Històric

SANT SALVADOR DE LES ESPASES I EL CAIRAT

DIMECRES 16 DE MARÇ

SANT SALVADOR DE LES ESPASESAquest mes proposem una excursió fora de l’àmbit del Parc, però que ha estat un dels objectius preferits dels excursionistes terrassencs. Ens farà les explicacions el company Àngel M. Hernández Cardona, autor d’uns quants llibres sobre Sant Salvador de les Espases i coautor d’un reeixit llibre sobre els ponts d’Esparreguera, entre els quals el que hi havia al Cairat. Deixarem els cotxes en una esplanada al començament del camí a la Puda, en el km 7 de la carretera C-55 d’Abrera a Manresa (92 m) (406647E – 4602299N). Uns metres més endavant agafem el camí que va Sant Salvador de les Espases. Primer passem per una zona de bosc de pi blanc i pel costat de les Espases de Baix o Bruixes Encantades (unes agulles de conglomerat quarsós). Després passem per una zona de matolls sobre roca calcària i a continuació sobre gres vermell o pedra esmoladora, començant la dura ascensió, que discorre a ple solell sobre conglomerats. Finalment s’arriba a l’ermita (403m) (406988E – 4603636N), on esmorzarem. En aquest turó de Sant Salvador de les Espases convergeixen els termes municipals d’Esparreguera, Olesa de Montserrat i Vacarisses. La capella de Sant Salvador és dins d’una estança de l’antic castell de les Espases, ja esmentat en un pergamí de l’any 985, conservat a l’Arxiu Episcopal de Vic. Aquest antic castell comprèn diversos estils i fases constructives. La part més antiga correspon a les restes de la talaia o torrota del capdamunt del turó. Presidia la capella un retaule gòtic en gran part destruït el juliol de 1936, del qual es conserva la predel·la, exposada al Castell-Cartoixa de Vallparadís, de Terrassa. L’ermita com a tal apareix documentada per primera vegada l’any 1342, en un document existent a l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, de Terrassa. Durant la dècada de 1920 va ser restaurada per iniciativa de Joan Solà, professor de l’Escola Pia de Terrassa, autor d’una història de l’ermita, on recull diverses llegendes, com la de les espases de foc, la qual diu que durant una batalla entre moros i cristians esdevinguda a les proximitats de l’ermita, el Salvador va fer caure del cel espases de foc que anihilaren els sarraïns. Després d’haver esmorzat i contemplat el formós paisatge, ens dirigirem a Can Tovella (160 m) (405508E – 4603192N), una masia molt antiga, ja esmentada en el referit pergamí de l’any 985. Hi destaquen uns roures i alzines magnífics, que van resistir el foc del 1994.
Can Tovella del CairatA continuació baixarem fins a la presa del Cairat, construïda a finals del segle XIX per a fornir aigua i força motriu a la colònia Sedó. A la vora rau l’estrep oriental d’un pont medieval, possiblement d’origen andalusí (103 m) (405367E – 4602840). Altres vestigis van desaparèixer a conseqüència de les riuades dels anys 1913 i 1971. Visitat aquest interessant indret, tornarem al camí que mena a la Puda, seguint per dalt el curs del Llobregat. L’antic balneari de la Puda de Montserrat (90 m) (406297E – 4602768N) estigué en servei durant el segle XIX i la primera meitat del XX. L’aigua és sulfurosa i amb moltes propietats medicinals. L’edifici neoclàssic, bastit a mitjans del segle XIX, es troba actualment en un deplorable estat ruïnós. Igualment, de la passarel·la metàl·lica només resta l’esquelet. Això sí, podrem observar-hi el viaducte de la carretera d’Abrera a Manresa, una notable obra de l’enginyeria moderna. Uns quants metres més enllà, i després de passar per un petit pont de pedra del segle XIX que salva el torrent de Sant Salvador i que limita els termes d’Esparreguera i d’Olesa, arribarem a l’esplanada on es troben els automòbils.

FITXA TÈCNICA:

Lloc i hora de sortida: davant del Centre Cultural a les 8.00 La tornada serà sobre les 14:30.
Temps de marxa: 3 hores.
Desnivells: +375m, -375 metres.
Recorregut: 7 km. Dificultat: BAIXA, però amb una forta pujada fins a l’ermita.
Recomanacions: portar roba i calçat adequat, pals per caminar (opcional) beguda i un bon esmorzar. Inscripcions: al punt d’atenció al soci del CET i a través del web del CET www.ce-terrassa.cat.
Preu: gratuït els socis i 5 euros els no socis.
Assegurança: Per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal al punt d’atenció al soci (2 euros per dia).
Transport: El desplaçament es farà en cotxes particulars.
Informació: Enric Prat (618 270 049) i Josep Trullàs (619 963 134)