Històric

SENDERS · CORÇÀ – PONT DE MONTANYANA 🗓

16 de juny

Itinerari

Corçà, Camí de la Pertusa, cementiri de Corçà, Costa del Cementiri, barranc del Savinal, aparcament de la Pertusa, ermita de la Mª de Déu de la Pertusa, aparcament de la Pertusa, serra de Cantaperdius, Pas de la Pardina, barranc i font de la Pardina, mas de la Pardina, lo Feixà, font del Lluent, Camí de Mont-rebei, Pas del Mill, serra del Mill, cova de la Tonya, Cingle de Carlets, barranc de Carlets, mas de Carlets, font del Rajolí, barranc de la Punta, Camí Nou de Mont-rebei, Portell del Montsec, Congost de Mont-rebei, barranc Fondo, Pont Penjat de Mont-rebei, Corral de Sant Jaume, Àrea de lleure de la Masieta i El Pont de Montanyana.

Descripció

El congost de Mont-Rebei, que forma el riu Noguera Ribagorçana en travessar la serra del Montsec, separa el Montsec d’Ares del Montsec de l’Estall i constitueix l’únic gran congost de Catalunya que es manté més o menys verge sense que el travessi cap carretera, ferrocarril o línia elèctrica. Únicament és travessat per un camí de ferradura parcialment excavat a la roca que permet gaudir d’una manera molt espectacular d’aquest indret. Les parets del congost arriben a assolir més de 500 metres de caiguda vertical, amb punts on l’amplada mínima del congost és de només 20 metres. Des de l’any 2005 el congost de Mont-rebei ha estat declarat Refugi de Fauna Salvatge.

Hi ha diferents itineraris en el congost. El camí clàssic és el que travessa tot el congost seguint els senyals del GR 1. La Mancomunitat de Catalunya va construir un camí de bast excavat a la roca de la paret oriental, denominada “Catalunya”, per facilitar les comunicacions entre els pobles de la zona. Però l’any 1977 el camí va quedar negat per la crescuda de les aigües que va provocar el tancament de la presa del pantà de Canelles. Perduda aquesta via de comunicació, i en resposta a les reivindicacions de l’excursionisme català, la Unió Excursionista de Catalunya va iniciar la construcció d’un nou camí, 30 metres per sobre de l’antic i també excavat a la roca, inaugurat l’any 1982. El camí discorre per un pendent molt suau d’uns 7 km de llargada, i s’endinsa en el congost; un cop travessat, es pot allargar per ascensió continuada de pendent mitjà fins a Mas Carlets. Per creuar el barranc Fondo, que és l’accés al camí des del nord, es va construir un pont penjant. Tant l’accés nord com el sud són a més de 500 metres d’alçada, ja que el camí discorre més o menys a un mateix nivell. El GR 1 el recorre íntegrament.

Sortim del poblet de Corçà (684 m) i seguim a l’esquerra la pista asfaltada que porta a l’aparcament de la Pertusa (cartell indicador). De seguida trobem una cruïlla de pistes; deixem la que baixa al pantà de Canelles i seguim per una pista estreta i asfaltada, és el Camí de la Pertusa. Passem a prop del cementiri de Corçà i, al cap de poc, arribem a l’aparcament de la Pertusa (665 m). Unes escaletes amb troncs de fusta ens menen a un sender que, sota una afilada cinclera, ens condueix a l’ermita romànica de la Mare de Déu de la Pertusa (s. XI) (672 m). Constitueix un mirador aeri espectacular de l’embassament de Canelles i el pas del riu Noguera Ribagorçana. A prop hi ha les restes d’un antic castell medieval. Retornem a l’aparcament i seguim el camí de l’esquerra, el GR 1. Davallem i passem pel Pas de la Pardina (597 m). Tot seguit, creuem el barranc de la Pardina i passem per la font i les ruïnes del mas del mateix nom (573 m). S’inicia una forta ascensió flanquejant per la serra del Mill, tot fent algunes ziga-zagues. Passem prop de la font del Lluent i assolim el Pas del Mill, punt més alt de la nostra excursió (804 m).

