Històric

SENDERS DEL 1714 – CAMINANT PER LA HISTÒRIA. UNA RUTA PER REIVINDICAR EL PAPER DE L’EXCURSIONISME EN LA IDENTITAT CATALANA.

sen cap

TEMPORADA 2015-2016- TERRASSA-GÒSOL
6a ETAPA: MANLLEU- SANT QUIRZE DE BESORA (24,73O km)
DIUMENGE 21 DE FEBRER

 

En aquesta sisena etapa dels Senders del 1714, entre les poblacions de Manlleu i Sant Quirze de Besora a la banda nord de lCAMI VORA TERa Plana de Vic, seguirem una bona part del GR 210, el Camí Vora Ter, molt a prop del riu, que travessa antigues colònies tèxtils, boscos de ribera, de muntanya mitjana, poblacions i espais agrícoles i industrials, i llocs que tenen en comú l’aprofitament ancestral del riu. Aquest recorregut per la zona nord de la comarca d’Osona el podem dividir en dues parts ben diferenciades: la primera entre Manlleu i Torelló, seguint camins fora de la traça del GR i allunyats lleugerament de la llera del Ter, un tram d’uns 9 quilòmetres on podem destacar l’impressionant mas Poquí i l’edifici romànic de Sant Esteve de Vila-Setrú, prop de Manlleu; i tocant a Torelló ascendirem el puig de les Tres Creus de Rocaprevera situat en un petit turó des d’on hi ha unes majestuoses vistes de Torelló i de tota la Plana de Vic. La segona part del recorregut, més llarga, fins a Sant Quirze de Besora, la farem íntegrament seguint el Camí Vora Ter, tot descobrint uns preciosos paratges i boscos de ribera resseguint els meandres del Ter, que se succeeixen un rere l’altre, alguns d’ells des d’una certa altura, cosa que ens aproparà realment al riu on la seva amplada va agafant a poc a poc protagonisme fins arribar a la capital de la subcomarca del Bisaura, Sant Quirze de Besora.

Sortirem des del barri de l’Erm de Manlleu (470 m), situat a la banda nord de la població, en direcció sud-oest seguint l’avinguda dels Pirineus. De seguida girem a la dreta pel Camí del Poquí que ens menerà en primer lloc al mas del Corcó, el qual deixarem a la dreta. La pista ens portarà tot seguit fins al mas del Poquí, una impressionant casa pairal, i al seu costat la parròquia de Sant Esteve de Vila-Setrú (492 m), d’origen romànic. La pista gira sobtadament a la dreta i seguim en suau davallada. Travessem el torrent del Poquí i la via del tren per un túnel subter
rani. A l’altra banda trobem la font de la Teuleria en un lloc molt bonic i al costat d’una pollancreda. Anem avançant sota el Serrat del Corcó i passem pel Pla de l’Aire on trobem les granges d’Espadamala disseminades a l’esquerra del camí. Creuem el torrent de les Comes (480 m) acostant-nos a la llera del Ter i girem direcció nord-est tot seguint paral·lels al torrent. Passat el mas de Masllorenç creuem un nou torrent: el de Masnou, i passem pel mas La Riera, situat en una elevació davant un meandre del Ter i envoltat d’un bosc de ribera, frondós en aquesta zona; prop de la casa hi ha la font de la Riera, que vessa al torrent de la Clota.
Seguim avançant direcció nord i passem pel costat de la Casa Nova de PuigdMANLLEUejoan (511 m), una masoveria del segle XIII. De seguida, accedim al Camí de la Coromina que seguim a la dreta. Prop del camí trobem la Creu de Cervià, del segle XVIII i destruïda durant la guerra civil. Ascendim per un caminet el puig de les Tres Creus de Rocaprevera (572 m), un fantàstic mirador des d’on  hi ha unes impressionants vistes de Torelló de 360º i de tota l
a Plana de Vic. Baixem del turó i passem pel costat del Santuari de la Mare de Déu de Rocaprevera. Tot seguit, entrem a la vila de Torelló (507 m), passem per davant de l’Ajuntament i sortim per la banda de ponent, seguint el carrer del Ter fins que creuem el riu pel pont de Conanglell. Passat el pont trobem els senyals del GR 210, el Camí Vora Ter, que ja no deixarem fins al final. A partir d’aquí anirem plegats amb el Ter, seguint els seus meandres fins arribar a la subcomarca del Bisaura, gaudint d’uns preciosos paratges amb magnífics senders i boscos de ribera. Voltem el polígon industrial Matabosc i la Colònia Imbern, i passem pel barri de Montserrat de Torelló. Unes escales ens porten a la font de Puig-robí on hi ha un fantàstic mirador (523 m). Seguim per la Colònia Vila-seca, una de les primeres i més importants colònies del mitjà Ter. Tot seguit, passem pel canal i Resclosa de Vila-seca i entrem a l’extraordinari complex de la Colònia Borgonyà (542 m), d’origen britànic, una de les colònies industrials més importants de Catalunya. D’aquí va sortir l’empresa Fabra i Coats, la major companyia mundial de fil de cosir; avui dia és un poble amb personalitat pròpia. Deixem enrere la bonica masia de Can Tomàs i entrem a la zona més alta del recorregut amb una vista aèria del riu. Creuem el torrent de la Bataiola (536 m) i passem sota la via del ferrocarril per un fosc i humit pont de pedra. Tornem a descendir cap el riu i veiem a l’esquerra la Colònia La Mambla d’Orís. Passem per la Resclosa de la Caseta i, tot seguit, per les Planes del Collell, endinsant-nos en un preciós bosc d’arbres alts i amb molta vegetació. Passem de nou sota la via del tren i per una zona escarpada enfront de les Planes de l’Illa. I passant pels racons més encisadors d’aquests boscos de ribera del Ter, entrem finalment a Sant Quirze de Besora seguint el Camí de Bellmunt, que ens mena directament a la plaça de l’Ajuntament (580 m). Final de la sisena etapa dels Senders del 1714 (1ª part).

sen

FITXA TÈCNICA
Lloc i hora de trobada: a les 7:00 del matí a la Rambla d’Ègara, davant dels ferrocarrils de la Generalitat.
La tornada serà a la tarda.
Distància a recórrer: 24,730 kms.
Desnivells: +432 metres -291 metres.
Dificultat: MITJANA.
Inscripcions: al punt d’atenció al soci del CET i a través del web del CET www.ce-terrassa.cat.
Data límit d’inscripció: del 8 al 18 de febrer, ambdós inclosos.
Preus: 18 euros els socis i 28 euros els no socis.
Assegurança: Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal al punt d’atenció al soci (2 euros per dia).

Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb plaçes limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, o bé a través del web www.ce-terrassa.cat  del dia 8 al 18 de febrer, ambdós inclosos, de 6 a 9 del vespre.

Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 18 de febrer, serà l’últim dia d’inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d’aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal a Secretaria (2 € per dia).fi sen