Històric

Senders · GR1 · Besalú – Oix 🗓

Diumenge, 17 de desembre

Itinerari:

Pont de Besalú, Besalú, riu Fluvià, Pla de can Batlle, Hostal del Clot, Pla d’en Güell, pont de Borró, Boscos d’en Terrats, Pla i Boscos de Banyils, les Conques de Baix, granges d’en Picart, Tortellà, can Piquenya de Dalt, oratori de Sant Jordi, la Quintana, pont del Llierca, Camí de Plansalloses, els Cossos Sants, Coll Pregon, Camí de Palomeres, Coll de Palomeres, Collet del Teula, Camí de can Pitiu, Coll de Fontanell, can Moixina, riera d’Oix i Oix.

Descripció de l’itinerari:

[two_columns] [column1]

Som a Besalú, l’Alta Garrotxa. Creuem el pont romànic de Besalú sobre el Fluvià (146 m) i flanquegem la vila fortificada pel costat del riu, sense entrar al nucli de població. Anem seguint l’anomenat Camí del Rec entre el riu i les hortes de Besalú en direcció a ponent. Ascendim per la dreta i sortim al carrer de Can Surós que ens mena al Pla de can Batlle. Creuem el Clot de ca n’Oms i deixem l’Hostal del Clot a mà dreta (165 m). Seguim avançant en direcció nord-oest per un vial pel costat esquerre de l’autopista A-26, tot travessant el Pla d’en Güell. Deixem els masos de la Bòbila de Baix i can Pastoret i creuem per sota de l’autopista (175 m). Seguim a l’esquerra, durant uns metres, la ctra. N-260z fins creuar el riu Borró, punt on agafem una pista en direcció nord, que travessa els Boscos d’en Terrats en suau ascens. Entre camps de conreu arribem al Pla de Banyils, on deixem la pista i seguim un camí a l’esquerra (269 m).

Passat el mas de Santandreu, que deixem a l’esquerra, girem sobtadament en direcció nord-oest endinsant-nos en els Boscos de Banyils. Trobem a l’esquerra les Conques de Baix (243 m) i seguim una pisteta que ens mena a Tortellà. Passades les granges d’en Picart (dreta) entrem a la població de Tortellà pel camí de Brunells. Deixem can Masó a la nostra dreta i la Silleria Vergés, gran empresa de mobiliari, a l’esquerra. Per l’avinguda de la Diputació i el carrer Besalú arribem al centre de la població (275 m) i a la plaça del Mercat, on trobem l’Ajuntament i l’església de Santa Maria de Tortellà. Sortim pel carrer d’Olot i seguim un vial asfaltat en direcció nord en suau ascens. Trobem can Corcoi a mà dreta i can Piquenya de Dalt a l’esquerra i sortim a una cruïlla (291 m) on deixem l’asfalt i seguim el camí de Tortellà, entre boscos i en direcció nord-oest. A la dreta, un caminoi mena a les restes de l’antiga ermita de Santa Maria de Bellpuig. Seguim recte i passem per l’Oratori de Sant Jordi (250 m). Creuem el Clot de l’Infern, tot travessant els boscos de la Quintana. Seguim el camí en suau davallada fins arribar al famós Pont de Llierca (229 m), un pont medieval dels segles XIII-XIV, també anomenat Pont de Sadernes.

[/column1] [column2]

És un pont de 28 metres d’alçada i 52 de llargada que travessa el Llierca entre Tortellà i Sadernes.

A l’altra banda del pont trobem la comarcal GIV-5231 que mena a Sadernes i que seguim a la dreta. A uns 80 metres deixem la carretera i seguim el Camí de Plansalloses en direcció a ponent i en clar ascens. Així arribem als Cossos Sants (427 m) on trobem, a la dreta, la Casa Vella de Plansalloses. Seguim el Camí de Plujà, tot ascendint pels boscos de Plansalloses fins assolir el Coll Pregon (554 m); a l’esquerra podem albirar el Puig Sacreu (596 m). Trobem una pista més ampla que seguim direcció nord fins arribar al Coll de Palomeres (617 m), un ampli paisatge verd i amb vistes espectaculars de la serra de Bestracà cap el nord.  Seguim ara un camí planer en direcció sud-est que ens porta al Collet del Teula (598 m) i continuem recte pel camí de Can Pitiu en clar descens, fins que arribem al Coll de Fontanell (413 m). Creuem de seguida el Clot de la Moixina, deixem a la dreta can Moixina i seguim el camí fins que sortim a la comarcal GIV-5221 que  ens menarà al nostre  destí.

Seguim  la carretera uns 300 metres fins que travessem la riera d’Oix i ens endinsem en un pàrquing a la dreta deixant la carretera. Ja veiem el poblet d’Oix davant nostre. Travessem el camp de futbol i tot seguit sortim a la població d’Oix, que pertany al municipi de Montagut i Oix, on trobem de seguida la Plaça Major (414 m) i l’església parroquial de Sant Llorenç d’Oix, d’origen romànic (citada ja el 937) però molt modificada des d’aleshores. Cap a la dreta trobem el castell d’Oix (s. XV). Oix és un poble que vist des d’algun dels angles de la carretera que l’ajunta amb Castellfollit, sembla que no li hagi passat el temps, ja que conserva un aspecte de simplicitat rústega similar al d’altres èpoques. El nucli forma un conjunt remarcable voltat de cims alterosos i cantelluts, la majoria dels quals superen el miler de metres. Al nord hi ha el Bestracà i el Talló. A migdia el Montmajor i el Montpetit, amb l’encadenament terminal de les cingleres de Ferran.

[/column2] [/two_columns]

[message background_color=’papayawhip’]

INFORMACIÓ DESTACADA

 • Dificultat:  **  (22,160 kms)  (+/- 6 hores).
 • Desnivells acumulats aproximats:   (+ 709 m) (- 452 m).
 • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda.
 • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, o bé a través d’aquesta mateixa pàgina, del dia 4 al 14 de desembre, ambdós inclosos, de 6 a 9 del vespre.
 • Notes:
  • L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar.
  • Us recordem que el dijous, dia 14 de desembre, serà l’últim dia d’inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d’aquest dia.
  • Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal (2 € per dia). 
 • Preu de la sortida: 28 €
 • Preu especial per als socis del CET: 18 €
 • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)
 • Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida, visiteu la pàgina següent, des d’on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

[/message]

[gravityform id=”40″ title=”true” description=”true”]

 

Scheduled Històric