Històric

Senders · GR1 · Banyoles – Besalú 🗓

EL SENDER TRANSVERSAL DE  CATALUNYA · 3a etapa: BANYOLES – BESALÚ

Diumenge, 19 de novembre

Itinerari:

Porqueres, estany de Banyoles, Club Natació Banyoles, Parc i Poblat neolític de la Draga, cementiri de Banyoles, puig de Sant Martirià, Els Pins, carretera d’Usall, mas Usall, can Traver Nou, camí d’Esponellà, veïnat de Martís, can Mascaró, boscos d’en Xiquet, Camps de la Torre, la Torre de l’Hereu, riu Ser, la Cànova de l’Illa, can Rasclaire, can Cofí, can Roset, camí de la Torre, riera de Junyell, can Gassies, mas Font, carretera de Comtal, mas Martí, bosquet de Can Candell, pont romànic de Besalú i poble de Besalú.

Descripció:

Aquesta etapa transcorre entre les comarques gironines del Pla de l’Estany i la Garrotxa. Iniciem el nostre recorregut al nucli municipal de Porqueres (180 m), justament on hi ha l’església romànica de Santa Maria de Porqueres (s. XII), molt a prop de l’estany de Banyoles. Seguim, direcció sud, paral·lels a la ctra. GIV-5248. Deixem a l’esquerra la font del Vilar i a la dreta l’Estanyol del Vilar. A l’esquerra trobem les fonts de La Carpa i del Ferro i seguim el passeig de Magdalena Aulina, tot vorejant l’Estany de Banyoles fins arribar al Club Natació Banyoles i al Parc de la Draga. Travessem el Parc pel costat de l’estany i passem pel Poblat Neolític de la Draga (173 m), un jaciment excepcional del VIè mil·lenni aC. Travessem la comarcal 150a i l’àrea de pícnic de la Draga per sortir al cementiri de Banyoles que deixem a la nostra dreta. Seguim ara direcció nord i trenquem a l’esquerra per accedir al Puig de Sant Martirià (239 m), bon mirador de l’estany de Banyoles i punt més alt de l’excursió d’avui, on trobem les restes de l’antic Convent de Sant Martirià. Descendim i seguim direcció nord pel Camí del Monestir Vell. A can Collell seguim la ctra. GIP-5121 per la vorera. Girem a l’esquerra i passem per la urbanització Els Pins (225 m).

Seguim direcció nord la ctra. d’Usall i, entre camps de conreu, arribem al mas Usall amb tot de masos escampats i on destaca l’església romànica de Sant Cristòfol (s. XII). Creuem la ctra. C-66 per un pont (228 m) i abandonem aquí el GR 1, que se’n va a l’esquerra. Seguim a la dreta pel Pla d’Espolla i passem per can Traver Nou. A partir del mas seguirem el Rec d’Espolla en direcció nord-est, tot seguint el Camí Vell d’Esponellà, arribant així als afores d’Esponellà. En una cruïlla trobem la Creu de Terme (209 m) i passem prop del veïnat de Martís. Girem a l’esquerra pel Pla de Martís en direcció nord. Trobem els masos de can Mascaró i can Ranco i ens endinsem en els boscos d’en Xiquet en clar descens i en direcció al riu Fluvià. Arribem així als Camps de la Torre, on trobem un forn de calç a l’esquerra del camí. En una cruïlla girem sobtadament cap a ponent; caminem per uns indrets dominats per la verdor de la vegetació de ribera i amb el riu Fluvià molt a prop nostre. Assolim la Central de Serinyà, on hi ha una resclosa (117 m), i a la nostra dreta s’ubica la Torre de l’Hereu, on gaudeixen del privilegi de tenir un magnífic mirador sobre la zona de l’illa de Fares al riu Fluvià. Més endavant, travessem el riu Ser, afluent del Fluvià, per sobre d’un pont i seguim el camí d’Esponellà a Fares sempre en direcció a ponent. Deixem la Cànova de l’Illa a la nostra dreta. Després de travessar un alzinar arribem, entre camps de conreu, a la ctra. C-66 (164 m).

Creuem la carretera i seguim un camí de terra per l’altra banda que ens mena a Can Cofí (177 m), punt on retrobem els senyals del GR 1, que ja no deixarem fins arribar a Besalú. Acabem d’entrar a la comarca de la Garrotxa. Seguim una pista entre boscos i camps de conreu en direcció nord-oest, tot ascendint suaument. Trobem can Roset a la nostra esquerra (201 m) i tornem a descendir per la pista que porta a la Torre de Fares,  però no hi arribem, girem sobtadament a l’esquerra. Seguim ara el Camí de la Torre i ens endinsem en el Bosc de Fares en franca davallada fins que travessem la riera de Junyell (133 m). Deixem a la dreta el poble de Juïnyà, que pertany al municipi de Sant Ferriol. Passem pel mas Martí i, tot travessant el Camp de les Forques, entrem al Bosquet de Can Candell (149 m), on se’ns uneix el GR 2 per l’esquerra provinent de Santa Pau. I seguint la traça del GR 1 i el GR 2 arribem al pont romànic de Besalú sobre el Fluvià, una de les visites turístiques obligades a la comarca de la Garrotxa. Creuat el pont entrem a la vila de Besalú (153 m), poble fortificat situat en una antiga confluència de camins i també de rius, el Fluvià i el Capellades. Aquesta situació estratègica el va fer un lloc propici per constuir una fortalesa medieval. El poble aglutina un patrimoni històric, artístic i arquitectònic medieval de primer ordre a Catalunya. El seu valor principal és el que dóna tot el conjunt medieval ben conservat com a unitat.

[message background_color=’papayawhip’]

INFORMACIÓ DESTACADA

 • Dificultat:  **  (21,610 kms)  (+/- 6 hores)
 • Desnivells acumulats aproximats:   (+ 238 m) (- 247 m).
 • Lloc i hora de sortida de Terrassa: Rambla d’Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, a les 7 del matí. La tornada serà a la tarda.
 • Observacions: El desplaçament es farà en autocar, amb places limitades.
 • Cal treure la inscripció a la secretaria del Centre, o bé a través d’aquesta mateixa pàgina, del dia 6 al 16 de novembre, ambdós inclosos, de 6 a 9 del vespre.
 • Notes: L’organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d’exhaurir-se les places de l’autocar.
 • Us recordem que el dijous, dia 16 de novembre, serà l’últim dia d’inscripció, per tant preguem que us hi inscrigueu abans d’aquest dia.
 • Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal (2 € per dia).
 • Preu de la inscripció: 28 €
 • Preu especial per als socis del CET: 18 €
 • Organitza: Vocalia de Senders. (contacte: Enric Cortés, 687 558 875)
 • Més informació: Per veure la informació completa i actualitzada de la sortida, visiteu la pàgina següent, des d’on us podeu descarregar el track i el full de ruta: http://www.vocaliadesenders.blogspot.com

[/message] [gravityform id=”36″ title=”true” description=”true”]

Scheduled Històric