Històric

Senders · Fórnols – Josa de Cadí 🗓

Diumenge, 9 de juliol

Per a aquesta última etapa dels Senders del 1714 hem preparat una bonica excursió pel Parc Natural del Cadí-Moixeró, sota la banda sud de la serra del Cadí, des del poblet de Fórnols fins a Josa de Cadí, als peus del punxegut Cadinell. Fórnols, que pertany al municipi de la Vansa i Fórnols, és un petit llogarret enlairat a 1.287 m d’altitud, damunt el vessant dret de la vall de la Vansa, amb les seves cases agrupades entorn de l’església parroquial de Sant Climent i on només hi viuen unes 15 persones. Un senderol sota la carretera ens durà al proper poble de Cornellana, sota el Cap de la Fesa del Cadí. Al segle XIX una allau de fang s’endugué algunes cases i per protegir el poble es plantaren alzines a la part alta.

Seguint el curs del torrent de Ribanegra en ascensió contínua, assolirem, entre boscos de pi roig, el coll de Jovell, a la falda del Cadí, amb unes precioses vistes panoràmiques. Una bonica davallada pel GR 150-1 ens menarà finalment a Josa de Cadí, enclavat en un turonet en el qual s’hi eleva un penyal rocós, anomenat el Castell i on s’alça l’església parroquial de Santa Maria i Sant Bernabé. Aquí ens recollirà l’autocar, que ens portarà a Tuixent on celebrarem el dinar de cloenda de la temporada.

Descripció de l’itinerari

[two_columns] [column1]

Iniciem la sortida al pintoresc poblet de Fórnols (1.287 m), sota la imponent serra del Cadí i agrupat en torn a l’església parroquial de Sant Climent. A la banda dreta del poble trobem un abeurador i una font que, se segons diuen, l’aigua que hi brolla és molt bona. Seguim el carrer Bailey i de seguida agafem un camí en direcció a llevant: és l’antic camí ral de Cornellana a Fórnols, el nou PR C-226, parcialment restaurat fa poc temps.

Passem sota el cementiri del poble i anem seguint sota la carretera C-462, travessant els camps del Fener. Cada vegada ens anem acostant més a la carretera; passem a tocar d’una font ben arranjada, possiblement és la font de la Portella o de Passacans. Travessem un barranc i el sender puja decididament. Passem per la font de la Ribella (1.290 m) i pel costat d’una cabana. El sender surt a la carretera on trobem un cartell que ens indica el camí ral que s’ha restaurat recentment i entrem al poblet de Cornellana (1.328 m). En aquests darrers anys moltes de les seves cases han estat restaurades i presenta un estat impecable. Al poble, hi podem trobar un parell de fonts.

Sortim de Cornellana en direcció a llevant per una pista, abandonant aquí el PR C-226 que es dirigeix al collet de Bacanella. De seguida deixem la pista per seguir un corriol a mà esquerra, punt on trobem unes granges a mà dreta. Tornem a sortir a la pista: és el Camí del Bosc. En un revolt l’abandonem i entrem al bosc, travessant a gual el riu de Ribanegra (1.315 m). A l’esquerra de la pista trobem la font d’en Felip.

 

[/column1] [column2]

El sender es va enfilant en clara ascensió seguint el curs del riu Ribanegra. Davant, podem albirar la serra del Verd i el Port del Comte com a muntanyes més destacades. Continuem ascendint, entre boscos de pi roig, i trobem la font de Gatinals (1.515 m). Més amunt, trobem uns abeuradors de la font Freda per als animals, però l’autèntica font neix uns 50 metres més amunt en una escletxa, i l’aigua és estubada fins als cóms. Al cap de poc assolim el Coll de Jovell (1.792 m), punt més alt de l’excursió, amb una extensa prada entre la serra del Cadí a l’esquerra, i el Cadinell a la dreta. Hi ha marques que indiquen el sender de gran recorregut GR 150-1, que s’enfila fins a la carena del Cadí i que ara seguirem a la inversa, de baixada fins a Josa de Cadí.

Deixem a l’esquerra la pista per on veníem i seguim els senyals del GR 150-1 pel senderol, tot baixant cap a Josa de Cadí. El corriol passa a tocar d’un revolt de la pròpia pista i un xic més endavant la travessem i seguim en clar descens. Arribem a un mirador (1.630 m) sobre l’ermita de Santa Maria de Josa que ens ofereix una bona panoràmica de la vall de Cerneres i el Coll de Josa i, damunt, el majestuós Pedraforca. Seguim descendint i passem a tocar de l’església romànica de Santa Maria de Josa (1.440 m), antiga església del poble, i finalment arribem a Josa de Cadí (1.418 m), enclavat en un turonet en el qual s’eleva un penyal rocós, anomenat el Castell, i on s’alça l’església parroquial de Santa Maria i Sant Bernabé. Final de la dotzena i última etapa dels Senders del 1714 (2ª part).

[/column2] [/two_columns] [message background_color=’lightgrey’]

DINAR DE CLOENDA

Per acabar la jornada en un ambient de germanor, com ja és tradicional, farem un dinar especial del Tricentenari com a cloenda de la segona part dels Senders del 1714 al restaurant de l’Alberg Can Cortina de Tuixent. El preu del dinar, amb cafè inclòs, serà de 17 euros, encara que, com sabeu, els qui heu vingut periòdicament a les etapes d’aquesta segona temporada us sortirà molt més barat, segons el nombre d’etapes que hàgiu fet. En el moment de fer la inscripció a la secretaria del Centre només s’haurà d’abonar el tiquet de l’autocar i haureu d’escollir un primer i un segon plats del menú que us presentem a continuació (els que decidiu fer la inscripció a través del web, si us plau, copieu i enganxeu la vostra elecció al camp de comentaris):

Primers plats:

 • Amanida de brots tendres amb formatge de cabra i vinagreta
 • Pèsols negres estofats (plat típic)
 • Espaguetis a la bolonyesa
 • Espàrrecs amb pernil i maionesa

Segons plats:

 • Galta de porc estofada
 • Pollastre rostit amb herbes de la Vall
 • Conill a la caçadora
 • Lluç amb guarnició

Postres (a triar al restaurant):

 • Pastís de formatge casolà
 • Crema catalana casolana
 • Gelat…

Begudes:

Aigua, vi, gasosa i cava.
Cafès, infusions i gotes.

[/message]

[message background_color=’papayawhip’]

Fitxa tècnica

 • Sortida: 6.00h Rambla FGC
 • Dificultat: fàcil
 • Desnivell: +758 -647 m
 • recorregut: 11,85 km
 • Inscripció: del 19 al 30 de juny
 • Dinar de Cloenda: a Tuixén
 • Vocal: Enric Cortès
 • Telèfon de contacte: 687 55 88 75
 • Preu soci: 18 €
 • Preu no soci: 28 €

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida, visiteu la pàgina següent, des d’on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com


[/message]

 

Scheduled Històric