Històric

Temporada 2015-2016 Terrassa – Gósol 1a etapa: Terrassa (Can Montllor) – Mura (24,020 km)

Una ruta per reivindicar el paper de l’excursionisme en la identitat catalana.

Diumenge 20 de setembre

dsc_0051
Monestir de Sant Llorenç

Som a les acaballes de l’estiu i amb aquesta primera etapa iniciem una nova temporada de senders, tot seguint la Ruta dels Senders del 1714. Caminem per la història. En aquesta etapa sortirem des de la nostra ciutat, Terrassa, cocapital de la comarca del Vallès Occidental, i ens endinsarem en el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac fins assolir el punt més alt, la Mola de Sant Llorenç del Munt, un dels 100 Cims de la FEEC. Tot seguit, davallarem cap el Coll d’Estenalles i el Coll de Boix, per entrar a la comarca del Bages i acabar el recorregut al poble de Mura, no sense visitar primer les famoses Coves de Mura, unes galeries d’uns dos-cents metres de fondària; descobertes a mitjan segle passat per un pagès, són una altra expressió de la dinàmica geomorfològica del massís de Sant Llorenç i la serra de l’Obac.

Iniciem la caminada al barri de Can Montllor, a Terrassa (334 m), per on passa l’itinerari original de la Ruta Senders del 1714 que prové de Barcelona, i que coincidirà amb l’històric Camí dels Monjos des d’aquest punt d’inici a Can Montllor fins al monestir de Sant Llorenç del Munt. Passada una gran torre elèctrica, travessem la carretera de Terrassa a Castellar del Vallès i continuem per l’avinguda de Font i Segué. El camí revolta per la dreta la propietat de Santa Magdalena del Puigbarral (388 m), on es troba la bella ermita romànica de Santa Magdalena. Tot seguit, travessem la carretera de Terrassa i entrem a la població de Matadepera. Creuem el poble de sud a nord fins a la plaça de Sant Jordi, davant del poliesportiu municipal. Seguim pels carrers Ramon Llull i Mossèn Jacint Verdaguer fins que assolim el Collet de Calderols (519 m). Des del collet, ascendim a la dreta per un corriol que ens mena al carrer Camí dels Monjos; més amunt, seguirem de front per l’enfilall de la carena, que ens duu a la cruïlla amb el Camí Moliner (707 m) i a un collet situat al peu de la Roca de les Onze Hores (749 m). En aquest precís indret s’inicia el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Seguim en acusat ascens endinsant-nos dins la pregonesa de la Canal dels Monjos. Sortint de la canal, hi ha un petit planell des d’on es contempla un magnífic panorama del Plec dels Llibres, el Sot de la Codoleda i de Can Torres. Passem pel lloc anomenat la Plaça de Catalunya (870 m), cruïlla de camins, i continuem en clara ascensió per la carena fins que assolim el cim de La Mola (1.104 m), un dels 100 Cims de la FEEC, on hi ha situat el monestir de Sant Llorenç del Munt.

CovesMura
Coves de Mura

Des de la Mola seguirem, ara en suau davallada, el fressat camí que ens duu al Morral del Drac (957 m). Tot seguint la Carena del Pagès, per un camí ja més planer, arribem al Coll d’Eres (942 m), al peu de l’imponent Montcau. Una pista encimentada ens mena fins al Coll d’Estenalles (868 m), al peu de la carretera de Terrassa a Talamanca, on trobem la traça del GR 5 que seguirem fins al Coll de Boix. Travessem la carretera i ascendim lleugerament per un camí en direcció a la casa de la Mata, que deixem a la nostra esquerra. Seguint la pista, passem pel Coll de Garganta i carenegem per la Carena de la Castanyera fins assolir el Coll de Boix (875 m). Fem un gir sobtat a la dreta per seguir el camí que ens duu a l’Alzina Bonica, una alzina de grans dimensions. Abans d’arribar a la Coma d’en Vila, agafem un sender a l’esquerra, és el camí de Mura. Planegem ara pel Pla de Serrallonga i el Turó dels Ducs o Rocaprenys (817 m). Passat el Pla de l’Estepar, Coves de Mura arribem al Collet del Reixac, on a l’esquerra neix un corriol que va cap a les Coves de Mura (690 m). Les coves són tancades amb una porta metàl·lica; es tracta d’unes galeries d’uns dos-cents metres de fondària descobertes a mitjan segle passat per un pagès (si en tenim les claus les podrem visitar, per la qual cosa necessitem el frontal, no us oblideu de portar frontals). Després de visitar les coves, seguirem el camí en suau davallada, en direcció nord, fins arribar al cap d’uns vint minuts al poble de Mura (456 m). Entrarem pels carrers d’Alfons Sala, la Coma i Estimberons, fins a sortir a un caminoi que ens menerà directament a la carretera on hi ha emplaçat el cementiri de la població i on ens esperarà l’autocar. Final de la primera etapa dels Senders del 1714 (1ª part).

Per a més informació, visiteu:
www.vocaliadesenders.blogspot.com

Gràfica Terrassa - Mura

Fitxa tècnica

Lloc i hora de trobada: Davant la masia Can Montllor (la Grípia). El punt de trobada serà la placeta que hi ha davant de la masia, entre la carretera de Castellar i el carrer Tàrrega a les 8:00 del matí.
Distància a recórrer: 24,020 kms.
Desnivells: + 1.032 metres – 847 metres.
Dificultat: MITJANA.
Inscripcions: al punt d’atenció al soci del C.E.T. i a través del web del CET www.ce-terrassa.cat.
Data límit d’inscripció: del 7 al 17 de setembre, ambdós inclosos.
Preus: 12 euros els socis i 22 euros els no socis.
Assegurança: Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal al punt d’atenció al soci (2 euros per dia).
Transport: La tornada serà en autocar amb places limitades.
Important: Es necessiten frontals per visitar les Coves de Mura!

Propera etapa: 

DATA ETAPA DESCRIPCIÓ KMS. DESNIVELLS
25 d’octubre 2ª Etapa Mura – Monistrol de Calders 17,830 km + 606 m/- 689 m

cartell-2