Biblioteca i arxiu

Per ajudar a fer una mica més suportable el confinament, la Biblioteca i arxiu del CET posa a disposició de qualsevol persona interessada, les publicacions i d’altres continguts digitalitzats del fons documental del CET, així com d’algunes de les seves seccions i vocalies.

Es tracta d’un projecte de digitalització que encara es troba en fase de disseny, i alguns dels continguts són tan sols una proposta, que es poden consultar a través de l’apartat Hemeroteca del Catàleg Col·lectiu de Biblioteques Excursionistes (del qual el CET en forma part integrant) de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

Els documents estan escanejats amb format pdf i se’ls ha passat el procediment de reconeixement d’escriptura (OCR), amb el qual es poden fer cerques a partir dels seus continguts, no tan sols entre les publicacions del CET, sinó també entre les publicacions de totes les entitats que formen part del catàleg col·lectiu.

Per a la digitalització de la revista ARXIV s’ha comptat amb la inestimable col·laboració de la sòcia Rosa Mª García, i pel que fa als números corresponents a la SIS, de l’Alba Turmo. 

Esperem que ho trobeu d’utilitat.

La biblioteca del CET és un tret diferencial de les associacions com la nostra i, per tant, un dels serveis bàsics que la nostra entitat ofereix a les persones associades i, també, a qui estigui interessat en la història i les activitats que el Centre ofereix a la ciutat i al país.

HORARI:

Servei obert cada dijous de 18.00 a 21.00 h

Per a consultes fora d’horari, escriviu a biblioteca.arxiu.cet@gmail.com

CONSULTEU:

El catàleg en línia del fons bibliogràfic del CET a biblioteca.cec.cat/opac_cet/

El catàleg col·lectiu de biblioteques d’entitats excursionistes a biblioteca.cec.cat/cataleg/index.php

SERVEIS:

 • Fons bibliogràfic: servei de consulta o de préstec (només per a socis).
 • Fons documental: servei de consulta presencial a la biblioteca
 • Assessorament sobre webgrafia i bibliografia de temàtica excursionista
 • Gestió arxivística del fons documental i bibliogràfic
 • Manteniment del portal de tracks del CET

LA PROPOSTA

Dissabte, 4 de novembre [message background_color='papayawhip'] Fitxa tècnica Sortida: 7.00 h davant del Centre Cultural Dificultat: Baixa, tanmateix hi ha alguns punts relliscosos Desnivell: +420m – 1.010 m Recorregut: 14,1 km Durada: 6 h de marxa Vocals: Ramon Sans i Jordi Culell Contacte: Pep Mas (635 451 521) Preu sortida: 27 € Preu especial per els socis: 17€ [/message] [gravityform id="32" title="true" description="true"]
...més...
Dijous, 30 de març a les 19:30 Els nostres consocis Miquel Noguera i Margarida Boada ens comentaran les vivències del seu darrer viatge a aquesta illa d’Indonèsia. Una bona part de les illes que la composen són d’origen tectònic i Sumatra n’és un exemple. Tota la seva extensa costa sud està just a sobre del contacte de dues plaques tectòniques molt actives, la euroasiàtica i l’australiana. Aquest fet és el causant de tota la diversitat de fenòmens volcànics i sísmics de la regió. Indonèsia és el país del món amb més musulmans, però hi conviuen amb total harmonia les vuit religions reconegudes oficialment. També és el quart país més poblat i té més de 17.500 illes de les quals n’hi ha unes 6.000 d’habitades. Com a típica terra de pas, la seva diversitat ètnica i cultural és molt gran. Sumatra té una superfície semblant a la península Ibèrica i no és l’illa més gran. Podrem veure orangutans salvatges que són força difícils de fotografiar, caminar per les selves tropicals xafogoses i humides plenes de sangoneres, altres tipus de micos, elefants, aus i papallones d’aquesta selva asiàtica. Ens mourem per carreteres, pistes i ciutats amb els mitjans de locomoció locals i típics. Pujarem a algun dels volcans actius i finalment reposarem en les platges d’aigües transparents del nord de l’illa.
...més...

