Històric

Senders · GR1 · Orriols – Banyoles 🗓

 

Diumenge, 22 d’octubre

Itinerari:

Orriols, mas Curós, ca n’Onofre, Vilademuls, carretera de Monells, puig de Sant Baldiri, boscos del Pujol, Galliners, can Guitard, camí del Ramirol, cal Rei, mas Gimbernat, rec i font de la Bogeria, riera de la Fontsanta, Ollers, Sant Sebastià d’Ollers, Boscos de cal Tonet, cal Tonet, serra del Bon Aire, puig del Bon Aire, camí de Centenys, can Canet, Veïnat de Brunsó, can Quelot, granja de Guifreu, Centenys, cal Ferrer Vell, la Casanova, la Farrès, urbanització Melianta, camí de can Bronze, el Mas Usall i Banyoles (can Canadell).

Descripció:

[two_columns] [column1]

Comencem la nostra etapa al nucli d’Orriols (149 m), pertanyent al municipi de Bàscara, comarca de l’Alt Empordà. Sortim del carrer del Castell i seguim el carrer del Padró, sortint de la població en direcció a ponent. Passem per davant de cal Ros i travessem la N-II. Deixem el mas Curós i can Pou a mà esquerra i seguim el camí de Can Gaspar fins a sortir a la carretera GI-530; la seguim a l’esquerra en direcció a Terradelles. A uns 250 metres deixem la carretera per una pista a la dreta. Passem per ca n’Onofre (145 m) i baixem entre camps de conreu fins arribar a la carretera GIV-5141. Acabem d’entrar a la comarca del Pla de l’Estany. Creuem la carretera i seguim per una pista asfaltada que deixem al cap d’uns 200 metres per seguir un camí en direcció nord. Passem per davant del cementiri de Vilademuls (154 m) i anem davallant pel camí fins arribar al poble de Vilademuls, situat al cim d’un turonet; entrem pel Paratge Vilademuls, tot travessant el poble pel mig; passem per davant del castell i de l’Ajuntament (127 m).

Sortim per la banda nord del poble i seguim la carretera de Monells. La deixem de seguida per seguir una pista a mà esquerra, travessant els Camps de Sant Baldiri. Continuem direcció nord pels Boscos de Sant Baldiri i assolint el Puig de Sant Baldiri (176 m), on trobem les restes de l’ermita de Sant Baldiri, un vèrtex geodèsic i tot seguit un dipòsit d’aigua. Baixem del turonet per l’altra banda fins a trobar el Camí de Sant Baldiri, que seguirem a l’esquerra. Seguint aquesta pista en suau davallada, entre camps, boscos i unes vistes espectaculars sobre el Canigó i el Pirineu oriental, arribem al següent poble: Galliners (133 m); el travessem pel bell mig. Destaca l’església romànica de Sant Julià, encara que l’interior és d’estil barroc. Sortim del poble pel camí de Galliners direcció nord-oest. En arribar a Can Guitard, que deixem a mà esquerra, girem direcció nord seguint el camí del Ramirol. Entre boscos arribem al mas de cal Rei (144 m) i seguim el camí de Cal Rei, ascendint suaument en direcció sud. Més endavant,

[/column1] [column2]

deixem el mas Gimbernat a mà dreta (182 m). En una propera cruïlla girem a l’esquerra en franca davallada per creuar el Rec de la Bogeria, on hi ha una font. Seguim la pista cap a ponent, creuem la riera de Fontsanta i arribem al nucli d’Ollers, que deixem a la dreta (157 m), on destaca l’església de Sant Martí d’Ollers.

Sortint d’Ollers passem per la petita ermita de Sant Sebastià, a mà dreta. Seguim ara la pista d’Ollers que revolta els boscos de Cal Tonet en clar ascens; passem per cal Tonet i anem ascendint per la Serra del Bon Aire, revoltant per la dreta el Puig del Bon Aire (262 m). Arribem a una cruïlla de pistes, però seguim recte cap a ponent pel Camí de Centenys. Passem pel mas Canet, que queda a l’esquerra, i arribem al veïnat de Brunsó (266 m), amb moltes masies disseminades pel voltant. Deixem can Quelot a la dreta i, passades les granges de Guifreu, arribem al poble de Centenys (251 m). Passem pel costat del cementiri i de l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de Centenys (s. XI-XII). Seguim el camí planer de Centenys, direcció sud, tot passant pel veïnat de la Farrès (241 m), punt on girem a la dreta per un carrer asfaltat. Sortim a una rotonda i girem pel Camí de les Costes, asfaltat, en direcció sud, tot revoltant per l’esquerra el veïnat de Melianta. Parc Neolític de la Draga (Banyoles).

Sortim de la urbanització Melianta pel Camí de Can Bronze, sempre en direcció sud. En arribar al mas de Can Seraia (234 m), que ens queda a l’esquerra, girem per la pista de la dreta i travessem la carretera C-66, la variant de Banyoles, per sobre d’un pont. De seguida, passem pel bell mig del veïnat Mas Usall (229 m) i seguim la pista en suau descens. Seguim davallant, entre camps de conreu, per l’anomenat Serrat del Vell, fins que creuem la riera de les Arcades per dins d’un bosquet; al cap de poc assolim el punt final de l’etapa, a can Canadell, a l’entrada de la ciutat de Banyoles per la banda nord, just al costat de la carretera GIP-5121 (186 m) i molt a prop del Parc de la Draga i l’Estany de Banyoles.

[/column2] [/two_columns]

 

[message background_color=’papayawhip’]

Fitxa tècnica

  • Dificultat:  **  (24,920 kms)  (+/- 6 hores)
  • Desnivells acumulats aproximats:   (+ 435 m) (- 403 m).
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda.
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb plaçes limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, o bé a través d’aquesta mateixa pàgina del dia 9 al 19 d’octubre, ambdós inclosos, de 6 a 9 del vespre.
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 19 d’octubre, serà l’últim dia d’inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d’aquest dia.
  • Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal a Secretaria (2 € per dia) o en aquesta mateixa pàgina.
  • Preu de la sortida: 28 € per als socis. Preu especial per als socis: 18€.
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida, visiteu la pàgina següent, des d’on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com


[/message]

[gravityform id=”22″ title=”true” description=”true”]

 

Scheduled Històric