Històric

Senders · GR1 · L’Escala – Orriols 🗓

GR1, el sender transversal de Catalunya

Diumenge, 17 de setembre

Itinerari:

L’Escala (Torre del Pedró), Camí dels Enamorats, Platja del Portitxol, ruïnes d’Empúries (Empúria grega i romana), Platja d’Empúries, Sant Martí d’Empúries, ca l’Eugasser, Cinc Claus, carretera GI-623, Viladamat, Palau Borrell (Santa Eulàlia), Pont de Palau Borrell, Puig de Bucs, serra d’en Castanyer, carretera GIV-6311, Valldevià, castell de Valldevià, Pins, Camallera (Sant Sebastià), Llampaies, els Masos, carretera GIV-6234 i Orriols (Sant Genís).

Descripció:

[two_columns] [column1]

Sortim de l’Escala, des de la Ronda del Pedró (5 m), on a la punta en direcció al mar es troba la Torre del Pedró, una torre de defensa declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Seguirem el Passeig d’Empúries, que uneix l’Escala amb Sant Martí d’Empúries, i que ens ofereix unes vistes increíbles de les platges i l’opció d’entrar a visitar les Ruïnes d’Empúries. Iniciem aquest passeig marítim, anomenat Camí dels Enamorats, just on hi ha a la dreta el Lampadòfor, monument a la flama olímpica realitzada pels Jocs Olímpics del 92, i que ens indica l’inici del passeig. Tot seguint la traça del GR 92, passem a frec de les platges del Rec del Molí i del Portitxol (2 m). Passem per la platja del Convent, entre les Muscleres (Petites i Grosses) i, tot seguit, pel Recinte Arqueològic de les Ruïnes d’Empúries (podem visitar la ciutat grega). Seguim fins al Moll Grec i la platja d’Empúries que ens mena a Sant Martí d’Empúries. Aquí comença realment el GR 1, al mirador (11 m) que hi ha darrere de l’església parroquial sobre el mar, des del qual es gaudeix d’una vista extraordinària sobre la platja, el Golf de Roses i l’Escala. Ens dirigirem ara cap a ponent, a buscar el nostre destí, per aquesta bonica comarca de l’Alt Empordà.

Prenem el carrer Miranda i un cop a la plaça Major deixem a la dreta l’església. Baixem unes escales i arribem al final de la muralla. El GR 1 i el GR 92 aniran junts una estona. Passem per ca l’Ullal i, pel carrer dels Xiprers, arribem a ca l’Eugasser (2 m). Entre camps de conreu ens dirigim a la població de Cinc Claus, sense entrar-hi; a l’esquerra podem albirar el massís del Montgrí. Anem a buscar la carretera GI-623, que seguirem a la dreta. La deixem de seguida per un camí a l’esquerra que seguim en direcció sud, sud-oest. Avançant entre camps de conreu arribem al nucli de Viladamat (6 m). Passem pel centre de la població, plaça de Catalunya i carrer de la Creu. Al final d’aquest carrer, creuem la carretera i sortim de la població. Seguim una pista asfaltada: és l’antic camí de Viladamat a Palauborrell. Passem per sota de la carretera C-31, l’Eix Costaner, i seguim la pista amb boniques perspectives sobre la costa i els Pirineus fins arribar al Palau Borrell (51 m), antic veïnat amb cinc antigues cases (segles XV al XVII) i una capella pre-romànica dedicada a Santa Eulàlia. Sortim del poble en direcció sud-oest amb el límit del  bosc a la dreta i els camps de conreu a l’esquerra.

[/column1] [column2]

Travessem una riera pel Pont de Palau Borrell (70 m), punt on hi ha una font. La pista s’adreça un xic tot revoltant el Bosc de Siurana.

Seguim direcció sud pel camí ramader de Palau Borrell en clara ascensió, deixant algunes bifurcacions a banda i banda de la pista, i ens endinsem en un bosc de pins. Assolim el Puig de Bucs (138 m), i tot seguit passem arran del Puig de Sant Pere. Travessem la serra d’en Castanyer i seguim el Camí vell de les Olives cap a ponent. El camí desemboca a la carretera GIV-6311 que seguim cap a la dreta uns dos-cents metres. La deixem per seguir una pista a la dreta per dins del bosc. Travessem ara la carretera GI-631 i girem cap a nord, tot seguint el Camí de la Serra que ens mena al petit nucli de Valldevià (145 m), amb la seva església i el seu castell. Sortim del poble en direcció a ponent pel Camí de Camallera. Creuem la carretera GIV-6232 i, entre camps de conreu, arribem al poblet de Pins, amb la seva petita església barroca de Sant Bartomeu. Seguint el Camí vell de Pins, sempre entre conreus, entrem a la població de Camallera (86 m), creuant les vies del tren per sobre d’un pont.

Sortim de Camallera pel carrer de Santiago Rusiñol que aviat passa a ser una pista. Deixem a la dreta el cementiri de la població i entre camps de conreu ens acostem a la carretera GI-623 que ve de l’Escala, però sense sortir-hi, anem per un caminoi a la vorera. Seguint una pista per dins dels boscos d’en Pagès i d’en Roseret, arribem a Llampaies (107 m), pertanyent al municipi de Saus-Camallera. Destaca la seva església romànica de Sant Martí. Des de la plaça de l’església, anem pel carrer Rentador, direcció nord, tot creuant el Rec de l’Aigua i, tot seguit, el barri dels Masos que deixem a la dreta. Seguim el camí ramader, entre conreus, pels Camps de la Vinya. En una cruïlla de pistes agafem el Camí de Mas Castelló direcció nord, per dins d’uns boscos de pins, que abandonem al cap de tres-cents metres per seguir una pista a mà esquerra, tot travessant El Pla. Creuem a gual la riera de Lampaies i sortim a la carretera GIV-6234. La seguim a la dreta i en poc menys de cinc-cents metres assolim el nostre destí: la població d’Orriols (149 m), pertanyent al municipi de Bàscara. Seguint el carrer del castell arribem a la plaça de l’Església, al sud de la vila, on destaca l’església romànica de Sant Genís (s. XII).

[/column2] [/two_columns]

[message background_color=’papayawhip’]

Fitxa tècnica:

 • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 6 del matí. La tornada serà a la tarda
 • Dificultat: ** (27,840 kms) (+/- 8 hores)
 • Desnivells acumulats aproximats: (+ 348 m) (- 226 m).
 • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb plaçes limitades. Cal fer la inscripció a la secretaria del Centre, de 6 a 9 del vespre, o bé a través d’aquesta mateixa pàgina entre els dies 4 i 14 de setembre, ambdós inclosos.
 • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 14 de setembre, serà l’últim dia d’inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d’aquest dia.
 • Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal a Secretaria o a través d’aquesta mateixa pàgina (2 € per dia).
 • Preu de la sortida: 28 €
 • Preu especial per a socis: 18 €
 • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida, visiteu la pàgina següent, des d’on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

[/message]

Inscripció:

[gravityform id=”10″ title=”true” description=”true”]

Propera etapa:

 • Data: 22 d’octubre
 • Etapa: 2a
 • Recorregut: Orriols – Banyoles
 • Distància: 24.71 km
 • Desnivells: + 423 m/- 408 m

 

Scheduled Històric