ACTES

DIJOUS 12 DE MAIG A LES 19:00H A LA SALA D'ACTES DEL CET Quan i on veure ocells a Catalunya és el títol dedicat a Catalunya dins les sèries d’observació ornitològica de Tundra edicions, de Castelló, en què es compilen un seguit de recomanacions sobre activitats a fer per gaudir i per ajudar els ocells al llarg de l’any. Les característiques del relleu i el paisatge, i la nostra situació dins la Terra, fan que cada setmana canviïn els ocells que hi ha a casa nostra. Per seguir aquests canvis cada mes i no perdre’s cap esdeveniment rellevant, el llibre dóna recomanacions per a tothom: per a famílies, grups i personal que s’inicia, però també per a ornitòlegs experts. En total es proposa un conjunt de dotze temes per aprofundir en el coneixement i la conservació de les aus a Catalunya. Tot el llibre ve farcit d’informacions, recursos d’Internet i recomanacions d’activitats, i totes les espècies observades a casa nostra hi són citades. Si us agrada la natura, aquest és el vostre llibre.
...més...
Condicions i normes de participació: L'espeleologia és un esport-ciència per a l'estudi i exploració de coves, avencs i qualsevol tipus de cavitat artificial que es desenvolupa amb les característiques d'esforç i risc inherents al món subterrani i de les tècniques per accedir-hi. Poden participar al curs tots els majors de catorze anys o els que els facin durant el període del curs. Els menors d’edat cal que presentin l’autorització paterna (pare, mare o tutors legals) i fotocòpia del DNI. La inscripció al curs implica l’alta com a soci al Centre Excursionista de Terrassa i a la Secció d’Investigacions Subterrànies per a l’any en curs, en cas que no ho fos anteriorment. Queda inclosa l’assegurança federativa per a la cobertura de possibles accidents en la pràctica de l’espeleologia per a l’any en curs. El cursetista es fa responsable del material personal que li serà cedit i així mateix es compromet a retornar-lo en perfecte estat en finalitzar el curs. Els cursetistes es comprometen a seguir les indicacions dels monitors. La Secció d’Investigacions Subterrànies del Centre Excursionista de Terrassa no es farà responsable dels perjudicis que pugui ocasionar o realitzar el cursetista al no seguir les indicacions dels monitors. El cursetista seguirà les normes de seguretat orals i escrites que els responsables del curs estableixin, alliberant-los de tota responsabilitat per accident o danys per l’incompliment d’aquestes. Qualsevol cursetista que no segueixi les normes de convivència, respecte a la natura o presenti desinterès per les matèries del curs, serà exclòs si la direcció
...més...

WEBGRAFIA recomanada:

Adreces web recomanades, relacionades amb el món de l’excursionisme:

gener-febrer:

 • http://meteomuntanya.cat/: El Servei Meteorològic de Catalunya i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya han creat un nou portal web de meteorologia de muntanya, amb l’objectiu de ser referència en la seguretat dels qui practiquen activitats a l’aire lliure a qualsevol dels massissos del país. El portal posa a l’abast dels ciutadans nous recursos meteorològics específics per a la muntanya alhora que facilita l’accés als productes ja existents.
 • http://senderisme.tk/: Pàgina web creada per en Justino Martínez que posa a disposició del públic excursionista una proposta d’excursions, amb una descripció de l’itinerari i tracks per al GPS.
 • http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/senp_catalunya/espais_sistema/: Pàgina de la Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat de Catalunya, amb una fitxa per a cada un dels espais que conformen el Sistema d’Espais Naturals Protegits, amb les principals informacions de cada un d’ells: situació i dades bàsiques, grau de protecció, impactes i vulnerabilitats, etc.

novembre-desembre:

 • https://senderismeentren.cat/: Proposa excursions que tenen el seu origen i final en qualsevol estació de tren, cremallera, funicular o metro del nostre país, des de cims de prop de 3.000 metres dels Pirineus, a fagedes, prats alpins, platges i zones agrícoles d’interès, totes accessibles mitjançant transport públic.
 • http://www.rutabike.com/: pàgina web consagrada a la bicicleta. Proposa itineraris amb tracks gps,  i notícies diverses relacionades amb les dues rodes.

setembre-octubre:

 • http://www.engarrista.com/: pàgina web elaborada per la Sílvia i el Marc, que conté diferents recorreguts selectes, a peu, en bicicleta, escalant o engarristant-se, sovint poc freqüentats, acompanyats d’una exhaustiva descripció, tracks gps i unes magnífiques fotografies.
 • http://www.bttpirineus.org/: pàgina de l’Associació Betetistes dels Pirineus constituïda per un grup d’amics que volen promoure la pràctica de la bicicleta tot terreny a les dues vessants dels Pirineus i a Catalunya. Hi trobareu tracks de recorreguts per bicicleta de muntanya pels Pirineus i Catalunya de diferents nivells de dificultat i llargària.
 • http://wikipedra.catpaisatge.net/:Portal col·laboratiu impulsat per l’Observatori del Paisatge, destinat a consultar i a inventariar les barraques, cabanes i orris de pedra seca de Catalunya. Està obert a la participació de qualsevol persona interessada, i té per objecte la preservació del patrimoni de la pedra seca. Els ajudeu?

INCORPORACIONS a la Biblioteca i Arxiu del CET:

gener-febrer

Obres ingressades per donatiu:

 • Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya:
  • Lot de guies i llibres d’excursionisme, GR, esquí de muntanya, BTT, botànica, etc., de l’editorial Cossetània, en el marc del programa “Suport a les biblioteques de les Entitats”.
 • Joan Llach Vidal:
  • Andorra. Mapa topogràfic-excursionista. Escala 1:40.000. A cura dels Drs. Noël Llopis Lladó i Salvador Llobet i Xavier Coll. Editorial Alpina i Albert i Jacqueline Puigoriol. Edició 1970.
  • Pirineo. Maladeta. Escala 1:25000. Mapa Itinerari del Centre Excursionista de Catalunya. Edició 1951.
  • Montseny. Guia i mapa topogràfic. Editorial Alpina. Edició 1953.
  • Cingles de Bertí. Guia i mapa topogràfic. Editorial Alpina.
  • Panticosa. Formigal. Guia i mapa topogràfic. Edició 1987.