Després de baixar al petit coll del Serrat del Seguer, es troba el petit refugi lliure del Mas de Carlets (750 m). Més endavant, hi ha la font del Rajolí. Davallem fins als peus del congost de Mont-rebei, tot seguint el Camí Nou de Mont-rebei, i remuntem fins al pas excavat a la roca que el creua, ja al mateix engorjat. Flanquegem pels verticals penya-segats amb impressionants vistes de l’estret. Arribem al Portell del Montsec (485 m); deixem un trencall a la dreta que porta a la cova de la Colomera i travessem tot el congost, que en alguns punts només té 20 m. d’amplada amb parets de més de 500 m. d’altitud. Seguim avançant pel Camí del Pas de Mont-rebei fins que assolim el pont penjant metàl·lic (510 m) sobre el barranc Fondo.

Creuem el Pont Penjat i passem per l’enrunat Corral de Sant Jaume. Avancem pel camí, a tocar del pantà de Canelles, i arribem a l’Àrea de lleure de la Masieta (525 m), on trobem els aparcaments, un punt d’informació, banys i diverses taules de pícnic. A l’altra banda del riu i per sobre d’un precipici, hi despunten dues construccions del segle XI: l’ermita romànica de la Mare de Déu del Congost i el castell de Girbeta, anomenat també castell dels Moros. Avancem per la pista fins a sortir a la carretera d’Alsamora, que seguim uns metres cap a la dreta. Aquí serà el punt final de la caminada a peu i on ens recollirà l’autocar (563 m). En els propers 8 quilòmetres per carretera gaudirem de vistes espectaculars del pantà de Canelles, fins arribar al Pont de Montanyana, final de l’excursió i on farem el dinar de cloenda de la temporada.

DINAR DE CLOENDA

Per acabar la jornada en un ambient de germanor, com ja és tradicional, farem un dinar especial de cloenda de la segona part del Sender Transversal de Catalunya (GR 1) a l’Hostal Restaurant Condes de Ribagorza, d’El Pont de Montanyana. El preu del dinar, amb cafè inclòs, serà de 18 € encara que, com sabeu, els qui heu vingut periòdicament a les etapes d’aquesta segona temporada us sortirà molt més barat, segons el nombre d’etapes que hàgiu fet. En el moment de fer la inscripció a la secretaria del Centre només s’haurà d’abonar el tiquet de l’autocar i haureu d’escollir un primer i un segon plats del menú que us presentem a continuació:

Primer plat

 • Amanida de formatge fresc i fruits secs
 • Canelons de la casa
 • Mongetes amb xoriço i morro
 • Escudella catalana

Segon plat

 • Galtes de porc amb panses i prunes
 • Botifarra blanca i negra a la brasa
 • Pollastre al forn
 • Lluç a la planxa

Beguda

 • Aigua, vi, gasosa i cava
 • Cafès, infusions i gotes

Postres

 • Flam de la casa, gelat
 • Copa Ribagorza, fruita

RECORDEU: inscripcions a Secretaria, o a través del formulari adjunt, del dia 27 de maig al 7 de juny, ambdós inclosos (una setmana abans de la sortida). En el moment de fer la inscripció heu d’escollir un primer i un segon plats del menú.

Fitxa tècnica:

 • Dificultat: * (12,960 kms)
 • Desnivells acumulats aproximats: (+ 470 m) (- 579 m).
 • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 6 del matí. La tornada serà a la tarda.
 • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb plaçes limitades. Cal fer la inscripció a través del formulari adjunt i bé a Secretaria del Centre del dia 27 de maig al 7 de juny (una setmana abans de la sortida) ambdós inclosos, de 6 a 9 del vespre.
 • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el divendres, dia 7 de juny, serà l’últim dia d’inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d’aquest dia. Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal a Secretaria (2 € per dia).
 • Preu de la inscripció: 28 €
 • Preu especial socis del CET: 18 €
 • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)
 • Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida, visiteu la pàgina següent, des d’on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

Inscripció:

Històric