Comunicat dels Vocals del Grup d'Ornitologia del Centre Excursionista de Terrassa
Amics i socis, Amb aquesta nota volem referir-nos a la situació del grup d’ornitologia dins la Secció de Ciències Naturals del CET.
Amics i socis,
Amb aquesta nota volem referir-nos a la situació del grup d’ornitologia dins la Secció de Ciències Naturals del CET. Darrerament hem detectat una davallada important de gent que participa a les nostres activitats (reunions i sortides) essent el darrer exemple la suspensió de la sortida de tres dies al Parc Natural del Fondo a Alacant per manca de gent que va fer que no fos viable doncs no representava al grup com a tal.
Entenem que hi poden haver diverses causes per aquest fet, sobretot després de tot el que ha comportat la pandèmia de COVID19, a més que actualment hi ha molta més oferta de lleure ornitològic amb entitats i empreses, privades o no, que ofereixen unes activitats que lliguen força amb les inquietuds d’anar per lliure en dies concrets i sense compaginar-ho amb una activitat grupal continuada.
També és possible que no hàgim estat prou atents a generar anuncis i continguts a les xarxes en no tenir gaire infraestructura o bé a oferir activitats atractives per a la majoria de socis i companys del grup. El fet de no haver aconseguit implicar més gent en la preparació d’activitats, accions i sortides ha fet que en el període de quasi vint anys d’activitat del grup segueixin al capdavant les mateixes persones que hi dediquen un temps i esforç que no es retorna amb prou participació. També ha passat que molts del projectes endegats dins el pla estratègic han quedat molt obsolets per manca de participació i motivació general.
Per tant, i amb la idea de reformular l’activitat del grup, les properes accions posaran més l’èmfasi en donar valor a la biodiversitat dels entorns de Terrassa amb la voluntat d’aportar coses positives per a la natura més enllà de gaudir de la seva observació. Això ho farem recopilant dades en forma de censos i mostreigs com per exemple la participació en l’elaboració de l’Atles de Mamífers de Catalunya, el Projecte Orenetes, el SOCC o d’altres seguiments que es puguin fer a nivell del nostre territori. A més, entenem que cal fer un pas endavant en denunciar la situació de la natura i fer difusió de la situació provocada pel notable canvi climàtic que afecta també al nostre entorn.
La idea és fer més treball de camp per la natura, pensant en la renaturalització d’espais i col·laborant amb altres entitats properes com l’Adenc entre altres. També aportant lluita ecologista dins la plataforma Tu ets Entorns Terrassa i defensant l’Anella Verda amb l’aportació de coneixement, recopilant dades i fent accions concretes.
Finalment, en aquest sentit, us comuniquem que de moment deixarem de fer les habituals sortides ornitològiques mensuals que han estat una constant del Grup des del 2003. A partir d’ara les sortides que fem aniran lligades a aquests projectes que volem endegar i que tenen per marc els entorns de Terrassa. Així, quan aquestes es facin, seran més esporàdiques i pensades en un calendari que pretén generar més interès.
Comença una etapa diferent del Grup, que esperem que sigui més profitosa. Volem agrair, això si!, a la gent que fins ara si que s’hi ha dedicat, implicat i/o interessat.
Moltes gràcies per la vostra comprensió.