CET PEL MÓN

SENDERISME AL SENEGAL

TURISME SOSTENIBLE PER L’ÀFRICA SUBSAHARIANA

Del 16 al 23 de març de 2019 o del 26 d’octubre al 2 de novembre de 2019

PROGRAMA

Un primer contacte amb la diversitat d’ètnies i comunitats d’aquesta interessant regió oest africana que ens permetrà descobrir i conviure amb les seves tradicions i estils de vida . Palmeres i arrossars es barregen entre la vegetació tropical d’aquesta regió d’ambient fresc i de colors intensos. El contacte amb la gent local i l’intercanvi cultural seran els eixos que guiaran el viatge, oferint una experiència caracteritzada pel compromís amb un turisme responsable i l’autenticitat de les experiències viscudes.

ITINERARI

Dia 1 Ciutat d’origen – Banjul

Arribada de nit a l’aeroport de Banjul (Yundum). Trasllat a l’allotjament situat al poble pesquer de Sanyang on nostre equip ens donarà la benvinguda. Allotjament al Kajamor Lodge

Dia 2 Sanyang – Thionk Essyl

Al matí gaudirem d’un autèntic esmorzar africà, tot amb productes locals en un indret a peu de platja, on podrem gaudir del paratge i
relaxar-nos. Seguidament, començarem la ruta cap a la Casamance, creuarem la frontera entre Senegal i Gàmbia i ens endinsarem als boscos del Boulouf fins arribar a Thionk Essyl, un poble d’ètnia Diola. A l’arribada, dinarem a casa de la família Diatta, que ens rebrà amb un
dinar tradicional, seguit d’un bon te a l’estil senegalès, el que ens donarà peu a introduir-nos a la cultura local. Dedicarem la tarda a
conèixer Thionk Essyl, un poble que malgrat els canvis manté els seus costums i es preocupa de no perdre-les. Visitarem caminant els diferents barris i projectes del poble, com l’Hospital Regional, construït i dotat de material per una Ong catalana, el mercat, l’escola…
Passejada de 2h per recórrer Thionk Essyl. Allotjament a l’ecolodge Abekum

Dia 3 Thionk Essyl

Aquest dia el dedicarem a recórrer caminant el bosc de Tendouk, on descobrirem la vida local entre un paisatge d’arrossars i horts
comunitaris, fins a arribar al poble de Dianki on ens estaran esperant per gaudir d’un dinar tradicional. La tornada la farem en cotxe fins a Thionk Essyl, gaudint d’un preciós recorregut a la riba del riu. Un cop arribem al campament, farem una excursió per descobrir alguns dels indrets més especials de Thionk Essyl, coneixerem un pont tradicional i podrem gaudir d’un bany en plena posta de sol. Soparem al campament Abekum , un projecte gestionat pels joves de Thionk Essyl per gaudir del paratge situat entre mangos, tarongers i baobabs.
Caminada de 11 km (3h) pel bosc de Tendouk fins al poblet de Dianki. Un recorregut interessant on identificarem l’arquitectura i la forma de vida tradicional d’aquesta regió oest africana. La tornada cap a Thionk Essyl la farem amb cotxe (opció de fer-la caminant).
Excursió de 2h del campament al pont tradicional (excursió per manglars) possibilitat de banyar-se. Allotjament a l’ecolodge Abekum.

Dia 4 ThionkEssyl – Nioumoune

Un cop haguem esmorzat iniciarem una excursió amb barca per un afluent del riu Casamance per un àrea de manglars, reconeixent la fauna i flora de la regió, per arribar a l’illa de Nioumoune, un reducte de la cultura animista a la Casamance. Un petit poble situat en un
paratge únic que manté els seus costums i es preocupa de no perdre les. Dinarem al campament rural de Nioumoune, un projecte d’ecoturisme guiat pels criteris del turisme sostenible, per tot seguit fer una visita guiada al poble. Aquesta visita ens permetrà descobrir la cultura animista Diola a través dels seus ritus, fetitxes i llocs sagrats.
Alhora que ens sorprendran els vestigis de l’època colonial, com la gran església cristiana encara en ús. Soparem al campament de Nioumoune i gaudirem d’una posta de sol inoblidable.
Visita guiada al poble 2h. Allotjament a l’ecolodge Alouga de Nioumoune.

Dia 5 Nioumoune – Karabane – Egueye

Ben d´hora pel matí sortirem en barca cap a Karabane, deixarem la regió del Boulouf per dirigir-nos a la regió de la baixa Casamance. Farem un interessant trajecte per riu on descobrirem un paisatge verge entre manglars i pobles animistes d’ètnia Diola, situats a la riba del riu. Arribarem a l’illa de Karabane on dinarem i gaudirem d’un ambient plenament tropical, entre mangos i palmeres. Seguidament ens dirigirem cap a l’illa d’Egueye, on ens esperarà un guia local per fer una caminada que ens permetrà conèixer aquesta petita illa, i la fauna i flora més característica. Seguidament gaudirem de l’ambient tranquil i relaxat d’aquest petit reducte situat en una illa del riu Casamance on descansarem i ens prepararem pel trekking de l’endemà.
Caminada a peu per l’illa d’Egueye (2h). Campament a l’illa d’Egueye.

