Històric

Temporada 2015-2016 Terrassa – Gósol 4a etapa: L’Estany – Vic (Sant Joan del Galí) (22,680 km)

Una ruta per reivindicar el paper de l’excursionisme en la identitat catalana.

Diumenge 13 de desembre

En aquesta quarta etapa dels Senders del 1714, seguirem pràcticament durant tot el recorregut el Camí de Sant Jaume, però a la inversa, entre les poblacions de l’Estany i Vic, bé exactament fins a la parròquia de Sant Joan del Galí, a escassos quatre quilòmetres de la capital de la comarca d’Osona. L’etapa de l’Estany fins a Vic és una connexió natural entre dues contrades ben diferents, però agermanades per la proximitat. El camí transcorre, al començament, pels bells paratges del Moianès, farcits de pi i on l’aparició de la marga, el roure i l’alzina dóna personalitat a un territori allisat per les pastures i els conreus de les masies. Un cop superat el paisatge que travessa els boscos del Moianès, la ruta, tota ella de suau perfil descendent, entra a la comarca d’Osona deixant enrere el secà del cor de Catalunya per endinsar-nos en els camps verds d’aquesta comarca. Arribats a Santa Eulàlia de Riuprimer, però sense entrar a la població, remuntarem el camí que ens durà fins a l’ermita de Sant Sebastià sobre un turó a 770 metres d’altitud i amb una vista excepcional de la Plana de Vic, el Montseny i el Collsacabra. En aquesta ermita va tenir lloc el famós Pacte dels Vigatans, el 17 de maig de 1705, és un dels deu punts clau de la ruta dels Senders del 1714. Feta la visita, descendirem vers la propera parròquia de Sant Joan del Galí, a les portes de Vic.

Mas i castell de Torroella
Mas i castell de Torroella

Som a l’Estany, on si encara algú no ha immortalitzat en fotos l’emblemàtic monestir romànic de Santa Maria, ara és el moment de fer-ho. Sortim de la vila des del conegut Pedró de Pontarró (874 m) i seguim la pista planera, que revolta pel Pla de la Carrera i torna a girar direcció nord-est endinsant-se en el Bosc Gran de Postius. Passem prop de la font Canaleta i seguim en suau ascensió fins a la Creu de la Vall (931 m), on hi ha una cruïlla de pistes. Tornem a descendir sota el Serrat Gran de Postius i arribem al mas de Puigcarbó; si tenim sort trobarem la font de Puigcarbó (807 m). El camí comença una perllongada i suau davallada per la Baga de Puigcarbó; deixem una bassa a la dreta i anem travessant diferents torrents. Arribats prop del mas de Terradelles, anirem seguint paral·lels al torrent de Terradelles i passant molt a prop de la font de les Vulpieres (667 m). Seguim avançant, molt planers, fins arribar al Molí de la Roca (631 m) just on trobem la carretera BV-4317 de Muntanyola a Santa Eulàlia de Riuprimer, la qual creuarem.

Seguirem ara, durant un bon tram, la riera de Muntanyola, en clar sentit descendent, tot travessant el Pla de la Riera. Arribem a Can Ros, a la nostra dreta, i, tot seguit, assolim els Plans d’Aliberc (632 m), que ens queden a sota nostre i a l’esquerra, amb el Molí d’Aliberc i la Sagrada Família; a la seva dreta veiem uns camps de futbol. Revoltem els Plans d’Aliberc pel Serrat de Can Lleó i el Serrat de les Comunes en sentit ascencent, tot passant sobre les cases de les Comunes. Tornem a descendir lleugerament amb la vista de Santa Eulàlia de Riuprimer a la nostra esquerra; travessem el torrent dels Casals i passem tocant a diverses edificacions, com Les Comes i Torroella (569 m). En un turonet a l’esquerra, hi ha el Castell de Torroella, actualment un gran mas fortificat anomenat Mas de Torroella. De fet, l’itinerari anirà revoltant aquest mas pel Coll Burí (626 m), Can Conill i el mas de l’Om, molt a prop de l’església de Sant Martí de Sentfores. Creuem el riu Mèder i anem a espetegar a la carretera local BV-4316 (552 m).

Sant Joan del Galí i l’ermita de Sant Sebastià
Sant Joan del Galí i l’ermita de Sant Sebastià

A partir d’aquest punt, iniciem l’ascensió al turó de Sant Sebastià. Passem pel mas de la Morera i la Casanova de l’Om. Un xic abans d’arribar al mas de Les Acàcies, girem a la dreta per un camí, és el Camí de Sant Sebastià. En un quilòmetre i mig i en contínua ascensió assolim el turó on trobem l’ermita de Sant Sebastià (770 m). Es va construir el segle XVI amb motiu d’una pesta i s’hi celebren actes culturals, polítics i associatius diversos, a més de les celebracions litúrgiques. És un dels punts clau de la Ruta dels Senders del 1714, doncs és on va tenir lloc el famós Pacte dels Vigatans, el 17 de maig de 1705. L’ermita està situada en un dels espais més privilegiats de la Plana de Vic. Les vistes a la contrada són impressionats, amb una esplèndida panoràmica de les serralades del Montseny, les Guilleries, Collsacabra o el Pirineu. Fins i tot, en els dies més clars, no només es pot veure la ciutat de Vic, sinó també poblacions com Manlleu, Roda de Ter o Taradell. Iniciem el descens del turó cap a la Plana del Cau, on trobem el mas de la Vila (557 m). Un últim passeig pels Horts de la Vila, entremig d’algunes masies, ens durà al punt final de l’excursió: la parròquia de Sant Joan del Galí (533 m), antiga quadra de Sant Joan, dita avui del Galí per la casa propera d’aquest nom, que formà històricament part de les Quadres Unides. D’aquesta ermita i del cementiri annex, se’n té constància escrita almenys des de l’any 1.003. Final de la quarta etapa dels Senders del 1714 (1ª part).

Grafica L'Estany - Vic

Fitxa tècnica

Hora de trobada: a les 7:00 del matí.
Distància a recórrer: 22,680 kms.
Desnivells: +634 metres -986 metres.
Inscripcions: al punt d’atenció al soci del C.E.T. i a través del web del CET www.ce-terrassa.cat.
Data límit d’inscripció: del 30 de novembre al 10 de desembre, ambdós inclosos.
Preus: 18 euros els socis i 28 euros els no socis.
Assegurança: Per participar en aquesta activitats cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal al punt d’atenció al soci (2 euros per dia).
Transport: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades.

Propera etapa: 

DATA ETAPA DESCRIPCIÓ KMS. DESNIVELLS
17 de gener 5ª Etapa Vic (Parc Miquel Albó) – Manlleu 25,250 km + 489 m/- 525 m

cartell-2

 

 

[insert_php] $AdreçaPost=”http://ce-terrassa.cat/?p=2575″;
$NomProducte=”Temporada 2015-2016 Terrassa – Gósol 4a etapa: L’Estany – Vic (Sant Joan del Galí) (22,680 km)”;
$preu=”1800″;
$soci=”2800″;
$asseguranca=”200″;
$comments=true;
include ‘tpv/buyform.php’;
[/insert_php]