Històric

Travessades Familiars · El Bufadors de Beví 🗓

a la Farga de Bebié

Diumenge, 22 d’abril de 2018

L’atractiva ruta que us proposem ens proporcionarà la redescoberta dels quatre indrets més emblemàtics de la zona : la zona enclotada dels Bufadors de Beví, l’ermita preromànica de Sant Moí, el bonic pont metàl·lic del tren sobre el riu Ter, i una antiga i gran colònia tèxtil. Abans, però, per començar bé el dia, esmorzarem tots plegats en un restaurant situat a l’entrada de Sant Quirze de Besora (porteu-vos-el de casa).

Descripció de l’itinerari per a caminadors

[two_columns] [column1]

Encetem aquest itinerari de travessa a peu a l’aparcament del Castell de Montesquiu (datat el segle IX) per un sender ample i de bona petja que s’endinsa per un territori boscós i que, tot davallant, ens durà en pocs minuts a creuar amb comoditat la riera de la Solana per una passarel·la lateral de fusta molt singular. De seguida, el camí s’enfila decididament cap al Coll dels Tres Pals, deixant enrere el Castell. Més endavant, desembocarem a un antic camí de carro transversal que seguirem tot observant les parets que conformen la cara sud de la serra dels Bufadors que ja es perfila davant nostre. Ben aviat, un corriol ben fresat ens durà a la porta d’entrada de l’indret i, de seguida, ens submergim en aquest paratge de fantasia al bell mig d’una frondosa fageda, on la vegetació canvia radicalment.

Caminant entre parets escarpades en vertical i grans escletxes, anirem trobant coves petites produïdes per moviments sísmics que provocaren esfondraments successius del roquer circumdant ara fa segles i que van afectar a la comarca. De l’interior s’escapen petits corrents d’aire que li donen el nom de bufadors a la serra. Ho trobarem tot recobert de molsa, lianes i una vegetació espectacular que s’enfila per uns grans blocs de roca conferint-li una sensació de frescor humida molt agradable, ja que s’hi genera un microclima propi molt especial on l’espessa vegetació és diferent a la del seu entorn.

Un indret de gran bellesa que té un aire màgic i amagat, encara per descobrir. Val la pena entretenir-s’hi una estona per gaudir de la màgia i el

[/column1]

[column2]

silenci que s’hi respira, només trencat pel trepig de la fullaraca. Costa deixar aquest indret.

Per un marcat senderó assolim la carena que ens ofereix una espectacular visió aèria damunt els prats de conreu de la plana i les muntanyes que els envolten. Retrocedim per sortir-ne pel mateix lloc que hem entrat poc abans i una agradable pista de terra en continu i suau descens ens acostarà a l’ermita preromànica de Sant Moí, adornada amb un campanaret de cadireta. Aprofitarem aquest indret tan atractiu per fer una paradeta per dinar-hi (de motxilla).

Continuant l’itinerari, baixarem per una pista forestal fins a topar-nos amb la via del ferrocarril que ens barra el pas. I ja som sobre el bonic pont metàl·lic que creua el riu Ter amb un curiós pas pels senderistes. Passem pel pont tot travessant el riu. De seguida entrem a les restes de la fàbrica i les cases abandonades que envolten l’antiga colònia tèxtil de la Farga de Bebié (tancà el 2008), ubicada a banda i banda del Ter en un meandre molt pronunciat que aquí dibuixa el riu. La fàbrica aprofitava el desnivell com a força motriu.

Per posar punt i final a aquest interessant itinerari només ens caldrà que esperar l’arribada de l’autocar amb la resta de companys que no hauran fet la caminada a peu i, tots plegats, iniciar la tornada cap a casa.

I com sempre bona companyia i bon humor.

[/column2] [/two_columns]

Els companys que no facin l’excursió a peu destinaran el matí fent una visita guiada al castell de Montesquiu i els seus amplis jardins i en acabar, es desplaçaran amb l’autocar al poble veí, Sant Quirze de Besora, per dinar (de restaurant) i visitar aquesta població. Finalment aniran a l’hora convinguda amb l’autocar a la Farga de Bebié per retrobar-se amb els caminadors.

[message background_color=”papayawhip”]

Fitxa tècnica:

 • Lloc i hora de sortida: estació d’autobusos, a les 7.00 h
 • Desplaçament: amb autocar
 • Desnivell: + 465 m.- 480 m
 • Temps de marxa: 5 a 5-30 hores
 • Dificultat: moderada
 • Recorregut: 12 km
 • Preu de la sortida: 30 €. Inclou l’autocar i visites
 • Preu especial per als socies del CET: 20 €
 • Inscripcions: del 9 al 19 d’abril. Places limitades a 70
 • Informació:
  • Manel Salvador 606 056 722
  • Toni Ripoll 696 652 702
  • Jaume Prunes 600 483 359
 • Per a inscripcions d’última hora: Mercè Torras, 616 406 719
 • Propera sortida: De l’Ametlla a Sant Jordi d’Alfama el 20 de maig

[/message]

Scheduled Històric