Històric

Santa Creu de Palou i el Farell

Dimecres 11 de novembre

La sortida escollida d’aquest mes és una tranquil·la passejada pels voltants de la riera de Santa Creu, molt a prop del Pont de Vilomara. Coneixerem un vessant del Parc poc freqüentada per els Terrasencs.

El Mas de la Casa Nova de Sant Jaume
Va ser un dels masos més grans i més importants del Pont de Vilomara, malaurada ment el seu estat és ruïnós, just a l’entrada es pot contemplar dues tines i una font que quasi mai raja.

La Font Nova
Bonica font enclavada a la paret de pedra al costat mateix de la riera.

Tines de Cal Padre, La Pedrera i del Docte
Les tines es construeixen al llarg dels segles XVI i XVII, per facilitar l’elaboració de vi a peu de vinya, són dipòsits de pedra quadrats o circulars, folrats amb cairons de rajola, on s’aixafava el raïm perquè hi fermentés.
Posteriorment era traslladat en bótes de fusta amb carros tirats per animals fins a Manresa.

La Pedrera
Petita pedrera al costat de la pista del Farell, on es produïa l’extracció de pedra per a ús comercial.

Santa Creu de Palou
Edifici romànic del segle XI d’una sola nau, acabada amb un absis semi circular, es conserva el campanar d’espadanya amb dos ulls i l’escala per accedir a les campanes. L ’església està abandonada i el seu estat és ruïnós: la part central de l’església està completament esfondrada. Al costat de l’absis hi ha un petit cementiri totalment profanat.

El Farell
Masia situada dalt d’un cim enmig dels torrents de Matarrodona i Puigdoure, fou construïda al segle XII per tal de defensar-se dels atacs dels bandolers. Segons la llegenda, durant la guerra del Francès, soldats francesos en retirada varen amagar un cofre de joies i monedes d’or als voltants de l’Alzina dels Penitents.

Per arribar al principi del recorregut caldrà seguir l’autovia C 58 de Terrassa a Manresa, sortir al trencall de Sant Vicenç de Castellet, creuar tot el poble i arribar fins al Pont de Vilomara. Ens situarem a la part nord del poble, just una rotonda que ens indica la carretera d’accés a Rocafort la BV-1224, si seguim el primer carrer que puja a la dreta, veurem que s’acaba l’asfalt i continua de terra, està indicat amb un rètol: accés al Farell. Transcorreguts 1.800 m. trobarem la casa Nova de Sant Jaume: és aquí on deixarem els cotxes per començar el recorregut a peu. Després d’esmorzar iniciem l’ itinerari a la casa Nova de Sant Jaume (250) (407893 E – 4616157 N). Uns metres més avall es troba la Font Nova, un cop visitada reculem de nou fins a la casa Nova, continuem la pista que voreja la casa fins creuar la riera, continuem a la dreta per una pista ampla. Les primeres tines que trobem són les de Cal Padre (350) (409412 E – 4615175 N), un conjunt de dues tines que estan molt amagades. Recorreguts 550 m. més amunt trobem la tina de la Pedrera (409903 E – 4615273 N) i 500 m. més endavant, les tines del Docte (372) (410151 E – 4615340 N).
Poc més amunt surt un corriol a la dreta que ens durà a la presa de Santa Creu: hem de travessar-la. Un corriolet ens portarà a l’ermita de Santa Creu de Palou (404) (410610 E – 4615404 N), un cop visitada l’ermita, retornem a la presa i al camí principal, on trobarem un cartell que ens indica seguir direcció sud, masia del Farell. Uns metres més endavant seguirem un trencall a la dreta per visitar el pou del Farell, desfem el camí fins al trencall i continuem de nou fins l’ Alzina dels Penitents i després el mas del Farell (462) (410264 E – 4614866 N).

Fitxa tècnica
Lloc i hora de sortida: davant del Centre Cultural a les 8.00 del matí.
Tornada: sobre les 14:00.
Desplaçament: en cotxes particulars.
Recorregut: 12 km.
Desnivell: +212 m -212 m.
Temps de marxa: 3 hores.
Dificultat: BAIXA.
Preu: gratuït els socis i 5 euros els no socis.
Inscripcions: al punt d’atenció al soci del C.E.T. i a través del web del CET www.ce-terrassa.cat.
Recomanacions: portar roba i calçat adequat, pals per caminar (opcional) beguda i un bon esmorzar.
Molt important: Cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal al punt d’atenció al soci (2 euros per dia).
Més informació:
Enric Prat (618 270 049)
Josep Trullàs (619 963 134)

Untitled-1

[insert_php] $AdreçaPost=”http://ce-terrassa.cat/?p=2334″;
$NomProducte=”Passejades pel Parc a Santa Creu de Palou i el Farell”;
$preu=”0000″;
$soci=”500″;
$asseguranca=”200″;
$comments=true;
include ‘tpv/buyform.php’;
[/insert_php]