Petites travessadesS. ExcursionismeSenderisme

TRAVESSADES FAMILIARS · SOLANA I OBAGA DE LA CARENA DE LA TOSSA 🗓

Diumenge, 19 de gener

Aquest interessant recorregut travessa per les diferents zones que existeixen dins l’espai protegit de la serra de Miralles-Queralt. La ruta intercanvia zones de solana i obaga, transcorre per trams per la carena i per fons de valls estretes, així com zones de vegetació de ribera i camps de conreu. Entre les bardisses es pot observar el singular paisatge que conforma la fou de Can Milà. Una ruta que ens permet conèixer tot el potencial paisatgístic i natural de les serres de l’Anoia.

L’itinerari comença a l’aparcament de la Tossa de Montbui, just al costat de les runes del castell i de l’església de Santa Maria de la Tossa, que podrem visitar tot just començar a caminar. És una església preromànica construïda a finals del segle X situada al recinte del  Castell de Montbui a la Tossa. Té elements preromànics i romànics. Aquesta primitiva església, per influència del bisbe Oliba, va ésser allargada amb el presbiteri i tres àbsides. Exteriorment té la forma rectangular amb coberta a dues aigües. Corona el mur de ponent un campanar d’espadanya de doble arcada. El portal, encarat a migdia, és d’arc rodó i adovellat, construït al s.XVI. L’altar és presidit per una imatge romànica de Mare de Déu de Gràcia, del segle XIII.

LA FOU DE CAL MILÀ. Barranc excavat pel curs de l’aigua i degut a l’erosió diferencial que es dóna per l’alternança de material durs (calcaris), situats a la part superior, i de material més tous (margues), a sota. Els materials tous s’erosionen amb més facilitat, donant lloc a aquestes cavitats. Al seu interior hi neix un torrent que transcorre fins arribar a riu Anoia. Associats a aquests ambients humits s’hi desenvolupa una flora i una fauna pròpia.

Passejant per la carena de la Tossa podrem descobrir les restes fòssils que són testimoni dels éssers vius que habitaven el territori sota l’aigua quan aquestes contrades formaven part dels fons marí. També podrem sentir i observar una gran varietat d’ocells que conviuen en aquest espai i que ens acompanyaran durant tota la ruta.

Culturals:

Farem una visita guiada al Museu de la Pell de Igualada.

Està situat en un edifici emblemàtic, Cal Boyer, una fàbrica cotonera de finals del segle XIX. Hi trobareu exposicions permanents dedicades a explicar l’ús de la pell i el llegat de la vocació adobera d’Igualada, i una proposta entorn a l’obtenció i l’ús de l’aigua.

L’ofici d’adober. Generacions d’adobers han adobat la pell a Igualada. Aquesta exposició́ mostra, primer, com era l’activitat preindustrial en les fàbriques que van néixer a tocar d’un canal de rec i que, alhora, van fer sorgir un nou barri. Després, es ressegueix el camí́ cap a la industrialització a partir de les primeres màquines mogudes amb noves fonts d’energia, que s’anaven incorporant a les adoberies per accelerar tots els processos de remull, de descarnat i divisió i d’acabament de les soles —les pells vacunes característiques d’Igualada— i que, al llarg del s. XX, van contribuir a consolidar aquesta activitat com una de les més singulars de la ciutat.

Un univers de pell. Al llarg del recorregut per aquest espai es descobreix que la pell acompanya el desenvolupament de la humanitat des dels inicis, i que està present en àmbits tan diversos com la indumentària, l’utillatge, el transport, l’escriptura o l’esport, entre d’altres. Hi trobareu una selecció́ acurada d’objectes que van des de l’època romana fins al s. XX i que pertanyen a entorns propers o a cultures llunyanes, confeccionats total o parcialment amb pell, que exemplifiquen les múltiples aplicacions i utilitats d’aquesta matèria tan preuada.

L’Home i l’Aigua. En aquest àmbit es presenta una visió general de l’obtenció i de l’aprofitament de l’aigua. Al llarg de la història s’han inventat enginys de tota mena per captar-la i per treure’n el màxim rendiment, sigui en l’agricultura, en la vida quotidiana o com a font d’energia. A través de la col·lecció d’estris i enginys hidràulics es mostren diversos mètodes de l’aprofitament de l’aigua i en el canal d’experimentació es poden posar en marxa algunes maquetes per comprendre’n el funcionament.

Fitxa tècnica:

 • Sortida: 8.00 h. Estació d’autobusos
 • Desplaçament: en autocar
 • Desnivell: 249 m
 • Temps de marxa: 4 h
 • Dificultat: moderada
 • Recorregut: 9,7 km
 • Inscripcions: del 7 al 16 de gener
 • Vocalia: Travessades familiars 93 788 30 30
 • Preu de la sortida: 35 €
 • Places limitades
 • Inclou: autocar, visita guiada i dinar de restaurant
 • Per a inscripcions d’última hora: Mercè Torras, 616 406 719

Esmorzarem de motxilla en un Restaurant de Santa Margarida de Montbui, i dinarem al mateix lloc.

Petites travessades S. Excursionisme Senderisme