Històric

Senders · Ripoll – Alpens 🗓

Diumenge, 18 de març

Itinerari

Ripoll, Coll del Remei, Mare de Déu del Remei, font del Remei, mas Puig dels Brucs, riera de Vilardell, mas Carnalets, camí de les Lloses, Vallespirans, mas El Coll, rec de la Font del Perer, camí de Sant Esteve de Vallespirans, carretera C-26, mas El Casal, l’Hostal Cremat, Pla de la Marge, Gorg del Molinot, camí de Sant Sadurní de Sovelles, can Pinoses, camí de Sovelles, Clot del Forn, Serrat del Bou, Sant Martí de Vinyoles, Portavella, Collet de la Baga, serra de Santa Margarida de Vinyoles, Santuari de Santa Margarida de Vinyoles, Coll Manegat, Serrat del Castell, Coll Tallat, Puig Cornador (100 Cims), Collet de les Bruixes, Serrat de les Àligues, Collet de l’Oració, Cal Torrats, Montjuïc i Alpens.

Descripció

Aquesta sisena etapa del GR 1 transcorre pràcticament tota per la comarca del Ripollès, però al final farem una incursió a la comarca d’Osona perquè el poble d’Alpens es troba a la banda nord-occidental d’aquesta comarca, situat al nord del Lluçanès. Som a Ripoll, a la ctra. de Barcelona (680 m). Girem pel carrer de Concepció Ducloux i per un túnel creuem per dessota la C-17. Seguim pel carrer Marie Curie i deixem una pista i uns edificis a la dreta. Seguim una pista en direcció a ponent en suau ascens fins al Coll del Remei (797 m), on deixem una altra pista a l’esquerra. Tot seguit, trobem el Santuari de la Mare de Déu del Remei (806 m), als peus de la serra del Catllar, i més endavant la font del Remei, espai arranjat amb taules. Seguim el camí de les Llosses i arribem al barri dels Brucs, que ens queda a la dreta, i a la casa del Puig (832 m), on trobem un gran lledoner a l’entrada. La pista ara davalla; passem pel mas del Mir i creuem a gual, més endavant, el rec de Vilardell (791 m), punt on girem sobtadament a l’esquerra seguint la pista en direcció sud. Deixem can Carnalets a mà esquerra i arribem al mas de Vallespirans (876 m), casa en estat lamentable. Seguim la pista principal. El camí, ara en direcció sud-oest, es dreça a buscar el Coll de Sant Esteve de Vallespirans (950 m), on trobem una cruïlla i un pal indicador. A l’esquerra hi ha l’accés a l’ermita de Sant Esteve, dalt d’un turó, i a la dreta hi ha can Coll.

El camí planeja i creuem a gual el torrent de la Font del Perer. Seguim el Camí Nou de Sant Esteve de Vallespirans en franca davallada, molt a prop del torrent, fins a sortir a la ctra. C-26 de Ripoll (797 m). Creuem la carretera i la riera de les Llosses i passem per can Casals, que ens queda a la dreta. La pista surt de nou a la carretera i creuem la riera pel Pont del Cremat. A l’altra banda trobem l’Hostal Cremat (807 m) que deixem a l’esquerra i baixem per una pista cimentada. Creuem el Pla de la Marge i deixem a la dreta el Molinot. Anem seguint el Camí de Sant Sadurní de Sovelles en direcció sud, paral·lels al torrent de Sovelles. A l’esquerra ens queda el mas Pinoses (849 m). Deixem a la dreta l’entrada a la Rovireta i seguim la pista. Més endavant, deixem a l’esquerra l’accés al veïnat de Sovelles i seguim recte cap el veïnat de Vinyoles en suau ascens. En una cruïlla deixem la pista per un sender a la dreta que, pels boscos del Serrat del Bou, ens mena de nou a la pista i a l’ermita de Sant Martí de Vinyoles (1.027 m), d’origen romànic. Tot seguit passem per la casa senyorial de Portavella i afrontem, en clara ascensió, la serra de Santa Margarida de Vinyoles en direcció a ponent.

Assolim el Collet de la Baga (1.118 m). El sender voreja el cim de la serra per la banda nord i arribem al Santuari de Santa Margarida de Vinyoles (1.198 m), amb magnífiques vistes sobre el Pirineu oriental, el Berguedà, l’Osona i el Ripollès. El corriol baixa al Coll Manegat (1.173 m) i torna a ascendir pel Serrat del Castell fins al Coll Tallat (1.140 m), punt de confluència amb el PR-C 50, el sender de Puigcercós. Una curta però costeruda pujada pel PR ens mena al Puig Cornador (1.229 m), vèrtex geodèsic, (un dels 100 Cims de la FEEC), també conegut com Puig Cornut. És el cim més alt de la serra de Santa Margarida de Vinyoles i un bonic mirador, i també el punt més alt de l’excursió. Planegem per la carena fins al coll de les Bruixes (1.162 m), punt des d’on comencem a davallar en direcció sud pel Bac de les Molleres i el Serrat de les Àligues. Arribem al Collet de l’Oració (971 m) i a cal Torrats, on tornem a trobar la pista del GR 1.

Creuem la pista i anem a l’esquerra per un corriol que careneja, després gira a l’esquerra i baixa. Ja tenim a la vista el poble d’Alpens. Deixem a la dreta un corriol que baixa a la carretera i seguim recte. Passem pel costat d’un dipòsit d’aigua i arribem al mas de Montjuïc (898 m), que tenim a la dreta. Tot seguit trobem l’Oratori de Sant Antoni, a l’esquerra, i baixem per una pista a la dreta que ens mena directament a la ctra. BP-4654. La seguim uns metres avall i assolim finalment el nostre destí: Alpens (862 m), municipi de la comarca d’Osona. És el terme més septentrional del Lluçanès i punt d’unió entre les comarques d’Osona, el Berguedà i el Ripollès. Hi destaca l’església parroquial de Santa Maria, d’estil barroc-neoclàssic.

[message background_color=”papayawhip”]

INFORMACIÓ DESTACADA

  • Dificultat: ** (23,030 kms) (+/- 6,5 hores)
  • Desnivells acumulats aproximats: (+ 897 m) (- 707 m)
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7.00 h. La tornada serà a la tarda
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb plaçes limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre, o bé al formulari adjunt abans del dia 16 de març.
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 15 de març, serà l’últim dia d’inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d’aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal en fer la inscripció (2 € per dia).
  • Preu de la sortida: 28 €.
  • Preu especial per als socis del CET: 18 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida, visiteu la pàgina següent, des d’on us podeu descarregar el track i el full de ruta: vocaliadesenders.blogspot.com

[/message]

[gravityform id=”79″ title=”true” description=”true”]

Scheduled Històric