Històric

Senders del 1714 2a part · 1a etapa: Jorba – Els Prats de Rei 🗓 🗺

Dificultat: moderada · Quilometratge:  23.4 km · Desnivell: +647 m/-468 m

Diumenge, 18 de setembre

Senders etapa 1Iniciem, a les acaballes de l’estiu, la segona temporada dels Senders del 1714 que des del poble de Jorba ens durà de nou al pintoresc poblet de Gósol, seguint un itinerari fascinant. En aquesta temporada recorrerem tres punts clau de la Ruta: la Torre del castell de la Manresana als afores de Prats de Rei, el Castell de Cardona i la Torre Solsona a la fortificació de Castellciutat. En aquesta primera etapa, des de Jorba fins a la vila dels Prats de Rei, en plena comarca de l’Anoia, seguirem un itinerari molt atractiu i variat: en un primer tram ens enfilarem al Puig de Sant Miquel, un dels Cent Cims de la FEEC, molt a prop de Rubió; carenejarem pel Morrocurt, tot seguint part del GR 7 amb el qual travessarem la Serra de Rubió i el seu espectacular Parc Eòlic; visitarem el refugi Mas del Tronc, que pertany a la Unió Excursionista de Catalunya, obert tot l’any; seguint el Camí del Mas del Tronc travessarem la Serra de la Comanda, abandonant definitivament el GR 7, que continua cap a la serra de Pinós. Girarem cap a ponent, ja en l’últim tram de l’itinerari, a buscar el nostre destí: Els Prats de Rei, introduïnt-nos de ple en la història de la Guerra de Successió, rememorant la Batalla dels Prats de Rei. Visitarem la Torre del castell de la Manresana, d’origen romànic i a escassos dos quilòmetres de la vila, que durant la Guerra de Successió a Catalunya va ser escenari clau dels enfrontaments entre austriacistes i borbons per tal de controlar la zona de Calaf. El centre històric de l’antiga vila emmurallada dels Prats de Rei manté íntegre el pas dels temps. El seu vetust traçat, amb estrets carrers medievals farcits d’edificis notables, comparteix lloc amb records d’un passat romà.

Sortim de Jorba des de l’avinguda de Canaletes (390 m) i anem pujant pel Camí de Jorba deixant el Castell a mà esquerra. Seguim ascendint suaument cap a la Costa de Sant Salvador. A l’esquerra ens queda el puig de la Guàrdia. Passat el mas de Sant Salvador girem direcció nord per sobre de la Costa de Puiggròs. Travessem els Plans d’Ardesa i passem pel mas de Briançó (588 m). Seguirem el Camí de Briançó que ens mena a la Muntanyeta de Sant Pere, on trobem la bonica església romànica de Sant Pere d’Ardesa (660 m), al peu del puig de Sant Miquel, actualment restaurada. Continuem l’ascensió fins assolir el Puig de Sant Miquel (734 m), un dels Cent Cims de la FEEC. A mig camí entre l’ermita i el cim hi hagué una vegada el castell d’Ardesa, avui desaparegut. Continuem per la carena i assolim el Morrocurt (751 m), al peu d’un aerogenerador. Som en ple parc eòlic. Davallem suaument per la serra de les Maioles fins que arribem a la carretera BV-1031 (743 m) que ve d’Igualada. La creuem i anem girant cap a llevant en direcció a la serra de Rubió. La pista passa per l’esquerra de la Còpia de Palomes (834 m). Anem avançant sota els aerogeneradors del Parc Eòlic de la serra de Rubió.

Tornem a girar a l’esquerra, en direcció nord. Contemplem tot de camps i boscos, amb els molins al capdamunt de les crestes de la serra. Passem per la masia de La Coma (724 m) i pocs minuts després ens desviem a l’esquerra pel camí del Refugi Mas del Tronc. Arribem al refugi (720 m), propietat de la Unió Excursionista de Catalunya, situat a dos quilòmetres de l’església de Sant Martí de Maçana, en un  indret natural forestal on l’excursionisme igualadí va convertir cal Tronc (en estat ruïnós) en un refugi de mitja muntanya. Seguim el camí de Mas del Tronc, ara en lleugera baixada, contemplant la vall i, al fons, la masia de Cal Bujons. Arribem a la gran masia de Ca l’Escolà (642 m), cruïlla de camins. Seguim davallant, direcció nord-oest, per la Plana de Cal Roig i passem pel mas de Ca l’Eusebi (609 m). A la nostra senders etapa 1-2dreta, enlairada sobre un turó, hi ha l’església de Sant Martí de Maçana. Creuem la riera de Maçana, que ens acompanyarà fins a Ca l’Ignasi, punt on abandonem el GR 7, que continua cap a la serra de Pinós. Seguim ara el Torrent de Can Mates una bona estona sota la serra de la Comanda fins que tornem a trobar la carretera BV-1031 (717 m) que porta al Prats de Rei. La seguim a l’esquerra, i abans d’arribar a Can Passada agafem una pista a la dreta que ens mena a La Manresana (655 m).

Del castell de la Manresana, que formava part de la xarxa defensiva de l’antic comtat de Manresa, en resta una esplèndida torre circular, de carreus ben treballats i de 21 metres d’altura, erigida els segles XI-XII. La Torre de la Manresana va ser observatori d’una important batalla l’any 1711, la Batalla dels Prats de Rei en la Guerra de Successió. En pocs minuts arribem al bonic poble de Prats de Rei (604 m). El casc històric, junt amb el conjunt monumental de la Torre del castell de la Manresana, és la zona de més interès turístic de la vila. Cal visitar la Plaça Major porticada i l’església parroquial de Santa Maria, d’estil barroc. Final de la primera etapa dels Senders del 1714 (2ª part).

senders etapa 1-3

[message background_color=’lightgrey’]

Fitxa tècnica:

Dificultat:  **  (23,390 kms)
Desnivells acumulats aproximats:   (+ 647 m) (- 468 m).
Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda.
Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb plaçes limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, o bé a través del web www.ce-terrassa.cat  del dia 5 al 15 de setembre, ambdós inclosos, de 6 a 9 del vespre.
Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 15 de setembre, serà l’últim dia d’inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d’aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal a Secretaria (2 € per dia).
Preu de la inscripció: 18 € per als socis, 28 € per als no socis.
Organitza: Vocalia de Senders.
Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida, visiteu la pàgina següent, des d’on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com
[/message]

Senders

Scheduled Històric
Mapa