Dia 6 Egueye – Point Saint George – Mlomp – Oussouye

Sortirem ben d´hora amb en barca fins a Point Saint George i farem una excursió caminant entre arrossars, fromagers i mangos senders envoltats per manglars fins arribar al poble de M’Lomp famós per la seva notable arquitectura i les seves cases de fang construïdes a dos nivells. Seguidament visitarem una cooperativa que treballa per a la inserció de dones amb diversitat funcional amb molta vitalitat i ganes d’ensenyar-nos la seva feina. Seguirem la nostra caminada fins a Oussouye. Qui encara tingui energia podrà dedicar la tarda a gaudir de la visita d’aquest poble d’agricultors impregnat de fortes tradicions ancestrals i on encara es conserva la figura del rei, tot reconeixent la vida tradicional dels Diola. Caminada de Point Saint George fins a Oussouye 15 km (3.30 h).Allotjament al campament Emanaye.

Dia 7 Oussouye – Ediongou – Oussouye

Un cop haguem esmorzat ens dirigirem cap al projecte d’inserció professional de les dones de Kalamisso, un grup de dones artesanes que es dediquen a treballar la fulla de palma de forma tradicional. Allà, les dones ens ensenyaran a elaborar una peça de decoració (un plat, un bol … mitjançant la tècnica tradicional, un autèntic intercanvi marcat per l’hospitalitat d’aquest poble. Un cop finalitzada l’activitat, gaudirem d’un dinar tradicional. La tarda la dedicarem a recórrer a peu alguns dels petits poblats d’aquesta regió, una caminada entre arrossars i palmeres . Aquesta excursió, suau i en terreny pla, ens permetrà compartir i gaudir de la natura al ritme del poble Diola, conèixer el sistema de producció de l’anacard i la importància que te per a la seva economia local. Per la nit, celebrarem una petita festa amb un sopar especial a ritme de música Diola en companyia d’un grup de músics locals on gaudirem dels sons dels griots de la regió de la Cassamance. Excursió caminant des d’Oussouye a Ediongou (10 km, temps aproximat 3 h). Allotjament al campament Emanaye

Dia 8 Oussouye –Ziguinchor – Tanji – aeroport (Gàmbia)

Esmorzarem i emprendrem la ruta de tornada cap a Gàmbia. Realitzarem un trajecte per carretera on creuarem el riu Casamance i ens dirigirem cap a les terres de Kiang, a Gàmbia . El pas dels Diolas a les ètnies Mandingues i Peuls, i de les tropicals terres de la Casamance a les terres àrides de Gàmbia. Un cop entrem a Gàmbia ens dirigirem cap a Tanji, un poble pesquer on presenciarem el tràfec de les barques arribant a la costa per veure com es descarrega el peix i com es prepara per vendre’l immediatament o bé assecar-lo o fumar-lo per vendre’l terra endins. Una explosió de colors, moviment i treballs ben coordinats enmig d’una gran multitud. Un cop acabem, ens dirigirem a l’allotjament, per preparar l’equipatge, sopar i acomiadar el viatge. Seguidament ens dirigirem a l’aeroport.

INCLOU:

 • Guia de parla catalana que domina perfectament les llengües locals (wòlof, diola, mandinga) i gran coneixedor de la regió.
 • Trasllat aeroport – hotel- aeroport.
 • Transport amb minibus adaptat amb aire condicionat.
 • Transports fluvials.
 • Allotjament en habitacions dobles en règim de pensió completa.
 • El xofer.
 • Totes les excursions.
 • Las activitats detallades a l’itinerari i les visites a las entitats i projectes.

NO INCLOU:

 • Vols.
 • Les begudes.
 • Propines.
 • Visat gambià. (Aquest visat es fa a la mateixa frontera)
 • Assegurances de viatge.

PREUS

Grup de 9 a 12 persones: 840 € per persona
Grup de 6 a 8 persones: 920 € per persona
Grup de 4 a 5 persones: 1.045 € per persona
Grup de 3 persones: 1.160 € per persona
Grup de 2 persones: 1.400 € per persona

A tenir en compte:

 • És obligatori que TOTS els participants tinguin una assegurança d’assistència en viatge, tipus RACC o d’altres companyies que ofereixen aquest servei. No n’hi ha prou amb la de la FEEC, aquesta cobreix accidents però no malalties. Si una persona es posés malalta i hagués de tornar abans o s’hagués de quedar més dies allà, o bé s’ha de tornar anticipadament per un problema familiar, etc. podria suposar una despesa important, per tant s’ha de tenir aquest risc cobert.
 • També és molt recomanable fer-se una assegurança d’anul·lació per cobrir possibles causes justificades que puguin provocar la cancel·lació del viatge. Així podem comprar els vols amb antelació i millors preus, i al mateix temps estar coberts i no perdre diners en cas d’anul·lació.
 • Per tal de garantir la seguretat dels participants ens reservem el dret de modificar o canviar les caminades si les condicions meteorològiques ho aconsellen.

VOLS

Uns 350 € a data 14/11/2018