HoritzonsS. ExcursionismeSenderisme

VALLDARQUES I EL BOTER DE SANTA MARIA 🗓

Dissabte, 11 de gener

Situada a la comarca de l’Alt Urgell, la vall de Valldarques és una petita falla que recorre la serra d’Aubenç, al sud, de la serra del bosc de Sallent al nord. El riu de Valldarques corre encaixonat dins d’un joc de cingleres que transformen aquest indret en racons de gran bellesa paisatgística. Al mateix temps, aquesta vall està carregada d’història: esglésies romàtiques, torres de guaita, molins i boniques masies ens acompanyaran durant tot el recorregut, juntament amb roures centenaris i l’amagat boter de Santa Maria, un salt d’aigua que cau per la cinglera i que ha format un tou de tosca considerable.

Començarem el recorregut a Els Vilars, el PK 26,3 de la carretera que comunica Coll de Nargó amb Isona. Des d’aquí, per un tram amb el camí poc definit, baixarem fins a riu de Valldarques i el seguirem fins a arribar al petit nucli de Valldarques en el que destaca Sant Romà de Valldarques: una deliciosa església romànica del primer terç del segle XII. Des d’aquí podem baixar fins al riu per veure com l’aigua ha travessat l’esperó rocallós on s’assenta la Rectoria. El camí continua arrambat a la cinglera nord fins a arribar al grau de Sobreroca i la Torre de la Vila, una torre de guaita situada enmig de la vall i que dominarà tot el nostre recorregut.

Des de la torre baixarem fins al riu, que travessarem al Molí de Butxaca, situat a la confluència del riu Valldarques i el torrent del Boter de Santa Maria, torrent que seguirem fins al Salt del Boter. Al Molí encara hi ha restes de la bassa en la qual s’emmagatzemava l’aigua per fer girar la sínia. Un cop visitat el salt d’aigua i el molí continuarem al costat del riu Valldarques, per un tram de camí poc marcat, fins al mas de Solans, situat en un eixamplament de la vall a la confluència del riu de Valldarques i el riu del Felip.

A partir d’aquí deixem el riu, ens enfilem pel vessant sud per una pista còmoda de caminar, fins a situar-nos a la part alta del Boter de Santa Maria. Continuem guanyant alçada fins a arribar a Santa Maria de Remolins, una església de començaments del segle XII. El campanar, ben conservat, era al mateix temps torre de guaita. El cos principal de l’església està mig ensorrat. Continuem guanyant alçada fins a Remolins i allà prenem una pista que, planejant, ens acosta a Valldarques. Abans de baixar al riu, però, ens en desviarem per continuar guanyant alçada fins a cal Bossa on la toponímia ens explica que en aquest indret devia haver-hi vinyes perquè els plans propers a la casa reben el nom de Vinya del Bossa. A partir d’aquest punt anirem planejant. Primer per un bosc de pi roig, després passarem una pedrera, arribarem al corral del Riscle i, des d’aquí, per una pujada suau, arribarem un altre cop als Vilars: inici i fi de la nostra excursió.

Fitxa tècnica:

  • Sortida: 7.00 h. Centre Cultural de la Rambla
  • Dificultat: baixa
  • Desnivell: 400 m
  • Recorregut: 11 km
  • Durada: de 6-7 h
  • Vocals: Francesc Muntada i Marta Begué
  • Contacte: Pep Mas 609 746 214
  • Preu de la sortida: 18 €

Inscripció:

Horitzons S. Excursionisme Senderisme