Trescant pel sud de Catalunya · Cabassers – La Morera de Montsant

Itinerari

Cabassers, ermita de Sant Roc, pas de l'Abella, santuari de la Foia, collet del Ros, coll de les Barraques, grau del Caixer, ruta dels Cartoixans, barranc dels Pouets, mas de Forçans, Sant Antoni de Montalt, forn del Rosalí, la Pietat, cartoixa d'Escaladei, les Coves Roges, els Fontanals i la Morera de Montsant.

Itinerari

Descripció

Sisena etapa del GR 171, entre els pobles de Cabassers i la Morera de Montsant, a la comarca del Priorat. En aquesta etapa recorrerem bona part de l'anomenada ruta dels Cartoixans en ple parc natural de la Serra de Montsant. Descobrirem indrets tan interessants com l'ermita troglodítica de Sant Roc, l'ermita de la Mare de Déu de la Foia i la seva àrea recreativa, l'església i mas de Sant Antoni de Montalt, el forn de calç del Rosalí, la cartoixa d'Escaladei, que va ser la matriu de totes les cartoixes de Catalunya i la Península, i l'arribada finalment a un dels pobles més bonics del Priorat: la Morera de Montsant als peus de la serra Major de Montsant.

Som a l'aparcament del poble de Cabassers (318 m). Anirem pujant pel carrer del Mig i el carrer Major, tot passant per davant l'Ajuntament. Deixem a l'esquerra l'ermita de Sant Joan Baptista, d'estil barroc, i sortim del poble per la banda nord. Arribem al mirador de Cabassers (399 m) amb una vista esplèndida del poble. Deixem la pista cimentada i anem seguint el camí Vell de la Foia en suau ascens. Aviat arribem a l'aljub i a la bonica ermita de Sant Roc (468 m), petita construcció sota unes balmes. Seguim un corriol direcció nord i al cap de poc, tot passant pel pas de l'Abella, arribem a l’indret de la Mare de Déu de la Foia (581 m) amb una àrea de lleure molt àmplia i agradable. És un bonic indret amb focs, taules, aigua i altres instal·lacions; sota un penyal hi ha l'ermita de la Mare de Déu de la Foia. Bon lloc per a esmorzar.

Des de la Foia, seguim pel camí del mas de l'Extrem en direcció est, en clar ascens, fins assolir el collet del Ros (733 m) on trobem la pista principal. La seguim a l'esquerra uns 400 metres i la deixem per un corriol a la dreta en direcció al racó de l'Abella. Continuem ascendint suaument pel racó del Ponet i finalment assolim el coll de les Barraques (785 m), punt més alt de l'excursió. A l'esquerra tenim els cingles de les Martorelles. Les vistes són espectaculars. Comencem a descendir pel grau del Caixer i les Pallisseres fins a connectar amb el GR 171, que seguirem a l'esquerra. Som a l'anomenada Ruta dels Cartoixans (644 m). Seguim els senyals del GR en direcció al barranc dels Pouets. A l'altra banda del torrent trobem el mas de Forçans on hi ha un dipòsit amb una font (582 m). Seguim la pista cap a llevant. Deixem a la dreta les runes del mas Blanc i anem descendint fins a trobar les restes del santuari de Sant Antoni de Montalt (651 m). Actualment només se'n conserva un conjunt d'edificis enderrocats.

Tot seguit, deixem la pista i seguim un corriol a la dreta. La tornem a trobar més endavant. Als pocs minuts trobem el forn de calç del Rosalí. Travessem la pista i arribem a la masia i ermita de la Pietat (s. XVII) (550 m). El corriol davalla fins a trobar novament la pista que ens mena directament a la cartoixa d'Escaladei (465 m). Escaladei fou la matriu de totes les cartoixes de Catalunya i la Península, fundada l'any 1.172. Les seves ruïnes, situades a un quilòmetre de la conreria homònima, van ser un important cenobi fundat per Alfons el Cast. La part més ben conservada és la façana neoclàssica del segon recinte, l'església romànica, el claustre major, les cel·les i d'altres recintes presenten un estat llastimós. La cartoixa està situada al llogaret del mateix nom (Escaladei), al terme municipal de la Morera de Montsant. La seva ubicació al peu del vessant sud de la serra de Montsant li dóna un marc paisatgístic incomparable. El seu manteniment actualment depèn del Museu d'Història de Catalunya.

Sortim d'Escaladei, tot pujant pel camí de les coves Roges en direcció al poble de la Morera. El GR agafa un sender a l’esquerra que va fent pujada suau transitant per racons bonics i miradors aeris, i al cap d'1 km. trobem un camí: és l’antic camí de La Morera a Cabassers (641 m). El seguim cap a la dreta. Més endavant, abandonem la pista per seguir un altre corriol a la dreta per la zona dels Fontanals. Arribem a la carretera i la seguim uns metres a l'esquerra fins a entrar a la població de la Morera de Montsant, antic poble anomenant de la Moreria. Passem pel costat de l'església dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu, que ens queda a mà dreta, el carrer Major i la plaça del Priorat on hi ha l'Ajuntament. Seguim recte pel carrer de la Font fins a sortir a la carretera TV-7021 (741 m) de Cornudella de Montsant. La Morera de Montsant està situat al nord-est de la comarca del Priorat, sota els cingles de la Serra Major de Montsant. La Morera és el punt de partida de moltes de les excursions més emblemàtiques a la Serra Major de Montsant pels seus diversos accessos, anomenats graus: grau dels Barrots, grau del Carabassal, grau del Carrasclet, grau de l’Agnet, grau de l’Espinós, grau de la Grallera i grau de Salfores, entre d’altres.

Final de la sisena etapa del GR 171.

Descripció

Detalls de l'activitat

  • Dificultat: ** (17,730 km)
  • Desnivells acumulats aproximats: + 910 m / - 530 m
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 6 del matí. La tornada serà a la tarda.
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal fer la inscripció a Secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre, del dia 5 al 16 de febrer, ambdós inclosos, o bé al formulari adjunt.
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el divendres, dia 16 de febrer, serà l'últim dia d'inscripció, per tant, preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal a Secretaria.
  • Preu de la inscripció: 22 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

Detalls de l'activitat

Activitats relacionades

Actualitat

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies