Camins de Transhumància · L'Hostalnou de Bianya - Montagut

Itinerari

L'Hostalnou de Bianya, Carena de Puigsolana, riera de Bianya, Llocalou, cingles de Fontfreda, font de Can Xervanda, Sant Joan les Fonts, ermita de Sant Sebastià, Torre Canadell, mas la Riera de Dalt, can Domènech, barri del Cós de Castellfollit de la Roca, serra del Cós, castell de Montagut, santuari de la Mare de Déu del Cós, mas El Cós, camí del Cós i Montagut.

Descripció de l'activitat

Setena etapa dels Camins de Transhumància des de l'Hostalnou de Bianya fins al nucli de Montagut. Una espectacular caminada per la Vall de Bianya, a la subcomarca de l'Alta Garrotxa (Prepirineu Oriental). Gaudirem de magnífics paratges com la Carena de Puigsolana, on descobrirem la Pedra del Llamp i la Pedra de l'Elefant; els cingles de Fontfreda i les colades basàltiques de Sant Joan les Fonts; la serra i Torre de Canadell, amb Castellfollit de la Roca a vista d'ocell, suspès sobre un penya-segat de roca basàltica; el castell de Montagut i el santuari de la Mare de Déu del Cós amb magnífiques vistes de la Garrotxa.

(Torre Canadell, Sant Joan les Fonts)

Som a l'Hostalnou de Bianya, plaça de Joaquim Burch (364 m). Travessem la carretera i agafem una pista a la dreta, que ens porta a la riera de Bianya. La travessem per un pont i seguim per una plantació de plataners, seguint el camí que ens enfila suaument cap a la carena. Deixem el mas de la Grevolosa a mà dreta. Ens enfilem cap a la dreta per un camí ja a dins del bosc que fa algunes ziga-zagues. Assolim la Carena de Puigsolana i el seu punt més alt (497 m). Anem seguint el corriol, fins que veiem la gran Pedra del Llamp, una pedra esberlada just per la meitat. Molt a prop trobem la Pedra de l'Elefant, amb el relleu molt ben fet d'aquest animal. Seguim tota la carena per un camí ample i molt agradable fins que arribem al punt on l'hem de deixar per a baixar cap al Casot (365 m). Des del mas baixem per a creuar de nou la riera de Bianya. Seguim una pista cap a llevant per sota de la riera. Desemboquem en una pista asfaltada; la seguim a la dreta passant pel costat d'alguns masos i arribem al nucli de Llocalou (351 m).

Anem direcció Est cap a Sant Joan les Fonts. Passem un pontet sobre la riera de Riudaura i seguim tot recte. A l'alçada de can Jep deixem la pista asfaltada i agafem una pista de terra a l'esquerra que baixa cap a la riera. Podrem observar el salt del Molí i trobarem les primeres passeres sobre la riera de Bianya. Passem la riera i ja podem albirar els cingles entre la vegetació; trobem el segon pas de riera des d'on ja veiem els cingles de Fontfreda (320 m) amb les seves colades de lava; som en una de les zones més interessants del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Passem pels Prats i la font de can Xervanda. Arribem als primers carrers de Sant Joan les Fonts (343 m). Travessarem el poble de banda a banda: seguim pel carrer del Castanyer i per unes escales baixem al riu Fluvià, que creuem pel pont medieval. Seguim pel carrer de Sant Antoni i l'avinguda del Cisteller fins a sortir del poble. Creuem ara el Fluvià per una passera i passem per davant de la Sebastianeta, una antiga fàbrica tèxtil. Tot seguit, passem pel mas Vila i visitem l'ermita de Sant Sebastià (317 m). Continuem per un corriol fins a l'enrunat mas de Can Catau, on agafem un corriol en groc que puja a buscar el coll de Vivers. En suau ascensió arribem a la Torre Canadell (570 m), una fortificació medieval construïda durant les guerres Carlines. Des d'aquí tenim bones vistes de Castellfollit de la Roca.

 

(Santuari de la Mare de Déu del Cós, Montagut)

Sortim a la pista de Vivers que seguim cap a llevant. Deixem el mas Canadell a la nostra dreta i descendim per la pista en ziga-zagues. Passem pels masos de la Riera de Dalt i de can Domènech. Travessem la riera de Carrera, i per pista arribem als masos de can Giny i al barri del Cós de Castellfollit de la Roca (270 m), poble que tenim davant mateix. El que fa especial Castellfollit és que el seu extrem més antic està suspès sobre un penya-segat de roca basàltica que té més de 50 m d'alçària i gairebé un quilòmetre de longitud. Aquesta cinglera basàltica és la superposició de dues colades de lava i que ha quedat al descobert gràcies a l'acció erosiva dels rius Fluvià i Toronell sobre les restes volcàniques de fa milers d'anys. El camí comença a enfilar-se en una pujada contínua per la Serra del Cós. Arribem a una cruïlla (404 m), aquí seguim un corriol en direcció nord amb marques grogues que ens duran al castell de Montagut. Poc abans d’arribar-hi passem per les ruïnes del mas de Matavera i uns 100 metres més endavant arribem dalt la muntanya, on hi ha una font, unes antenes de telecomunicacions i el santuari de la Mare de Déu del Cós al costat mateix del castell de Montagut (segles XI-XII) (604 m), punt més alt de l'excursió i bon lloc per a dinar. Davant del porxo de l’ermita trobem un magnífic mirador que ens permet gaudir de bones vistes. Podem pujar dalt la torre del castell, per una escala de cargol, des d'on encara obtenim més bones vistes de la contrada, esplèndid mirador del muntanyam de l’Alta Garrotxa i de la plana fluvial.

Continuem ara de baixada per un corriol, passem per les restes del mas del Cós (537 m), mig amagades entre la bardissa, i arribem a un tram asfaltat, que seguim durant uns 400 metres. Aquí abandonem la pista, que se'n va cap a l'esquerra, i seguim un corriol en baixada tot seguint les marques grogues d'Itinerànnia. Ja a les envistes del poble, passem pel costat d'un dipòsit i sortim a una pista asfaltada que és l'entrada de la població de Montagut. Passem per davant del camp municipal d'esports i arribem finalment a un gran aparcament a l'avinguda de la Garrotxa (277 m); final de la setena etapa dels Camins de Transhumància.

Detalls de l'activitat

  • Dificultat:  **  (20,890 km)
  • Desnivells acumulats aproximats:   (+ 826 m) (- 911 m)
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda.
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre, o bé a través del formulari adjunt del dia 10 al 21 de març, ambdós inclosos.
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el divendres, dia 21 de març, serà l'últim dia d'inscripció, per tant, preguem que us hi inscrigueu abans d'aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l'assegurança temporal a Secretaria.
  • Preu de la inscripció: 24 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)
  • Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida visiteu la pàgina següent, des d'on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

Gràfica L'Hostalnou de Bianya - Montagut

Activitats relacionades

Actualitat

20/02/2025

El Reglament constituent del Centre Excursionista de Terrassa de setembre del 1910 ja és al nostre arxiu

Subscriu-te al butlletí

Rebràs un correu setmanal amb l'agenda d'activitats

Fent ús d'aquest formulari, accepto la Política de Privacitat del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies