Històric

SENDERS DE 1714. CAMINANT PER LA HISTÒRIA. Gósol – Gósol (Volta al Pedraforca) (17,460 km). DINAR DE GERMANOR. 🗓

DIUMENGE 10 DE JULIOL

INTRODUCCIÓ
Refugi_Llu°s_EstasenEl PR-C 127, també conegut com a Pedraforca 360º, és un fantàstic sender circular que dóna la volta a la que possiblement és la muntanya més fotografiada del país. Amb sortida i arribada des de la bonica població de Gósol (Berguedà), aquest sender ens permet conèixer amb profunditat cadascun dels racons de la imponent massa rocallosa del Pedraforca. Podrem contemplar espectaculars vistes de tots els seus vessants. Es discorre al peu del massís entre frondosos boscos per antics camins històrics com el Camí dels Bons Homes, el dels Minaires o la ruta dels Segadors, tot gaudint de singulars paisatges molt ben conservats com la magnífica vall del torrent de les Mulleres i la baga de Gresolet. Les restes d’antigues mines de lignit a cel obert a prop de coll de Jou i la presència del castell medieval d’origen càtar de Gósol parlen del passat més recent i llunyà d’aquestes terres d’alta muntanya. El recorregut, que discorre per l’espai protegit del Parc Natural del Cadí-Moixeró, es troba perfectament senyalitzat amb les marques de pintura pròpies dels senders de petit recorregut (blanques i grogues). A mig camí ens podrem aturar a descansar i beure o menjar alguna cosa al refugi Lluís Estasen (FEEC), obert tot l’any.

ITINERARI
Comencem l’etapa a la plaça Major de Gósol (1.428 m) i seguim pel carrer Picasso que surt a la plaça d’Agustí Pere i Pons. Pel carrer Cerdanya sortim de la població en direcció a Bagà en suau ascens. Continuem per una pista de terra i, de seguida, trenquem a la dreta per un sender que s’endinsa pel serrat de la Muga en paral·lel a la carretera C-563 que duu a Josa de Cadí. El recorregut fins al torrent de la Coma dels Caners segueix les marques blanques i grogues del PR-C 127 i el PR-C 123, i les blanques i vermelles del GR 150 i el GR 107, el Camí dels Bons Homes. Travessem el torrent dels Escanagats i desemboquem a una pista que ens ve per l’esquerra i que ens mena a l’àrea de lleure de Font Terrers (1.631 m), on agafarem un caminoi a la dreta que passa pel costat d’una tanca i de la font, i entrem al bosc. Creuem el torrent de la Coma dels Caners deixant a mà dreta el PR-C 123, que es dirigeix al coll del Verdet, i remuntem amb força per un frondós bosc de pi roig. Passem el Cap de la Portella (1.746 m) i continuem pel vessant septentrional de la Roca Roja amb bones vistes, a ponent, de la vall de Cerneres, amb el Cadinell en primer terme, la serra del Cadí, el Vulturó o puig de la Canal Baridana, el seu sostre, i el pic de la Costa Cabirolera. Passem per la font de la Roca (1.755 m), deutora del torrent de Cerneres, i seguim en direcció nord-est, resseguint l’antiga ruta dels Segadors cap a Bellver de Cerdanya pel pas dels Gosolans, fins arribar al Collell (1.843 m), punt més alt de tota la ruta, des d’on es contempla -per primer cop des de Gósol- el massís del Pedraforca, amb una esplèndida panoràmica de la seva cara nord.Pedraforca
Deixem definitivament el Camí dels Bons Homes (GR 107) i el GR 150. El Collell és el punt divisori, per una banda, del Cadí i el Pedraforca i, per una altra, de les conques dels rius Segre i Llobregat. Podem albirar cap el nord la serra Pedregosa, les Costes del Roset i els cingles de la Bola, i cap a llevant la frondosa vall del torrent de les Mulleres. Creuem la canal del Riambau i abandonem la pista per un corriol a la dreta que remunta bosc endins fins a la Jaça dels Prats (1.675 m), on es troba el refugi Lluís Estasen, molt concorregut per ésser el punt de partida tradicional d’ascensió al Pedraforca. Prosseguim cap a la tartera seguint ara també les marques del PR-C 123 i agafem un trencall a l’esquerra que baixa en direcció a Gósol (pal indicador) per l’interior del bosc amb aèries vistes de la vall de Saldes, a llevant, i el Pedraforca, a ponent. Primer creuem la Tartera dels Cabirols (1.675 m), després la tartera de Saldes i continuem davallant amb força. Deixem un corriol a l’esquerra i continuem en el mateix sentit de la marxa, direcció sud-oest. Continuem al peu del Roget i els Rocs de la Quera (1.521 m). A l’alçada del torrent de Cal Ninot es gaudeix d’una dilatada panoràmica de la Tosa, el Puigllançada, les valls de Saldes, Gósol, el coll de la Trapa i la serra d’Ensija.
Desemboquem a una nova pista, provinent de Saldes, que s’agafa per la dreta en direcció a l’Espà i Gósol (pal indicador) (1.522 m). Cap el nord s’observen les terrasses de l’antiga extracció minera de lignit a cel obert que s’hi dugué a terme fins a l’any 1982, quan es va declarar el Pedraforca Paratge Natural d’Interès Nacional. Més al nord es té una imponent panoràmica del Roget i la cara sud del Pedraforca (Pollegó Inferior). Prenem un sender que davalla cap a una bassa, és l’antic camí ral de Saldes a Gósol, també conegut com el camí dels Minaires.
Continuem cap a ponent en direcció a Gósol. Tot seguit, descendim suaument per la solana de Capdevila. Al sud es distingeix el petit nucli de l’Espà i l’església de Sant Andreu. Més endavant, també a migdia, es veu el llogarret de Sorribes. Anem descendint mentre gaudim d’excel·lents vistes de la Gallina Pelada, sostre de la serra d’Ensija. Sortim a una pista de grava que es pren de baixada i seguim per un corriol paral·lel a la carretera B-400. Sortim a la carretera durant uns metres i trenquem per un senderol que duu al coll del Cap de la Creu (1.438 m). Prenem una pista cap a Gósol que discorre paral·lelament a la carretera compartint els senyals del GR 107, amb una bona panoràmica del poble de Gósol, l’antic castell medieval i les serres del Verd i el Cadí, fins que arribem a la rotonda de l’entrada del poble de Gósol. Tot seguint recte pel carrer arribem de nou a la Plaça Major. Si tenim temps podem arrodonir aquesta magnífica excursió amb la visita de les restes del Castell de Gósol, datat el segle X, i l’església de Santa Maria. Les runes del castell inclouen dins del seu recinte les restes d’un nucli de població que es coneix com a Vila Vella, abandonat en favor del poble nou al peu del turó. Final de l’onzena i última etapa dels Senders del 1714 (1ª part).

DINAR DE CLOENDA
Per acabar la jornada en un ambient de germanor, com ja és tradicional, farem un dinar especial del Tricentenari com a cloenda de la primera part dels Senders del 1714 a l’Hostal-Restaurant Cal Franciscó de Gósol. El preu del dinar, amb cafè inclòs, serà de 18 euros, encara que, com sabeu, els qui heu vingut periòdicament a les etapes d’aquesta primera temporada us sortirà molt més barat, segons el nombre d’etapes que hàgiu fet. En el moment de fer la inscripció a la secretaria del Centre només s’haurà d’abonar el tiquet de l’autocar i haureu d’escollir un primer i un segon plats del menú que us presentem a continuació:

RECORDEU: inscripcions a Secretaria, o a través del web del Centre, www.ce-terrassa.cat, del dia 20 de juny al dia 1 de juliol (una setmana abans de la sortida). En el moment de fer la inscripció a secretaria, s’haurà d’escollir un primer i un segon plats del menú.

GrÖfica G¢sol - G¢sol

FITXA TÈCNICA:
Lloc i hora de trobada: a les 6:00 del matí a la Rambla d’Ègara, davant dels ferrocarrils de la Generalitat.
Distància a recórrer: 17,460 km.
Desnivells: +622 m -622m.
Dificultat: MITJANA.
Inscripcions: al punt d’atenció al soci del CET i a través del web del CET www.ce-terrassa.cat. Data límit d’inscripció: del 20 de juny a l’1 de juliol (una setmana abans de la sortida), ambdós inclosos. Heu de tenir en compte que el restaurant necessita saber el nombre de comensals amb temps suficient. En el moment de fer la inscripció a secretaria, s’haurà d’escollir un primer i un segon plat del menú.
Preus: 18 euros els socis i 28 euros els no socis.
Assegurança: Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal al punt d’atenció al soci (2 euros per dia).
Transport: El desplaçament es farà en autocar, les places són limitades.
Dinar de cloenda: Per acabar la jornada en un ambient de germanor, com ja és tradicional, farem un dinar especial del Tricentenari com a cloenda de la primera part dels Senders del 1714 a l’Hostal-Restaurant Cal Franciscó de Gósol. El preu del dinar, amb cafè inclòs, serà de 18 euros, encara que, com sabeu, els qui heu vingut periòdicament a les etapes d’aquesta primera temporada us sortirà molt més barat, segons el nombre d’etapes que hàgiu fet. En el moment de fer la inscripció a la secretaria del Centre només s’haurà d’abonar el tiquet de l’autocar i haureu d’escollir un primer i un segon plats del menú que us presentem a continuació:
Menú especial del Tricentenari:
Primer plat: Amanida catalana o Pèsols negres (plat típic de la vall de Gósol).
Segon plat: Vedella estofada amb bolets o Conill lletó (especialitat de la casa).
Postres (a triar): Crema catalana, flam, iogurt, músic…
Beguda: Aigua, vi, gasosa i cava. Cafès, infusions i gotes.

cartell

Scheduled Històric