Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia en l’Esport
El Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia en l’Esport es commemora el 19 de febrer, dia en què va néixer Justin Fashanu, primer futbolista que va fer pública la seva homosexualitat. Britànic, d’origen nigerià i referent del futbol anglès, va arribar a jugar en més de cinc equips. Aquesta jornada rememora la seva lluita per donar visibilitat a les persones LGBTI+ a l’àmbit de l’esport.
Novament aquest any, la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) del Departament de la Presidència i la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d’Igualtat i Feminismes, conjuntament amb el món de l’esport, reivindiquen fermament la lluita contra la l’LGBTI-fòbia a l’esport.
En la campanya d’enguany, es duran a terme actes de penjada de cartells i de sensibilització contra LGTBI-fòbia a l’esport a les unitats de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (Consell Català de l’Esport, Centre d’Alt Rendiment, Institut Nacional d’Educació Física) i a centres i instal·lacions esportives, en activitats de competició i de lleure d’arreu de Catalunya.
Es convida tot el sector esportiu a sumar-se a aquesta reivindicació, i a promocionar i a difondre aquesta jornada a les seves instal·lacions i compartir-ho a les xarxes socials.
El món de l’esport reivindica el dret de totes les persones a fer pràctica esportiva sense discriminació de cap mena sobre les persones LGBTI+ i denuncia qualsevol mena d’agressió, desigualtat o incitació a la violència envers aquest col·lectiu, dins i fora dels terrenys de joc, en compliment de la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia
La campanya promou l’eslògan “L’esport és divers”, un missatge que esdevé un crit per a la inclusió de totes les persones en el món de l’esport i l’activitat física, sigui quina sigui la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere.
La diferència i la diversitat enriqueix i transforma la societat i, per tant, s’ha de reflectir en el dret universal de gaudir de la pràctica de l’esport pels beneficis que suposa per a la salut. L’esport i l’activitat física formen part de la vida de moltes persones i significa una part essencial del seu benestar.