Històric

TRAVESSA DE SANT JAUME DE FRONTANYÀ A LA POBLA DE LILLET

DISSABTE 5 DE MARÇ

[:ca] [:en] [:es]

En aquesta ocasió gaudirem d´un recorregut que s’endinsa entre grans extensions de fageda i de pineda, unes boscúries encatifades d’un espès sotabosc amb predomini de boix, i acompanyat d’algunes clarianes cobertes de prats de pastura. Tot això, enriquit amb la presència de diverses espècies de fauna pròpies d’aquestes contrades: senglars, rapinyaires, llebres, guineus, etc. però que a ben segur ens quedarem amb el desencís de veure-les, mentre que a nosaltres sí que ens tindran perfectament localitzats. I si per atzar apareixen davant nostre, serà per la confiança que els inspira la repetida i innocent visita dels excursionistes i a l’alt grau de llibertat que frueixen dins d’aquest entorn, on la presència humana hi ha estat present des d’uns quants segles enrere, com ho demostra el gran nombre de masies amb capella pròpia i les petites fortificacions i punts de guaita. Però malauradament, amb l’abandó del territori durant les darreres dècades, l’activitat de l’home en aquests indrets ha quedat reduïda al senderisme i a les caceres altament organitzades en forma de batudes.

Iniciarem el camí a Sant Jaume de Frontanyà, que és el poble mes petit de Catalunya i que per si sol, això ja ens dóna noció de la presència humana en aquestes contrades. Encetarem la travessa enfilant-nos per un corriol que neix al darrera de les seves cases i que ens portarà fins a la Creu del Single, on per la seva situació podrem gaudir d´unes esplèndides vistes dels entorns.

Continuarem pujant seguint els revolts d’un tram de pista fins a la carena divisòria entre el clot de Sta. Eugenia i el Clot de Peguera, on veurem la marca del terme per arribar a la Creu Melosa. Des d’aquest punt continuarem pel GR-241 fins un tros més endavant, on ens desviarem per entremig d’una magnifica fageda fins anar a topar al Coll de Monclús, i seguint per una pista arribarem al llogarret del mateix nom, on hi trobarem la capella de Sant Cinto, vestigi de l´esplendor d´un temps passat no massa llunyà.

Aquí començarem una forta davallada fins arribar a un camí carreter que ens portarà al Castell de la Vila i a la Roca del Castell, i si ens animem a pujar-hi podrem gaudir d’amples panoràmiques, i des d’on ja albirarem La Pobla de Lillet, el punt del nostre destí, situat a 843 m. d’altitud i amb 1348 habitants (de gentilici pobletans/ nes). Aquest poble guarda un passat esplendorós per la industria tèxtil, (S. XVIII) i rellevada al 1908 per la cimentera Asland. Però des de llavors els temps han canviat i avui tan sols hi resta la via del trenet transformat en via verda. També podrem contemplar als nostres peus l’ermita de Sant Miquel, l’única de planta rodona del nostre país, i el monestir de Santa Maria de Lillet.

FITXA TÈCNICA
Lloc i hora de trobada: Al Centre Cultural a les 6:30 h del matí.
Durada prevista: 6-7 hores aproximadament.
Distància a recórrer: 16,6 kms.
Desnivells: +420 m. -635 m.
Dificultat: BAIXA.
Consells específics: Esmorzar i dinar de motxilla, aigua (no en trobarem en tot el camí), roba d’abric, protecció per la pluja, calçat adient i pals si en necessiteu.
Inscripcions: al punt d’atenció al soci del CET i a través del web del CET www.ce-terrassa.cat.
Preus: 17 euros els socis i 27 euros els no socis.
Assegurança: Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal al punt d’atenció al soci (2 euros per dia).
Transport: En autocar.
Dades de contacte: Pep Mas (635 451 521 · pepmas@ono.com)
Vocals: Jordi Colell i Ramon Sans