Històric

SENDERS · CARDONA – SOLSONA 🗓 🗺

Senders desembre Pont_de_Buidasacs

Diumenge, 18 de desembre

Iniciem la quarta etapa dels Senders del 1714, una excursió clàssica des de la població de Cardona, a la banda nord de la comarca del Bages, fins a la capital del Solsonès, Solsona. L’itinerari segueix en gran part el traçat del GR 3, el Sender Central de Catalunya, però modificant sovint el seu recorregut per fer-lo més atractiu. A Cardona, podrem tornar a contemplar el conjunt monumental del castell i la col·legiata de Sant Vicenç, que rivalitzen amb la Muntanya de sal, com a elements més destacats d’aquesta població històrica. En sortir de Cardona seguirem una part de l’anomenat Camí d’Urgell o dels Contrabandistes, antic camí ral que menava a la Vall de Lord en direcció a la Seu d’Urgell i que va ser el camí triat pels traginers i mulaters per dur la sal fins a la frontera i creuar-la per a la seva posterior venda il·legal. El paisatge adquireix de seguida una fesomia decididament rural amb nombroses masies i conreus envoltats de boscos de pins. Seguirem el Cardener riu amunt cap al nord. Una frondosa vegetació de ribera ens acompanyarà entre Clariana de Cardener i el pantà de Sant Ponç, el qual recorrerem per la seva riba dreta, tot resseguint la Rasa Perpètua entre el Serrat del Moro i la població del Pi de Sant Just. A partir d’allà, amb un teló de fons format pel massís del Port del Comte i les serres del Verd i de Busa, els camps de blat i les mates de bosc prendran el relleu fins a les envistes de la ciutat de Solsona. Entrarem a la població tot seguint el curs del riu Negre. La catedral és l’element definidor de la importància de la capital del Solsonès, on el GR 3 es creua amb el GR 7.

Sortim de Cardona per la banda occidental de la població, carrer de la Pietat (528 m) i anem seguint cap a ponent una estreta pista asfaltada en suau descens. A uns 300 metres l’abandonem i seguim un camí a la dreta. Deixem a la nostra dreta el mas El Porxo de l’Eruga i seguim recte. Travessem el torrent del Cadenes pel pont del Cabra (449 m) i continuem recte. El camí ens condueix a una casa anomenada Torre del Cintana, voltada de granges. Finalment la pista desemboca a la carretera de Bergús. La creuem i agafem el camí de Cal Tuta, casa que trobem a la nostra esquerra. La pista gira a la dreta i passem per Can Ramon (471 m). Tornem a girar cap a ponent a buscar La Costa en una suau ascensió fins trobar una pista més ampla (582 m), punt des d’on comencem a davallar fin a sortir a la carretera C-55. La travessem i a l’altra banda trobem el riu Cardener que travessem pel pont de Buida-sacs (439 m). Deixem el Molí de Buida-sacs a mà esquerra i comencem a remuntar per la serra de Montner. A sota, a la nostra esquerra, hi tenim el riu Cardener i davant el poble de Clariana de Cardener.

Clariana de Cardener és el reservori d’aigua del Sud del Solsonès. El pantà de Sant Ponç, el riu Cardener, i l’aiguabarreig del Cardener amb el riu Negre ens permeten observar magnífics boscos de ribera. Tot seguint direcció nord, passem pel Molí de Canet (474 m) i tornem a creuar el Cardener pel Pont del Molí de Canet. A mà dreta, deixem el càmping La Ribera, un lloc d’acampada tranquil en un entorn privilegiat, i arribem a la presa del pantà de Sant Ponç, on trobem l’ermita de Sant Ponç i un aparcament de vehicles (528 m). Seguim un camí pel marge dret del pantà fins que el deixem per seguir un caminoi paral·lel a la Rasa Perpètua. A la nostra dreta, i en un punt més elevat, podem albirar la petita ermita de Sant Martí de Joval. Deixem a la dreta els masos de Cal Xeringa i Ca l’Armenter, situats sota el Serrat del Moro. El camí gira ara cap a ponent, pel Pla de Cal Tòfol, fins que surt a la carreteta C-55 que porta a Solsona (693 m), just on trobem el mas La Guingueta. Creuem la carretera i passem arran del Pi de Sant Just, una de les entitats de població que pertanyen al municipi d’Olius.

Amb unes magnífiques vistes del massís del Port del Comte i les serres del Verd i de Busa, ens acostem al nostre destí, Solsona. Deixant enrere El Pi de Sant Just, passem pel costat d’alguns masos, com la Maçana, Cal Pubill, Cal Mestre o les granges de Cal Cisteller. Anem avançant per una pista asfaltada, és el camí de Santa Llúcia. Abans d’arribar a les granges de La Raval, deixem la pista asfaltada i tombem per un camí a la dreta (663 m). Travessem la carretera C-149 i entrem per fi a la població de Solsona. Seguim el curs del riu Negre i avancem pel carrer dels Tints fins assolir l’avinguda del Pont per on passa la carretera C-26, que va de Bassella a Navès. Pugem unes escaletes fins a la carretera i la seguim uns metres amunt fins arribar a l’estació d’autobusos de Solsona (665 m). Final de la quarta etapa dels Senders del 1714 (2ª part).

[message background_color=’lightgrey’]

Fitxa tècnica

Dificultat:  mitjana
Distància: 22,440 km
Desnivells acumulats aproximats: +598/-401m
Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda,
Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb plaçes limitades. Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, o bé a través del web www.ce-terrassa.cat  del dia 5 al 15 de desembre, ambdós inclosos, de 6 a 9 del vespre.
Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar. Us recordem que el dijous, dia 15 de desembre, serà l’últim dia d’inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d’aquest dia.
Preu de la inscripció: 18 € per als socis, 28 € per als no socis.

Molt important! Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal a Secretaria (2 € per dia).

Organitza: Vocalia de Senders.

Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida, visiteu la pàgina següent, des d’on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

[/message]

Senders Gràfica Cardona-Solsona

[insert_php] $AdreçaPost=”http://ce-terrassa.cat/?p=4471″;
$NomProducte=”Senders · Cardona-Solsona”;
$preu=”1800″;
$soci=”1000″;
$asseguranca=”0200″;
$comments=true;
include ‘tpv/buyformNEW.php’;
[/insert_php]

Senders

Scheduled Històric
Mapa