Camins de Transhumància · Planoles - Campdevànol

Itinerari

Planoles, riu Rigard, camí de la Sois, Campelles, castell de Campelles, Molí de can Coll, el Baell, pla del Grau, portella del Barricó, collada de Grats, ermita Sant Pere d'Aüira, coll de la Batalla, font de la Batalla, puig de la Batalla, cal Xandri, collet de Puigcorber, església de Sant Cristòfol i Campdevànol.

Descripció

Esplèndida caminada per la comarca del Ripollès on podrem gaudir de l'entorn de la Vall de Ribes. Des de Planoles anirem fins a Campdevànol, tot passant pel poble de Campelles i davallant cap al Baell i l’ermita romànica de Sant Pere d’Aüira, a llevant de les serres de Montgrony i de Santa Magdalena. Aquesta ruta ens permet apropar-nos a un trosset de la història i les vivències dels pastors transhumants del nostre territori.



Sortim de la plaça del Casino de Planoles (1.136 m). Avancem pel carrer de l'Església, avda. de la Mare de Déu de la Mercè i el carrer de Santa Anna, per a creuar la via del ferrocarril (Barcelona-Puigcerdà) pel pas subterrani. Girem a l'esquerra i passem sota la ctra. GIV-4015 que porta al nucli de Nevà (1.088 m). Seguim direcció a llevant per la pista cimentada de cal Gasparó. En un revolt deixem la pista i seguim cap a la dreta; travessem el riu Rigard pel pont de cal Peixó. De seguida, ens endisem en les Obagues del Rigard, espai ombrívol d'interès natural que adquireix una gran bellesa a la tardor, sota l'ombra de pins roigs i avets centenaris. Anirem seguint l'anomenat Camí de la Sois en suau ascens. Passem per la font dels Frares (1.165 m) i creuem el torrent d'Aspre. Anem ascendint tot travessant diferents torrents que baixen de la muntanya de la Llacuna. A partir del torrent de la Mullera d'en Pubill (1.386 m), punt més alt de l’excursió, el camí davalla en direcció a Campelles. Arribem al collet de cal Climent a l'entrada del poble, cruïlla de pistes (1.319 m). El terme de Campelles s'estén per la solana de la serra de la Llacuna en un altiplà per sobre de la vall, que ens permet gaudir de meravelloses vistes de la Vall de Ribes i de les impressionants muntanyes del seu entorn. El poble és centrat per l’església parroquial de Sant Martí, edificada al final del segle XVIII. Iniciem l'ascensió al castell de Campelles, una fortificació medieval situada al turó de la vila, punt estratègic i de gran interès cultural, històric i paisatgístic, des d'on observar la Vall de Ribes en una visió de 360° (1.339 m).

Baixem del castell pel carrer de Dalt, plaça de la Vila i l'Ajuntament. Sortim del poble pels anomenats Els Corralissos. Tot baixant arribem al Molí de can Coll (1.201 m). A partir d'aquí anirem seguint la pista, en suau ascens cap a El Baell, nucli agregat de Campelles. La pista desemboca en una altra més ampla i cimentada fins a arribar a El Baell (1.233 m). Deixem el conjunt de masies a la nostra esquerra i seguim una pista cimentada en suau descens, que de seguida es converteix en camí. Passem per can Vila i can Coll. Arribem a un collet i el camí gira per baixar enmig del bosc de pins en vistes a Bruguera i al Taga. Passem pel Pla del Grau (1.265 m). Girem cap a l’Obaga de Segalelles i travessem el torrent del Barricó. Un cop passada la Portella del Barricó el camí planeja. Més endavant, agafem el corriol a la dreta direcció a la collada de Grats. Un quilòmetre més tard, estem a l’encreuament de la Collada de Grats (1.248 m) (pal Itinerànnia) on trobem els senyals del GR 3, el qual seguirem fins al nostre destí. De seguida, ens endinsem en una gran i espectacular fageda. Travessem la fageda fins a arribar al mirador del Pla de Pruners on les vistes són espectaculars: de la Serra de Milany a Gombrèn.


Seguim el corriol, ara tot en baixada, fins a l’ermita romànica de Sant Pere d’Aüira (s.XIII) (1.102 m), on paga la pena visitar l'entorn, ja que és una meravella. L'indret ens ofereix una panoràmica excepcional sobre tota la comarca, amb unes vistes que arriben fins al Pedraforca. Seguim el corriol ben fressat en clar descens fins a arribar al coll de la Batalla (949 m). Agafem el camí de l’esquerra que puja ben dret després d’un cartell informatiu de la Fauna i la Flora de la zona. Girem a la dreta en clar ascens a buscar el Puig de la Batalla. Arribem a la font de la Batalla (992 m). Un corriol a l'esquerra ens menarà fins al Puig de la Batalla (1.053 m), el cim no té gaire vista però és un indret força bonic. Baixem del turó i recorrem la carena del Coll de la Batalla i arribem a la casa en runes de cal Xandri. Davallem pel camí i assolim el collet de Puigcorber (899 m). Ja a les envistes de Campdevànol arribem a l'església de Sant Cristòfol. Passem pel túnel de sota el cementiri de la població i entrem al poble de Campdevànol, tot baixant per carrers cimentats en ziga-zagues, fins a arribar a la carretera de Gombrèn. La travessem i arribem finalment a l'ample carrer del Camí de la Creu, molt a prop de l'estació de tren (733 m); final de la quarta etapa dels Camins de Transhumància.

Detalls de l'activitat

  • Dificultat: **  (19,580 km)
  • Desnivells acumulats aproximats:  (+ 781 m) (- 1.183 m)
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda. 
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre, o bé a través del formulari adjunt, del dia 18 de novembre al 13 de desembre, ambdós inclosos.
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el divendres, dia 13 de desembre, serà l'últim dia d'inscripció, per tant, preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal a Secretaria.
  • Preu de la inscripció: 24 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)
  • Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

Activitats relacionades

Actualitat

12/12/2024

Eduard Vives fa una donació a la biblioteca i arxiu del CET

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies