Històric

Petites Travessades Familiars · Sant Pau de Segúries – Puigsacreu 🗓

Diumenge 22 d’octubre de 2017

Descripció de l’itinerari

[two_columns] [column1]

Sortirem de Sant Pau Vell tot seguint l’indicador de la via romana de Capsacosta. Tot i que la nostra caminada tocarà només un petit bocí d’aquesta important via romana, hem cregut oportú fer-ne una breu descripció.

La via romana de Capsacosta és una autèntica obra d’enginyeria d’importància monumental i un testimoni excepcional d’un període històric de gran transcendència per al nostre país. Creada en època de l’Imperi romà, la via romana de Capsacosta és ben fàcil de resseguir. En diversos trams presenta un excel·lent estat de conservació. Aquesta calçada era denominada Via Annia i era un ramal de la Via Augusta. Des de Figueres entrava cap a la zona de muntanya i, després de travessar la plana de Bianya, s’enfilava pel Capsacosta i seguia cap al coll d’Ares, per tornar a enllaçar després, ja dins la Gàl·lia, amb l’esmentada via principal.

Caminarem primer per una pista asfaltada fins a trobar una columna de la Via de Capsacosta, “començament de la via romana”. Seguirem fins al trencall de la Font de l’Arc, indret molt ben arranjat i que visitarem. Poc després deixarem el petit tros d’aquesta via romana i continuarem en direcció al Puigsacreu, una muntanya de 1.112 metres que es troba entre els municipis de la vall de Bianya, a la comarca de la Garrotxa, i de Sant Pau de Segúries, a la comarca del Ripollès. Des d’allà podrem gaudir de grans vistes del Pirineu: el Costabona en primer terme, darrere el

 

[/column1] [column2]

Canigó, a l’esquerra la carena que porta a Roca Colom i Vallter 2000, al fons a la dreta veiem el pelat Comanegra, el Puig Ou, el Talló, etc. La Garrotxa i Sant Pau de Segúries als nostres peus. Al cim podem trobar un vèrtex geodèsic.

Més endavant trobarem el trencall del mirador d’en Gueri (des del qual podrem tenir una visió espectacular sobre la vall de Bianya i la vall d’en Bas). Continuarem per la magnífica fageda de Can Mic i baixarem a la font de la Puda (cada primavera i cada tardor molta gent del municipi de Sant Pau de Segúries i de les rodalies s’acostaven a la font de la Puda. Una font d’una olor forta i molt característica: com d’ou cloc. Allà omplien un got d’aigua i se’l bevien, perquè deien que era una aigua depurativa. Molta gent amb problemes a la pell o amb problemes urinaris omplia garrafes d’aigua i se les emportava a casa seva, ja que segons ells aquestes aigües sulfuroses feien millorar el funcionament de l’organisme. I no és estrany, avui en dia, trobar gent amb ampolles de plàstic vora la font. Doncs, si més no, l’aigua que en surt és més pura i bona que moltes d’altres que hi ha a les ciutats).

Continuarem camí avall tot passant per alguns camps de conreu i arribarem a Sant Pau de Segúries, on donarem per finalitzada la caminada.

[/column2] [/two_columns]

Activitat cultural

Els poc caminadors podran visitar la vila de Camprodon i suposant que el Museu Isaac Albéniz estgui operatiu el podran visitar. En aquest museu hi podem contemplar una àmplia documentació sobre Albéniz: cartes del compositor, partitures manuscrites originals i les seves edicions, llibres sobre la seva figura, objectes personals, dades biogràfiques, quadres, retrats, fotografies, vídeos, el dormitori d’Isaac Albéniz i la seva esposa, etc.

S’hi poden veure, també, com a veritables joies del Museu, el piano vertical Bernareggi&Gassó de Clementina, germana gran del compositor, amb el qual va tocar les seves primeres notes quan tot just tenia 2 o 3 anys, i el magnífic piano de cua Bechstein que Money-Coutts, mecenes anglès i llibretista de les òperes d’Albéniz, va regalar a Enriqueta, filla del compositor.

El museu també ens ajuda a fer-nos càrrec de la importància de les amistats d’Albéniz, que mantenia una estreta relació amb personatges com Pau Casals, Alfred Cortot, Paul Debussy, Gabriel Fauré, Enric Granados, Cesar Frank, etc.

Un cop retrobats amb els poc caminadors, anirem a dinar tots junts al Restaurant Els Fogons, del Càmping els Roures, a Sant Pau de Segúries.

[message background_color=’papayawhip’]

Message Title

  • Lloc i hora de sortida: estació d’autobusos, a les 7.00 h
  • Desplaçament: en autocar
  • Desnivell: + 404 / -407
  • Temps de marxa: de 4 a 4.30 hores, aproximadament
  • Dificultat: moderada
  • Recorregut: 7,5 km
  • Preu de la sortida 25 €. Preu especial per als socis: 25 €. Inclou autocar, dinar i visita al museu
  • Inscripcions: del 9 al 19 d’octubre.
  • Places limitades, amb preferència per als socis
  • Informació: Jaume Prunes tel. 600483359 i Toni Ripoll tel. 696652702

Per a inscripcions d’última hora: Mercè Torras, tel. 937 883 283 – 616 406 719
Propera sortida: la Fageda de la Grevolosa 19 de novembre
[/message]

 

Scheduled Històric