Històric

SENDERS · LLINARS D’AIGUA D’ORA – SANT LLORENÇ DE MORUNYS 🗓

Diumenge, 8 de juliol

Itinerari

Pont de Llinars, Molí de Bancells, mirador dels Presidents, Sant Pere de Graudescales, Canal de Sant Pere, Grau d’Escales, Grau de Sant Pere, les Collades, Grau de les Collades, el Collar, font de Torrent Morer, camí de Bartolina, els Colls, font de l’Espedreguer, Casa Vila, Creu del Capolat, Serrat de les Gralles, el Capolatell, Sant Iscle i Santa Victòria, Casa Llobeta, ctra. C-462 a Santa Eulàlia de Posada i Sant Llorenç de Morunys.

Descripció

[two_columns] [column1]

Com a final de temporada d’aquesta primera part del GR 1 (Empúries – Sant Llorenç de Morunys) hem escollit aquesta magnífica, completa, variada i preciosa travessa de la Serra de Busa, entre el Pont de Llinars, a la carretera de Sant Llorenç de Morunys a Berga, i les Cases Altes de Posada, a tocar de l’embassament de la Llosa del Cavall, trescant enmig d’espectaculars cingleres, amb uns paisatges de conte de fades sobre la Llosa del Cavall i amb vistes imponents a Port del Comte, la serra del Verd, serra d’Ensija i la Serra del Cadí.

Sortim des del Pont de Llinars, o pont de ca n’Espingard, a la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys (881 m). Seguim la pista forestal que ressegueix el riu d’Aigua d’Ora. Deixem a la dreta el camí de la vall de Valielles, oberta entre les serres de Busa i dels Bastets, i creuem el riu per un pont on trobem el Molí d’en Bancells (870 m). Mentre la pista avança pel congost, va guanyant alçada endinsant-se per una esplendorosa fageda. Arribem al Mirador dels
Presidents (926 m) a mà dreta del camí, amb espectaculars panoràmiques sobre la serra de Busa i la vall d’Aigua d’Ora. A sota, ja es pot veure Sant Pere de Graudescales. Ara descendim per la pista i creuem la Rasa de Comadescales. Més avall creuem la Rasa de Graudescales per un pont i, tot seguit, arribem a l’església romànica de Sant Pere de Graudescales (s. XII), de gran bellesa, centre d’un antic cenobi benedictí, situada a la falda dels cingles de la serra de Busa i declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (829 m). Seguim ara el camí ascendent que puja vers la nostra esquerra, amb marques grogues, una mena de pista en desús que ràpidament es converteix en corriol per pujar de manera decidida. Passem per un tram on el camí va per sobre els espectaculars cingles del Grau de Ca l’Esguerrat. Més endavant, anem pujant per la Canal de Sant Pere i els Graus de Sant Pere, gran mirador a sobre mateix del Cingle d’Estaques (1.050 m).

[/column1] [column2]

