El Moianès, natura, cultura i bicicleta a parts iguals

Aquest cop farem un recorregut per una zona de la Catalunya rural menys coneguda, la comarca del Moianès.
El recorregut és fàcil, ens durà per camins rodadors, travessant rouredes i alzinars, camps de conreu i alguna granja... veurem la bauma de Fontscalents(1), el camp de vol del BCN Drone Center(2), i pararem a Collsuspina per esmorzar al restaurant Cal Forner(3).

Desprès d’esmorzar, i creuar la N-141C, farem un darrer esforç per arribar-nos a l’ermita de St. Cugat de Gavadons(4) s.XII, aquest tram és per camí rural asfaltat, des d’on podrem gaudir d’una visió privilegiada de la plana d’Osona i dels Pirineus orientals, des del
mirador.

Ara sí, ara ja anirem de baixada; desfarem un curt tram del camí de pujada i al coll de Noalard agafarem un trencall per seguir per pista de terra... també en baixada que ens durà per la masoveria d’Armadans, fins arribar altre cop a Collsuspina que travessarem.
tenció al creuar la carretera N141C.

A la sortida del poble, haurem d’agafar un corriol estret, gens complicat, però que en un últim tram ens demanarà un esforç curt però intens; recuperem un camí planer i ample fins a desviar-nos un altre tram per un troç empedrat, fins a trobar el camí carener, que ens aproparà al conjunt format per l’església i la rectoria de Sta. Coloma Sasserra(5) s.XI, el roure monumental de Giol(6) i el mas del mateix nom.

Reprenem el camí seguint en pla baixada fins arribar a la carretera B-1310, per carril bici protegit, arribarem a la Taiadella(7), on podem veure la capella de St. Josep, actualment coneguda com església de la Mare de Déu del Pilar; seguirem baixant també per carril bici com fins ara, fins a Castellcir. Aquí haurem de parar compte, doncs a l’alçada del Parc de la Quintana, hem de creuar la carretera per tornar a agafar una altra pista inicialment encimentada per fort pendent, i seguidament altre cop de terra fins arribar a la Casa i pont Romànic d’Esplugues(8) s.XI.

Ara ja som a tocar de la fi de la pedalada, tot i així, a darrera hora encara ens té una sorpresa amagada, el Rentador de Llana del Roquer(9) s.XVI-XIX, un dels 150 millors elements del Patrimoni Industrial de Catalunya.


Uns centenars de metres finals, ens tornaran al lloc de la sortida.

Si voleu quedar-vos a dinar, a Castellterçol hi ha bons llocs per fer-ho, i si voleu un consell, aneu a ca la Violeta, ho regenta una família encantadora i es menja de meravella. Ah! no em puc estar de dir-ho, tenen ous d’oca per a vendre que estan riquíssims!

(1) https://ca.wikipedia.org/wiki/Fontscalents_(Castellcir)
(2) https://ca.wikipedia.org/wiki/Barcelona_Drone_Center
(3) https://www.collsuspina.cat/el-municipi/guia-del-municipi/menjar-i-dormir/can-forner.html
(4) https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Cugat_de_Gavadons

(5) https://ca.wikipedia.org/wiki/Santa_Coloma_Sasserra  
(6) https://ca.wikipedia.org/wiki/Roure_del_Giol
(7) https://ca.wikipedia.org/wiki/La_Talladella
(8) https://ca.wikipedia.org/wiki/Esplugues_(Castellcir) - https://ca.wikipedia.org/wiki/Pont_d%27Esplugues_(Castellcir)
(9) https://patrimonicultural.diba.cat/element/rentador-de-llana-del-roquer

 

Notes finals, us faig a mans el menú de l’esmorzar:

  • Aperitiu
  • Un plat a escollir entre peus de porc a la brasa, vedella amb bolets, o calamars a la planxa.
  • Pa, vi, gasosa i aigua.
  • Cafè, tallat o cigaló.


Preu: 15€
Les cerveses i copes, van a càrrec del consumidor.

 

Fitxa tècnica

  • Lloc: Castellterçol - Collsuspina.
  • Dates: Dissabte 13 d’abril de 2024.
  • Longitud i desnivell: 34 km i 550 m +/-
  • Horaris approximats: 5:30 h.
  • Dificultat: Moderada.
  • Preu de l’activitat: Gratuita.
  • Inscripcions: Data límit d’inscripció el 9 d’abril de 2024.

 

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies