Històric

TRAVESSADES FAMILIARS · PER LA SERRA DEL CORB 🗓

Diumenge, 24 de març

En aquesta ocasió la ruta proposada té com a principals al·licients la descoberta de dues petites ermites molt peculiars que constitueixen el romànic més secret i amagat de la Garrotxa i també el volcà del Racó i ens endinsarem per la famosa fageda d’en Jordà proporcionant-nos indrets d’insospitada bellesa. Cal destacar la varietat de paisatges, ja que al llarg del recorregut s’aniran alternant rouredes, fagedes i molt altra vegetació arbustiva

Caminadors:

Establirem el punt de partida d’aquesta atractiva caminada, gairebé sense desnivells, a la població de Les Preses. Avancem per un corriol força entretingut, en lleuger ascens però sense fer bufar, que transcorre en bona part per una roureda fins assolir el volcà del Racó. Aquest volcà de cràter esbocat de 140 metres de diàmetre es va formar per una explosió que va rebentar el braç de la muntanya i que pot ser de difícil identificació per als no iniciats en el vulcanisme. Constitueix un dels exemples més singulars del vulcanisme de la Zona.

De seguida, sobre terreny de pedra tosca, ens toparem amb la font del Racó, ja eixuta, i tot seguit arribarem a una clariana amb antigues feixes on s’aixeca l’esglesiola romànica, atractiva i harmònica, de Sant Miquel del Corb, situada en un petit turonet a mig aire i cuidada com cal. Aquesta ermita ja és esmentada el 957. Al davant es disposa d’un d’aquells porxos que roben el cor. Acabada la visita del lloc, seguim la pista avall per accedir, al cap de poc, a la casa pairal de Ca l’Antiga, una masia que apareix documentada des del 1186, encara en plena activitat i habitada permanentment.

Continuant l’itinerari seguim la pista que de forma plaent ens duu a una raconada de faigs que abriguen la peculiar i enclotada ermita d’estil romànic de Sant Martí del Corb a la que s’hi accedeix per un curt tram d’amples escales. Al costat de l’ermita s’amaga la ben arranjada i apreciada font rica d’aigua fresquívola i abundant, del mateix nom, i un abeurador. Un silenci acollidor deixa sentir el clapoteig de la font. La imatge és de postal. Val la pena passar-hi una estona assaborint el magnífic entorn que s‘hi contempla.

A contracor deixem aquest racó enrere i continuant la ruta, ara per corriol, ens dirigim cap a la masia de Can Vidal la qual traspassem i poc més tard la de Can Jordà, un gran casal restaurat i habilitat l’any 2004 com a seu del Parc Natural. A partir d’aquí l’itinerari ens brinda ara poder conèixer i gaudir, a cada pas, dels colors de l’impressionant fageda d’en Jordà. Ens hi endinsarem de ple, tot serpentejant pel cor d’aquest bosc de faigs excepcional, pel fet de créixer en un terreny planer, de baixa altitud (550 m) i amb unes condicions d’humitat perfectes.

De fet s’assenta damunt la colada de lava que va emetre el volcà Croscat ara fa uns 11.000 anys. Realment paga la pena alentir la marxa per badar-hi una mica envoltats de pau, tranquil·litat… i la solemnitat del silenci només trencat pel trepig d’un gruixut tou de fullaraca. S’ha de veure i sentir. Enllestit el tema i per posar punt i final al itinerari ens dirigim a la busca i captura del restaurant on dinarem tots plegats i donar, així, per conclosa aquesta interessant excursió … i com sempre el millor de tot, la bona companyia i el bon ambient.

Si vols un lloc per gaudir i viure intensament la natura, no te la perdis.

Culturals:

Carrilet Trenet dels volcans de la Garrotxa. Els companys que no facin l’excursió a peu dedicaran el matí a descobrir els volcans en silenci. Recuperant la forma de viatjar en el temps del carrilet,  una reproducció de l’antic tren que anava de Olot – Girona passejarem tranquil·lament per l’entorn del volcà Croscat, el Torn, el Pomareda i el Martinyà.

Durant el trajecte hi ha informació per megafonia i al peu del volcà Croscat hi ha un punt de parada a on allà mateix baixen i el mateix guia els fa una explicació més concreta del Croscat i la seva historia, la flora i la fauna de la zona.

Esmorzarem tots plegats, de motxilla, en un restaurant de Les Preses.

Caminadors: comencen la ruta, sortint del mateix restaurant.

Culturals: pugen a l’autocar i van direcció al Càmping Lava Ecològic (Santa Pau), on faran el recorregut amb el Trenet dels Volcans a les 11 del matí. Un cop fet el recorregut i a una hora convinguda pugen a l’autocar per anar al restaurant.

Caminadors i Culturals, ens retrobarem a l’esplanada del restaurant per anar a dinar tots junts.

Fitxa tècnica: 

 • Sortida: 7.00 h. Estació d’autobusos
 • Desplaçament: en autocar
 • Desnivell: + 432 m – 279
 • Temps de marxa: de 4 a 4,30 h.
 • Dificultat: fàcil
 • Recorregut: 9,00 km
 • Inscripcions: del 11 al 21 de març
 • Vocalia: Travessades familiars 93 788 30 30
 • Preu de la sortida: 45 €
 • Preu especial per als socis: 35 €
 • Places limitades
 • Inclou: autocar, visita cultural i dinar de restaurant
 • Per a inscripcions d’última hora: Mercè Torras, 616 406 719

PROPERA SORTIDA: mes d’abril – CASTELL DE MONTGRÍ. (Baix Empordà)

WEB Travessades familiars: https://travessades.blogspot.com/

Històric