Històric

Temporada 2015-2016 Terrassa – Gósol 3a etapa: Monistrol de Calders – L’Estany (25,310 km)

Una ruta per reivindicar el paper de l’excursionisme en la identitat catalana.

Diumenge 15 de novembre

Casa_natal_de_Rafael_Casanova
Casa-Mueu Rafael Casanova a Moià

En aquesta tercera etapa dels Senders del 1714 recorrerem de sud a nord la recent estrenada comarca natural de Catalunya, el Moianès. Farem un recorregut íntegrament per aquesta nova comarca, entre Monistrol de Calders i l’Estany, tot seguint el traçat del GR 3. La comarca natural del Moianès té els seus espais naturals emmarcats en el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, on formen part també Monistrol de Calders i Granera. Serà una ruta llarga per pinedes i pastures i amb un constant desnivell de pujada molt noble i tranquil. Al bell mig, hi trobarem la capital, Moià, on podrem visitar la Casa Museu Rafael Casanova, on va néixer l’heroi de la defensa de la ciutat de Barcelona durant el setge de 1714, un dels punts clau de tota la ruta. A la sortida de Monistrol, seguirem un bon tram la riera de la Golarda per acostar-nos a Moià sota els cingles de Montbrú i la serra de Puigsobirà. Camí de l’Estany, assolirem el punt més alt de l’etapa, el Puig Rodó; i pel serrat de l’Horabona, seguint un tram de la coneguda Ronda del Moianès, arribarem al bonic poble de l’Estany, on comprovarem que l’esforç paga la pena, sobretot per la contemplació del monestir de Santa Maria, un dels tresors del romànic català.

Dolmen de Puig Rodó a Moià
Dolmen de Puig Rodó a Moià

Iniciem el nostre recorregut al Pont del Collet de Monistrol de Calders (437 m), on hi ha el Parc del Serrat. Avancem direcció nord, tot seguint la Ruta de la Salut pel traçat del GR 3, i paral·lels molt a prop de la riera de la Golarda, que tenim a la nostra esquerra. Deixem el cementiri a la dreta i passem per la Resclosa de la Païssa. Travessem el torrent de Colljovà, que procedeix del nord-est. Després d’un tram de pujada, forta en alguns moments, arribem a Coll Girant (489 m). Poc després, en un lloc on la carretera ha guanyat una notable alçada damunt de la Golarda, deixem a ponent, i a sota, els impressionants Gorgs Blaus. Abandonem el camí asfaltat de la Coma, que se’n va amunt i seguim cap a llevant sota la Baga de la Coma. El camí continua en suau ascensió passant primer per la Balma de la Coma i pels Pous de la Coma fins arribar a la Quintana del Xei, en plena Vall de Marfà; deixem la casa del Xei a l’esquerra (521 m) i seguim ascendint cap el Molí de Datzira. Travessem la riera de la Golarda (508 m) i tot seguit el torrent de la Font d’Esqueix. Després de passar pels Camps de Marfà i Les Oliveres ja tenim a tocar el poble de Moià.

Seguim, en direcció nord-est, l’anomenat Camí de Moià a Marfà. Passem el Còdol (617 m) i, sota els cingles de Montbrú a ponent i la serra de Puigsobirà a llevant, fem l’entrada triomfal a la capital del Moianès. Travessem la carretera N-141c i entrem dins de la vila. Seguim els carrers de Santa Magdalena, carrer del Comerç, carrer de Sant Antoni, fins arribar a la Plaça Major on trobem l’Església de Santa Maria i, en un costat, la Casa Museu de Rafael Casanova, la qual podrem visitar. Sortim de Moià per la banda nod-est, tot seguint el carrer del Passerell i creuant la riera de Passerell (696 m), on trobem el Molí Nou de Passerell. Passem per davant de l’impressionant Embassament de Molí Nou i anem ascendint per la pista deixant el mas dels Picanyols a mà dreta. Seguim el Camí dels Ferrerons, que és el traçat del GR 3. Deixem  la Bassa del Riu a l’esquerra i, més endavant, la Bassa del Nespler a la dreta (901 m).

Anem avançant ara per la Pista de Creu Vermella, sempre en direcció nord-est, sota el serrat de l’Espelta, fins que arribem a la Creu Vermella (937 m). Revoltem ara en direcció nord-oest, tot ascendint cap el Collet de la Caseta Alta (986 m); a la nostra esquerra tenim el Puig de les Conques (1.025 m). Un xic més endavant trobem el dolmen de Puig Rodó (1.001 m), entre dues basses d’aigua i amb un gravat en forma de creu a la coberta. Ascendim al Turó de Puig Rodó (1.057 m), punt més alt de la sortida. Baixem del turó per l’altra vessant i arribem al Collet de Cantallops (1.022 m). Som dalt del serrat de l’Horabona, el qual seguirem direcció nord en suau davallada. Passem pel Coll Sobirà, ja a l’entrada de la població de l’Estany. Entrem a la vila pel Pedró de Pontarró i travessem la carretera C-59 (874 m). A l’altra banda podrem admirar la joia arquitectònica del monestir de Santa Maria de l’Estany, un dels tresors del romànic català. Final de la tercera etapa dels Senders del 1714 (1ª part).

Per a més informació, visiteu:
www.vocaliadesenders.blogspot.com

Gràfica Monistrol de Calders - L'Estany

Fitxa tècnica

Lloc i hora de trobada: a les 7:00 del matí a la Rambla d’Ègara, davant dels ferrocarrils de la Generalitat.
La tornada serà a la tarda.
Distància a recórrer: 25,310 kms.
Desnivells: +721 metres -297 metres.
Dificultat: MITJANA.
Inscripcions: al punt d’atenció al soci del C.E.T. i a través del web del CET www.ce-terrassa.cat.
Data límit d’inscripció: del 2 al 12 de novembre, ambdós inclosos.
Preus: 18 euros els socis i 28 euros els no socis.
Assegurança: Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal al punt d’atenció al soci (2 euros per dia).
Transport: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades.

Propera etapa: 

DATA ETAPA DESCRIPCIÓ KMS. DESNIVELLS
13 de desembre 4ª Etapa L’Estany – Vic 22,680 km +634 m -986 m

cartell-2