Històric

Senders · Oix – Sant Pau de Segúries 🗓

Diumenge, 21 de gener

Itinerari

Oix, càmping la Soleia d’Oix, cal Quic, camí de Toralles, coll de Toralles, serra de Sant Isidre, oratori de Sant Isidre, coll de Toralloles, Hostal de la Vall del Bac, clot de l’Hostal, coll de la Barcadura, carena de la Coma d’en Roca, carena del Collet de Sant Martí, mas la Vilotja, Sant Martí del Clot, Pas dels Traginers, can Bertranet, la Pineda, can Pere Sastre, Via romana de Capsacosta, Túnel de Capsacosta, oratori de Sant Josep, els Hostalets de Capsacosta, can Sargantana, collada de Capsacosta, can Barramba, l’Hostal de Dalt, Sant Pau Vell, càmping Els Roures i Sant Pau de Segúries.

Descripció

[two_columns] [column1]

Engeguem la cinquena etapa des del poblet d’Oix, a l’Alta Garrotxa, fins a Sant Pau de Segúries, a la comarca del Ripollès, tot completant un magnífic recorregut amb el que recorrerem la famosa Via romana del Capsacosta, o Via Annia, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional; una autèntica obra d’enginyeria d’importància monumental i un testimoni excepcional d’un període històric de gran transcendència per al nostre país. Segons la creença popular va ser creada en època de l’Imperi Romà i en diversos trams presenta un excel·lent estat de conservació. Seguirem un dels camins d’Itinerànnia que ressegueix la Via de Capsacosta des del Pas dels Traginers, a la Vall de Bianya, fins a Sant Pau de Segúries.

Sortim d’Oix, des de la plaça Major (414 m), seguint les traces del GR 1 i el PR-C 186, en direcció nord i tot seguit girem a ponent en direcció a la Vall del Bac. Deixem un càmping i el mas de la Rodeja a mà esquerra i el mas de Costejà a l’altra banda. Anem resseguint la riera d’Oix pel camí d’Oix a Toralles. Passem cal Quic (500 m) i deixem a la dreta unes instal·lacions del viver de cavalls, des d’on assolirem tot seguit el Coll d’en Mercer o de Toralles (620 m), amb meravelloses vistes dels cims de Montmajor (1.074 m, un dels Cent Cims de la FEEC), a la nostra dreta, i el Montpetit a l’esquerra.

Deixem recte la pista que porta al proper poble de Toralles i la seva ermita romànica de Sant Martí i girem a ponent encarant la serra de Sant Isidre, tot creuant un esplèndid alzinar. Seguim el camí carener de Petrolers, tot passant pel pedró de Sant Isidre en clar ascens i assolint, tot seguit, el Coll de Toralloles (735 m). Davallem del coll pel serrat dels Boixos, travessem un torrent i arribem a la carretera de la Vall del Bac (586 m), punt de confluència amb el GR 83 (el Camí del Nord o del Canigó) que seguim a l’esquerra fins arribar a l’antic Hostal de la Vall del Bac (577 m), situat en una important cruïlla de camins històrics. En aquest punt abandonem definitivament el GR 1 per anar a buscar la Vall de Bianya i la Via del Capsacosta. Seguim ara el torrent de l’Hostal en direcció sud i en clar ascens fins que arribem al Coll de la Barcadura (828 m). Davallem per l’altra banda recorrent tota la carena del Collet de Sant Martí. Creuem el rec de la Vilotja i passem entre els masos de la Vilotja i Cal Sastre (476 m)

[/column1] [column2]

per arribar a Sant Martí del Clot (462 m), nucli de població pertanyent al municipi de la Vall de Bianya, conegut també com a Sant Martí de Tornadissa, i situat en un turonet.

Seguim direcció sud i a uns dos-cents metres girem a la dreta pel camí de Sant Martí del Clot. Arribem així al Pas dels Traginers (418 m), just on hi ha la ctra. N-260 i on comença la Via romana de Capsacosta (pal indicador). Creuem la carretera i de seguida passem pel costat de les cases de Can Bertranet i Can Salvi i, més endavant, pel mas la Pineda. Tot seguit, creuem la riera de Sant Salvador i passem per Can Pere Sastre (436 m). El camí comença a enfilar-se fins arribar a l’alçada del primer túnel de Capsacosta (537 m). Passem per l’oratori de Sant Josep; continuem ascendint pel camí de terra i just abans de creuar la carretera del Capsacosta (C-153a), trobem a la dreta les runes dels Hostalets de Capsacosta (583 m). La pista comença a guanyar altura i apareixen les primeres lloses de pedra. Aquí ja estem caminant per l’empedrat. Els marges amb grans carreus, els desaigües i els guarda-rodes són alguns dels elements que encara podem veure més de 2000 anys després d’haver-se construït. La Via, després d’algunes ziga-zagues, torna a creuar la carretera (735 m). Passem per can Sargantana i seguim en franca ascensió per la banda de llevant del Serrat de Torrentmitjà fins que per fi assolim la Collada de Capsacosta (982 m), punt més alt de l’excursió, amb molt bones vistes del Puigsacalm, el Bassegoda, i bona part del Pirineu oriental.

Des de la collada serà tot baixada fins al nostre destí. Davallem i comencem a trobar-nos tot de masos escampats: can Barramba, can Gustinet, can Baral·la, can Catiu, can Cels, l’Hostal de Dalt… Travessem per tercera vegada la carretera del Capsacosta i arribem a Sant Pau Vell (887 m), església parroquial d’estil barroc; adossada al seu costat hi ha l’antiga rectoria, reconvertida avui en casa de colònies. Seguim la pista i passem pel costat del càmping Els Roures. En arribar a l’alçada de la coneguda masia de cal Mariner de Sant Pau, girem a l’esquerra, tot baixant per l’avinguda del Mariner que ens menarà directament al centre de Sant Pau de Segúries i la plaça de la Generalitat (857 m).

[/column2] [/two_columns]

 

[message background_color=’papayawhip’]

INFORMACIÓ DESTACADA

  • Dificultat: ** (22,310 kms) (+/- 7 hores)
  • Desnivells acumulats aproximats: (+ 1.256 m) (- 814 m).
  • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda.
  • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, o al formulari adjunt del dia 8 al 18 de gener, ambdós inclosos, de 6 a 9 del vespre.
  • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 18 de gener, serà l’últim dia d’inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d’aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal a Secretaria (2 € per dia).
  • Preu de la sortida: 28 €
  • Preu especial pels socis: 18 €
  • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida, visiteu la pàgina següent, des d’on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

[/message] [gravityform id=”49″ title=”true” description=”true”]

 

Scheduled Històric