Obres ingressades per subscripció:

 • Cardús, Salvador (2016) Heràldica i noblesa terrassenca. Fundació Torre del Palau. Col. Àmfora nº 20. Terrassa.

Arxiu:

 • Donatiu de Joan Llach Vidal:
  • 15 fotografies dels treballs d’instal·lació de la 1ª taula d’orientació al Montcau.
  • Col·lecció de banderins d’actes de diferents centres excursionistes corresponents al període dels anys 1950-1960:
   • Banderins Diada Germanor del CET 1950-1958, 1961,1966.
   • Campament de tardor SAM 1955, 1957, 1961.
   • Festivitat de Sant Bernat SAM 1952
   • Banderins delegació terrassa del CMB:
    • Festa d’estiu: 3ª (1952), 5ª, 6ª, 7ª, 8ª, 10ª
   • Banderins CE Rubí 1ª acampada localn 1952
   • Banderins Societat Coral Joventut Terrassenca:
    • Festa Primavera 3ª (1952), 5ª (1956) 6ª (1957) 7ª (1959) 13ª (1964)
   • Banderins Centro Aragonés de Tarrasa 1954, 1955 Plega a Can Guitart
   • Banderins Sección Montaña Agrupación Cultural y Recreativa:
    • Campaments d’hivern 1957, primavera 1956 i 1957, i Tardor 1956.

novembre-desembre:

Incorporacions a la biblioteca

 • Donatiu de Jordi Huguet Cots:
  • Valls, Alfons et al. (1992) La travessia dels pirineus amb BTT. Ed. Pleniluni.
  • Vives, Joan M. (1991) Excursions en bici de muntanya. Entre el Montseny i la Cerdanya. Ed. Montblanc-Martín.
   Martínez, Carles et al (2000) En BTT pel massís del Port. Cossetània Edicions.
  • Gavaldà, Jordi et al (1991) La Val d’Aran en bicicleta de muntanya.
  • Badia, Nuet (2001) 52 itineraris d’accés fàcil des de Barcelona. Edicola-62.
 • Donatiu de Martí Puig i Cabeza:
  • Diversos mapes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya de les sèries Espais Naturals i Unitats geogràfiques escala 1:25. 000.

setembre-octubre

Incorporacions a la biblioteca

 • Donatiu de l’Ajuntament de Terrassa:
  • Diversos autors (2016) Jaume Galofre. Edita Ajuntament de Terrassa, Col. Homenatges.

Incorporacions a l’arxiu:

 • Donatiu de Jordi Serra Pasias:
  • Números de l’1 al 8 i el 10 de la Circular interna de la Secció d’Alta Muntanya del CET, que es van editar en format cicrostil durant la dècada dels anys 50.
 • Donatiu d’Armand Ballart:
  • Audiovisual “Les Muntanyes d’en Fredi”, consistent en un recull de fotografies del fons fotogràfic del propi Fredi, seleccionades i ordenades cronològicament per l’Armand Ballard, i projectades i comentades pel ell mateix, durant l’acte d’homenatge a en Fredi Parera que es va celebrar el 10 de juny de 2016 al Centre Excursionista de Terrassa, en el marc dels actes de celebració de la Festa de Sant Bernat de Menthon.

Projectes de futur:

 • Fer consultables a traves del web del CET tots els llibres de registre de cims que conservem sobre Sant Llorenç del Munt. Tenim la col·lecció més extensa de llibres de registre d’aquestes muntanyes
 • Digitalització de tots els números de la revista Arxiu i penjar-los a Internet a disposició de tothom
 • Edició i publicació del catàleg de la documentació històrica del CET

I, a més:

 • A través del web del Catàleg Col·lectiu de Biblioteques Excursionistes de Catalunya (CCBE) podeu conèixer tots els documents que hi ha a la Biblioteca i Arxiu del CET, a més dels documents de les altres entitats excursionistes adherides al CCBE. La seva adreça web: http://biblioteca.cec.cat/opac_cet/
 • Amb la finalitat d’apropar els socis i sòcies a la història del CET i als document que l’expliquen, periòdicament publiquem la imatge d’un document representatiu de l’entitat amb un breu comentari de contextualització. L’objectiu és fer visible el patrimoni històric que ha conservat el Centre al llarg de més de cent anys i que és testimoni directe de la història que ha viscut la ciutat i del país. Hi podeu accedir a l’adreça http://ce-terrassa.cat/inici/publicacions/biblioteca-i-arxiu/cet-doc/