Històric

PICA D’ESTATS (3.143). PER PINET I LA CANAL DE RIUFRED 🗓

DISSABTE 28 I DIUMENGE 29 DE MAIG
P1000805La proposta per a aquest maig és anar a buscar les darreres neus més amagades del Pirineu a la vessant francesa de la pica d’Estats.
Pujarem per la vessant francesa i farem nit a l’emblemàtic i acollidor refugi de Pinet. Diumenge seguirem l’ascensió passant pel cim del Montcalm i l’obligat pic Verdaguer, per culminar amb la pica d’Estats. Opcionalment, i si les condicions de la neu ho permeten, plantegem un descens amb esquís molt atractiu per l’exigent canal de Riufred, que ens durà a l’embassament de Soulcem.

 

Descripció de l’itinerari:
1a etapa: Refugi de Pinet (3–4 h):Dissabte al migdia. Deixarem els cotxes al pàrquing de l’Artigue (1.150 m), situat a l’Arieja (França) i començarem l’aproximació fins al refugi de Pinet (2.240 m).
2a etapa: Ascens al Montcalm i la pica d’Estats (3-4 h) i descens (2–4h).
Ascens: Matinada del diumenge. Ens caldrà superar la pala de davant del refugi i l’estany de Pinet, per iniciar un flanqueig – sovint delicat – per salvar la fondalada del torrent que ens portarà a l’estany d’Estats, i tot seguit enfilarem per una estreta canal fins a l’estany de Montcalm. A partir d’aquí l’ascens és més suau i després de diverses pales ben aviat serem al cim del Montcalm (3.077 m), des d’on baixarem fins al coll de Riufred (2.978 m) per superar les darreres i esgotadores pales fins al petit coll entre la pica d’Estats i la punta Verdaguer (3.129 m), i, finalment, la pica d’Estats (3.143 m).
Descens per Pinet: Pel mateix itinerari de pujada, per a les raquetes i per a esquís en cas de no fer la canal de Riufred.
Descens per la canal de Riufred: Només per a esquiadors amb bon nivell i únicament si prèviament hem pogut contrastar les condicions de la canal. Des del coll de Riufred, cal davallar la dreta i estreta canal amb passos sostinguts i obligats passos en direcció a l’estany de Riufred i lembassament de Soulcem. En cas d’optar per aquest itinerari, haurem hagut de coordinar-nos amb els cotxes per poder fer la tornada des de l’embassament.

FITXA TÈCNICA
Reunió preparatòria: dimarts 24 de maig a les 20:00 al CET.
Data límit inscripció: dimarts 24 de maig.
Sortida: a les 7:00h del matí a la Plaça de Baltasar Ragon “La Magdalena”. L’hora prevista de tornada és diumenge a la nit.
Durada:3-4h d’ascens. 1h de descens amb esquís i 2h a peu.
Dificultat: ALTA. Nivell técnic segons l’escala Blachère.MBEA: Molt bon esquiador aplinista. Inclinació del terreny segons l’escala Traynart.
– S3: Pendent moderat inferior als 35º amb amplitud de gir.
– S4: Pendents entre 35º i 40º amb dificultats de gir (per la canal de Riufred).
Desnivell: 1a etapa: 1090m. 2a etapa: 1002m. Descens: 2092m.
Consells específics: a més dels esquís o les raquetes segons la modalitat, és obligatori portar casc, grampons, piolet, ARVA, pala i sonda.
Assegurança: És imprescindible estar FEDERAT com a mínim amb la modalitat C els participants que vagin amb raquetes, i la modalitat D per als esquiadors.
Vocals: jaume Casanovas (637 520 549) esquidemuntanya_cet@googlegroups.com

from to
Scheduled Històric