La pista continua ascendint i assolim Les Collades (1.213 m). Poc després passarem pel Grau de les Collades (1.250 m) fins arribar a la cinglera de Busa que anirem seguint per camí evident i amb una pujada molt suau. Seguim el camí del Grau de les Collades en suau ascens i en direcció a ponent fins que arribem a El Collar (1.333 m). El paisatge canvia radicalment i ara transitem pel mig de zones obertes amb pastures i planícies. Creuem el torrent Morer i seguim el camí planer de Bartolina fins arribar a Els Colls (1.334 m), cruïlla de pistes. Deixem a la dreta una bifurcació que duu a la propera església de Sant Cristòfol de Busa, d’origen romànic, i seguim recte. Passem molt a prop de la font de l’Espedreguer, però ben paga la pena apropar-nos-hi i gaudir d’una merescuda pausa en un entorn completament bucòlic. Tot seguit, passem per les runes de Casa Vila (1.358 m), i fem pel punt més alt de l’excursió (1.364 m). Seguim la pista fins al mirador del Serrat de les Gralles. A partir d’aquí i per un corriol assolirem el mirador de la Creu del Capolat (1.340 m), amb taula d’orientació i amb unes magnífiques vistes sobre la Vall de Lord, el Port del Comte, el Cap del Verd i la Serra d’Ensija. Des d’aquest punt es pot anar fins al Capolatell i visitar la coneguda Presó de Busa. Seguim cap a ponent, passant ara a la cara nord de la serra de Busa per on baixarem, tot vorejant, per sota la cinglera, el Capolat i el Capolatell. Comencem a descendir enmig de boscos fins a trobar la primera pista (1.030 m). La seguim fins arribar al pla on trobem la casa enrunada de Capdevila i l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria a la nostra dreta. Més endavant, trobem la Casa Llobeta amb la panoràmica de les cingleres del Capolatell darrera nostre. Travessem uns boscos, en clar descens, entremig de pins, roures, ginebrons i boixos amb les vistes del pantà de la Llosa del Cavall a sota. Uns quants metres més de baixada i arribem a la carretera C-462, en una esplanada, on trobarem l’autocar (826 m) que ens durà finalment a Sant Llorenç de Morunys, que es troba només a 5 kms.

[/column2] [/two_columns]

DINAR DE CLOENDA

Per acabar la jornada en un ambient de germanor, com ja és tradicional, farem un dinar especial de cloenda de la primera part del Sender Transversal de Catalunya (GR 1) al restaurant Bon Dia, de Sant Llorenç de Morunys. El preu del dinar, amb cafè inclòs, serà de 15 euros, encara que, com sabeu, els qui heu vingut periòdicament a les etapes d’aquesta primera temporada us sortirà molt més barat, segons el nombre d’etapes que hàgiu fet. En el moment de fer la inscripció només s’haurà d’abonar el tiquet de l’autocar i haureu d’escollir un primer i un segon plats del menú que us presentem a continuació:

Entrants: Amanides

Primer plat
1. Amanida de pasta amb formatge fresc i vinagreta de mostassa antiga
2. Empedrat de tonyina
3. Vichyssoise de poma
4. Cruixent d’escalivada amb formatge de cabra caramelitzada

Segon plat
1. Botifarra a la brasa amb mongetes de Santa Pau
2. Pollastre al forn amb salsa de Pedro Ximénez
3. Carn guisada amb bolets
4. Bacallà a la Biscaïna

Beguda
Aigua, vi, gasosa i cava.
Cafès, infusions i gotes

Postres (a triar al restaurant)
1. Panna cotta amb coulis de maduixa
2. Flam de formatge
3. Púding de milfulls amb xocolata
4. Pastís de mousse de maduixa
5. Mel i mató, gelat, …

RECORDEU: inscripcions a Secretaria o a través del formulari adjunt del dia 18 al 29 de juny, ambdós inclosos (una setmana abans de la sortida). En el moment de fer la inscripció heu d’escollir un primer i un segon plats del menú.

[message background_color=’papayawhip’]

Fitxa tècnica:

 • Dificultat: ** (15,430 kms) (+/- 4,5 hores)
 • Desnivells acumulats aproximats: (+ 712 m) (- 769 m).
 • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 6 del matí. La tornada serà a la tarda.
 • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb plaçes limitades. Cal fer la inscripció  a través del formulari adjunto bé a Secretaria del CET del dia 18 al 29 de juny (una setmana abans de la sortida) ambdós inclosos, de 6 a 9 del vespre.
 • Notes:
  • L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar.
  • Us recordem que el divendres, dia 29 de juny, serà l’últim dia d’inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d’aquest dia.
  • Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal (2 € per dia).
 • Preu de la sortida: 28 €
 • Preu especial socis del CET: 18 €
 • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)
 • Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida, visiteu la pàgina següent, des d’on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

[/message]

Inscripció:

Scheduled Històric