S. ExcursionismeSenderismeVocalia Senders

SENDERISME · SENDERS · ENGEGUEM DE NOU! 🗓

Diumenge, 13 de juny

Itinerari:

Sant Boi de Lluçanès, El Vilar de Sant Boi, Roure de la Senyora, Oratori de l’Àngel de la Guarda, Serrat de la Pinassa, Pla dels Munts, Santuari dels Munts, Collada de Montorro, Plans de Montorro, Castell de Montorroell, Collada de Can Serra, Puigcornador, Ermita de Sant Salvador de Bellver, Baga de Vilanova, Collet del Serrat dels Bous, Forn de Calç del Clot del Forn, Balma de Serinyà, Riera de Talamanca, Font de les Donzelles, Font de la Mina, Ermita de Sant Roc, torrent del Racó i Sant Boi de Lluçanès.

Descripció:


Agradable caminada sortint des de Sant Boi de Lluçanès en la que després de veure el monumental Roure de la Senyora pujarem fent algunes dreceres fins al panoràmic Santuari dels Munts, continuarem davallant pels Plans de Montorro i ens enfilarem per l’obaga seguint un antic camí que ens portarà a coronar el Puigcornador, des d’on resseguint una careneta arribarem a la bonica església de Sant Salvador de Bellver, bon mirador de la contrada. Per tancar el cercle davallarem per la Baga de Vilanova, faldejarem el Cingle Negre, passarem per l’antic habitatge troglodític de la Balma de Serinyà i ens endinsarem en l’ombrívola raconada de la Font de les Donzelles. Després resseguirem la riera de Talamanca, veurem l’ermita de Sant Roc i travessarem els Racons del Vilar fins el punt d’inici.

Sortim des de l’aparcament de Sant Boi de Lluçanès (805 m), davant la Plaça Nova i prop de l’Ajuntament. Pugem pel carrer del Pare Gallifa i seguim pel carrer de Joaquim Vilar fins a trobar una pista a mà dreta. La seguim i passem pel costat de la casa del Vilar de Sant Boi (s. XII). La pista voreja uns camps i tot seguit es bifurca. Deixem la pista per seguir un ramal a l’esquerra per veure el monumental Roure de la Senyora (846 m), realment espectacular. Desfem el camí i tornem a la pista. La seguim en direcció nord, cap al Santuari dels Munts, tot seguint els senyals del GR 3. Deixem uns dipòsits a mà dreta i abandonem la pista per on va el GR per seguir un camí herbat a la dreta en direcció nord que es va enfilant pel bosc fent un traçat directe fins desembocar novament al GR.

Som al Serrat de la Pinassa i passem pel costat de l’Oratori de l’Àngel de la Guarda (993 m). Aviat sortim a l’herbat Pla dels Munts, on seguim per una pista asfaltada a la dreta que ens deixa en el Santuari dels Munts, documentat des del s.XII tot i que l’edifici actual correspon al s.XVIII. Ens arribem fins al vèrtex geodèsic on hi ha un gran mirador des d’on es gaudeix d’una bona panoràmica (1.057 m), punt més alt de l’excursió.

Seguim ara un sender fressat en direcció a Sant Quirze de Besora (GR 3), endinsant-nos en una espessa boixeda fins sortir a uns camps. Entre boixos i pins sortim a la Collada de Montorro (942 m). Davallem per una pista a la dreta i travessem els Plans de Montorro. En una lleugera pujada arribem al Castell de Montorroell (s. XIII) (939 m). Deixem la pista i fem un gir sobtat a la dreta, tot seguint un camí herbat que continua davallant entre roures i alguns pins. Creuem el torrent de Fontanelles diverses vegades fins arribar a una pisteta que seguim a l’esquerra, en direcció a llevant. Anem ascendint suaument sota l’Obaga del Serrat Gran i el Puigcornador.

Abans d’assolir la Collada de Can Serra, girem a la dreta fins abastar la carena del Puigcornador i el Serrat Gran. Des d’aquest punt fem una “anada-tornada” seguint un corriol a la dreta que va carenejant fins el cim del Puigcornador (979 m), coronat per una gran estelada i amb una bona vista sobre Sant Boi de Lluçanès. Desfem el corriol fins la carena i seguim en suau descens fins desembocar en una pista. Passem pel costat d’una bassa fins sortir a una cruïlla de camins. Des d’aquest punt fem una “anada-tornada” pel camí de l’esquerra fins la bonica i encimblellada ermita romànica de Sant Salvador de Bellver (s.XII), perfectament restaurada (951 m).Tornem a la cruïlla i seguim un sender fressat que s’endintsa en la Baga de Vilanova. Anem faldejant el Cingle Negre que tenim a la dreta, tot descendint suaument.

Mes avall, travessem el Collet del Serrat dels Bous (744 m) i seguim fins arribar al Forn de Calç del Clot del Forn (a l’esquerra del camí). De seguida trobem una cruïlla indicada de la Balma de Serinyà; fem una nova “anada-tornada” seguint el corriol de la dreta que s’enfila un breu tram entre pins i boix fins l’antic habitatge troglodític de la Balma de Serinyà (720 m), on encara s’hi conserven força restes de murs obrats de les diferents estances.

Desfem el camí fins la cruïlla. Seguim una pista que ens mena a la riera de Talamanca la qual travessem. Ara anem remuntant-la suaument per la seva riba dreta per una zona molt ombrívola i obaga on es formen petites bassetes fins assolir la feréstega raconada de la Font de les Donzelles (685 m). Busquem el corriol que s’enfila cap al nord i que ens mena a la cruïlla de Salta Joana. Tot seguit, sortim a un sender que ressegueix la riera de Talamanca fins trobar a l’esquerra de la pista una taula i un banc de pedra on hi ha un cartell de fusta de la Font de la Mina. Travessem la riera per un pont, i després d’un revolt arribem a l’ermita de Sant Roc (868 m). Ara seguim una estona el torrent del Racó per arribar finalment al centre de Sant Boi de Lluçanès.

INFORMACIÓ DESTACADA

  • Dificultat:  **  (17,140 km)
  • Desnivell acumulat aproximat:   651 m
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda. 
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal fer la inscripció a través del formulari adjunt o bé a Secretaria del Centre del dia 31 de maig al 10 de juny, ambdós inclosos, de 6 a 9 del vespre.
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 10 de juny, serà l’últim dia d’inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d’aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal en fer la inscripció.
  • Preu de la inscripció: 18 €
  • Organitza: Vocalia de Senders

Inscripció:

Scheduled S. Excursionisme Senderisme Vocalia Senders