Històric

PICA D’ESTATS 3.143 m. PER PINET I LA CANAL DE RIUFRED

 

Reunió prèvia: dimarts 24 de maig, a les 20 h, al CET

28 I 29 DE MAIG DEL 2016

La proposta per a aquest maig és anar a buscar les darreres neus més amagades del Pirineu a la vessant francesa de la pica d’Estats.
Pujarem per la vessant francesa i farem nit a l’emblemàtic i acollidor refugi de Pinet. Diumenge seguirem l’ascensió passant pel cim del Montcalm i l’obligat pic Verdaguer, per culminar amb la pica d’Estats.
Opcionalment,  i si les condicions de la neu ho permeten, plantegem un descens amb esquís molt atractiu per l’exigent canal de Riufred, que ens durà a l’embassament de Soulcem.

Descripció de l’iItinerari

1a etapa: Refugi de Pinet (3–4 h)
Dissabte al migdia. Deixarem els cotxes al pàrquing de l’Artigue (1.150 m), situat a l’Arieja (França) i començarem l’aproximació fins al refugi de Pinet (2.240 m).

2a etapa: Ascens al Montcalm i la pica d’Estats (3-4 h) i descens (2–4 h)

Ascens: Matinada del diumenge. Ens caldrà superar la pala de davant del refugi i l’estany de Pinet, per iniciar un flanqueig – sovint delicat – per salvar la fondalada del torrent que ens portarà a l’estany d’Estats, i tot seguit enfilarem per una estreta canal fins a l’estany de Montcalm. A partir d’aquí l’ascens és més suau i després de diverses pales ben aviat serem al cim del Montcalm (3.077 m), des d’on baixarem fins al coll de Riufred (2.978 m) per superar les darreres i esgotadores pales fins al petit coll entre la pica d’Estats i la punta Verdaguer (3.129 m), i, finalment, la pica d’Estats (3.143 m).

Descens per Pinet: Pel mateix itinerari de pujada, per a les raquetes i per a esquís en cas de no fer la canal de Riufred.

Descens per la canal de Riufred: Només per a esquiadors amb bon nivell i únicament si prèviament hem pogut contrastar les condicions de la canal. Des del coll de Riufred, cal davallar la dreta i estreta canal amb passos sostinguts i obligats passos en direcció a l’estany de Riufred i lembassament de Soulcem.  En cas d’optar per aquest itinerari, haurem hagut de coordinar-nos amb els cotxes per poder fer la tornada des de l’embassament.

Fitxa tècnica

Desnivell: 1a etapa: 1.090 m 2a etapa: 1.002 m Descens: 2.092 m

Horari: 3-4 h d’ascens.  1 h de descens amb esquís i 2 h a peu.

Dificultat: Alta

Nivell tècnic segons l’escala Blachère. MBEA: Molt bon esquiador alpinista.

Inclinació del terreny segons l’escala Traynard.

  • S3: pendent moderat inferior als 35º amb amplitud de gir.
  • S4: pendents entre 35º i 40º amb dificultats de gir (per la canal de Riufred).

Material: a  més dels esquís o les raquetes segons la modalitat, és obligatori portar casc, grampons, piolet, ARVA, pala i sonda.

Targeta de federat FEEC: Modalitat D per a l’esquí de muntanya  i  modalitat C a peu o raquetes.

Dia, hora i lloc de sortida: dissabte 28 de maig, a les 7 h, a la plaça de Baltasar Ragon (Magdalena). L’hora prevista de tornada és diumenge a la nit.

Inscripcions: fins al mateix dia de la reunió

Grup de missatges: esquidemuntanya_cet@googlegroups.com

Vocal de la sortida: Jaume Casanovas (637 520 549)