Amb 1698m d’alçada és el cim més important del cantó occidental del Parc Natural del Montseny. Situat entre les comarques del Vallès Oriental i d’Osona.
Sortirem del Collformic, al km 26,4 de la la carretera BV-5301 i a 1143m d’alçada.
Comencem l’ascensió per uns graons llargs i inclinats fets amb pissarra de la regió. Arribem a una pista ampla que amb suaus ascens i descensos ens portarà fins el Santuari de Sant Segimón.
Passarem pel Pla d’en Bessa, unes fagedes precioses, el Torrent dels Rentadors i després trobarem la Font de Sant Miquel del Sants i el Coll de les Tres Creus, just abans del camí de baixada cap a Viladrau que va per una gran fageda.
Arribem a Sant Segimón, que actualment no es pot visitar, és una propietat privada. Un santuari situat al vessant nord-occidental del Matagalls, dins el terme municipal i parròquia de Viladrau a la comarca d'Osona i a 1.230 metres d'altitud. Sant Segimóm es troba datat ja al segle XIII i potser anteriorment ja hi havia heremites per les coves de la contrada. Consta d’un grapat d’edificacions que s’han anat refent i ampliant al llarg dels segles. Centre de pelegrinatge i trobades, ha tingut una important hostatgeria i també al llarg dels anys s’ha anat degradant i també reconstruïnt.
Tornem fins el Coll de les Tres Creus a 1.225m i deixant la pista, per uns graons d’obra, ens enfilem muntanya amunt per uns pendents i roquissars de pissarra, entretinguts, que ens menaran fins a sobre mateix de la petita Ermita de Sant Miquel del Barretons, a la qual no arribarem doncs queda molt penjada dalt d’un turonet de roca.
Seguim muntanya amunt per corriols de pissarra, enfilant-nos cap el Turó de Sant Miquel i el de Sant Segimón, que passarem pel sud. Per la Carena de la Font del Matagalls passarem pel Coll Saprunera i el Pla del Ginebre, arribant al Coll de La Font, ja a 1558m d’alçada. Aquí entrem altre com a la fageda i anem a la font i La Font no és cap altre que la del Matagalls, una font coberta, obrada i resguardada amb bancs i un bon aixopluc en cas de necessitat.
Deixem aquesta font i anem pel Collet del Prat Xic a buscar el Torrent del Sot de les Cordes que ens portarà a la Font dels Cims, una altra font obrada en forma de gran fita vertical amb una escultura de ferro al capdemunt.
Seguirem torrent amunt i per prats alpins pel Pla de Les Saleres fins el cim del Matagalls, que ja el tenim a tocar. Al cim s'hi pot trobar un vèrtex geodèsic, juntament amb una creu de dimensions considerables, que en cas de bon temps es veu des de molt lluny.
Comencem la baixada en direcció sud-oest a buscar el Coll de Llops per roquissars de pissarra, passem pel Turó de Morera, Collet de l’Estanyol, Turó Gros, el Pla de la Barraca on hi ha les restes d’un antic pou de neu i el Turó del Pla de la Barraca. D’aquí, per corriols i deixant aquesta carena ja comencem a baixar pel Ginestar, les Roques del Marquès i la Carena dels Roures, deixant a baix, a la nostra esquerra l’enorme masia de Sant Andreu de la Castanya.
I ja pels Roures de Sant Andreu arribarem altre cop als llargs graons de pujada, de pissarra, fins al Collformic, on podrem fer un mos, si ens ve de gust.
Fitxa tècnica
- Punt de trobada: Collformic, al km 26,4 de la la carretera BV-5301
- Hora: 8:00 h del matí per començar a caminar
- A efectes de logística de vehicles, qui no en disposi, ja ens hi posaríem en contacte per quedar i recollir-lo.
- Donat que farem el transport amb vehicles particulars, com a referència, el cost aproximat serà de 20€ x vehicle, a repartir entre els ocupants (5€ x persona per un vehicle de 4 ocupants).
- Durada prevista de l’excursió: unes 8 hores aproximadament, entre pujada i baixada, esmorzar, dinar, presentació i organització d’equips, així com la logística per la conducció amb barra direccional.
- Distància total a recórrer: uns 12,5 km.
- Desnivell: uns 750m positius i negatius, la sortida és circular.
- Dificultat: tècnicament difícil. Llargada, desnivell i roquissars.
- Consells específics: Cal portar esmorzar i dinar de motxilla, aigua o beguda suficient per tota la excursió, roba (regla de les tres capes) i calçat adequats per l’alta muntanya, es recomana bota de canya mitja-alta, protecció per al sol, la pluja i o el vent, i si fa fred guants i Buff o gorro. La motxilla ha de tenir la capacitat per portar la roba que ens pot fer nosa, si tenim calor i també la que podem necessitar en cas de fred, vent o pluja, més el menjar, beure i les coses de les nostres necessitats personals, farmaciola, etc ...
- Us recordem que per motius de seguretat és obligatori per a tothom portar bastons.
- Inscripcions: al formulari adjunt o Secretaria del CET, feiners de 18.00 a 21.00 h.
- Sortida gratuïta
- Dades de contacte:
- Xavi Heras 616 453 916, fxhcfxhc60@gmail.com
- Pere Saperas 666 01 60 78, psaperas@gmail.com
- Jordi Masana 629393101, totixtux1@gmail.com
- Nota: Us recordem que el dimarts 10 de desembre es tancaran les inscripcions.