, 1961.
   • Festivitat de Sant Bernat SAM 1952
   • Banderins delegació terrassa del CMB:
    • Festa d’estiu: 3ª (1952), 5ª, 6ª, 7ª, 8ª, 10ª
   • Banderins CE Rubí 1ª acampada localn 1952
   • Banderins Societat Coral Joventut Terrassenca:
    • Festa Primavera 3ª (1952), 5ª (1956) 6ª (1957) 7ª (1959) 13ª (1964)
   • Banderins Centro Aragonés de Tarrasa 1954, 1955 Plega a Can Guitart
   • Banderins Sección Montaña Agrupación Cultural y Recreativa:
    • Campaments d’hivern 1957, primavera 1956 i 1957, i Tardor 1956.

novembre-desembre:

Incorporacions a la biblioteca

 • Donatiu de Jordi Huguet Cots:
  • Valls, Alfons et al. (1992) La travessia dels pirineus amb BTT. Ed. Pleniluni.
  • Vives, Joan M. (1991) Excursions en bici de muntanya. Entre el Montseny i la Cerdanya. Ed. Montblanc-Martín.
   Martínez, Carles et al (2000) En BTT pel massís del Port. Cossetània Edicions.
  • Gavaldà, Jordi et al (1991) La Val d’Aran en bicicleta de muntanya.
  • Badia, Nuet (2001) 52 itineraris d’accés fàcil des de Barcelona. Edicola-62.
 • Donatiu de Martí Puig i Cabeza:
  • Diversos mapes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya de les sèries Espais Naturals i Unitats geogràfiques escala 1:25. 000.

setembre-octubre

Incorporacions a la biblioteca

 • Donatiu de l’Ajuntament de Terrassa:
  • Diversos autors (2016) Jaume Galofre. Edita Ajuntament de Terrassa, Col. Homenatges.

Incorporacions a l’arxiu:

 • Donatiu de Jordi Serra Pasias:
  • Números de l’1 al 8 i el 10 de la Circular interna de la Secció d’Alta Muntanya del CET, que es van editar en format cicrostil durant la dècada dels anys 50.
 • Donatiu d’Armand Ballart:
  • Audiovisual “Les Muntanyes d’en Fredi”, consistent en un recull de fotografies del fons fotogràfic del propi Fredi, seleccionades i ordenades cronològicament per l’Armand Ballard, i projectades i comentades pel ell mateix, durant l’acte d’homenatge a en Fredi Parera que es va celebrar el 10 de juny de 2016 al Centre Excursionista de Terrassa, en el marc dels actes de celebració de la Festa de Sant Bernat de Menthon.

Projectes de futur:

 • Fer consultables a traves del web del CET tots els llibres de registre de cims que conservem sobre Sant Llorenç del Munt. Tenim la col·lecció més extensa de llibres de registre d’aquestes muntanyes
 • Digitalització de tots els números de la revista Arxiu i penjar-los a Internet a disposició de tothom
 • Edició i publicació del catàleg de la documentació històrica del CET

I, a més:

 • A través del web del Catàleg Col·lectiu de Biblioteques Excursionistes de Catalunya (CCBE) podeu conèixer tots els documents que hi ha a la Biblioteca i Arxiu del CET, a més dels documents de les altres entitats excursionistes adherides al CCBE. La seva adreça web: http://biblioteca.cec.cat/opac_cet/
 • Amb la finalitat d’apropar els socis i sòcies a la història del CET i als document que l’expliquen, periòdicament publiquem la imatge d’un document representatiu de l’entitat amb un breu comentari de contextualització. L’objectiu és fer visible el patrimoni històric que ha conservat el Centre al llarg de més de cent anys i que és testimoni directe de la història que ha viscut la ciutat i del país. Hi podeu accedir a l’adreça http://ce-terrassa.cat/inici/publicacions/biblioteca-i-arxiu/cet-doc/