Històric

Passejades pel parc a la Serra de Busa

Dimecres 15 de juliol
Passejades pel parc a la Serra de Busa
Enguany la sortida de final de temporada serà a “Busa”, un espai on trobarem molts punts d’interès i que valdrà la pena conèixer-los, tant per la seva historia com també per la seva llegenda i si afegim que Busa, és una fortalesa natural envoltada per grans precipicis entre ells: “la presó” anomenada Capolatell que és el nom del seu avenc.
Aquest espai, té una passarel·la metàl·lica que és per on s’hi entra. Aquí, la historia, diu que durant les guerres carlines i del francès dels anys 1800 i escaig, servia com a presó per a tots els soldats capturats i que podien escapar.

Es deia que molts es llançaven al precipici per no patir més de gana i fred. Iniciarem l’excursió al petit lloc de Sant Lleir de la Vall d’Ora (740 m.) Veurem en primer lloc el petit monument de Guifré I el Pilós (anys 840-897), un plafó , explica la seva història, també veurem un petit museu, una serradora molt antiga i un pont medieval, després caminarem vers el Mas Pujol que ens portarà a Sant Pere de Graudescales (840 m.), lloc on esmorzarem. Seguirem un sender que surt d’allà mateix i que ens portarà a una petita vall força redreçada amb una vegetació espessa amb moltes varietats d’arbres i que poc a poc el caminet ens conduirà fins a trobar una pista forestal que ens portarà al coll de les Collades (1.292 m.). En aquest punt, entrem ja al pla de Busa. Davant nostre, tenim la casa Bertolina, seguirem la pista, ja planera fins a trobar la Ermita de Sant Cristòfol (1.380 m.), seguirem fins la casa de la Vila. Des d’aquest punt les persones que facin la caminada més llarga, pujaran dalt de la serra de Cogul (1.535 m.), continuant fins al Capolat (1.358 m.), un punt on té una taula d’orientació des d’on es veu Sant Llorenç de Morunys, Pedraforca, Serra del Verd, Port del Compte, Serra de Bastets, pantà de la Llosa, etc. Seguint l’itinerari, arribarem a la presó, potser el lloc més emblemàtic de tota l’excursió. Si el temps ens ho permet, és el lloc més fotogènic de tot el recorregut.

Els caminadors que facin la caminada més curta; des de la casa de la Vila, passaran pel camí més baix per arribar al Capolat i seguint cap a la presó, lloc on ens trobarem amb els caminadors que facin el Cogul. Desfarem el camí, tornant a la casa de la Vila i arribarem a la Font de l’Espedreguer. En aquest punt, dinarem tots plegats. Després de dinar, continuarem el camí de tornada tot passant per un bosc amb pendent suau fins el mirador del Serrat de la capella (1.408 m.) (cara sud). A partir d’aquest punt, iniciarem la davallada, una part per pista asfaltada i també per uns corriols bastants perdedors fins que arribarem a l’alberg de la Selva, lloc final de la nostra caminada.


Lloc i hora de sortida: a l’estació d’autobusos a les 6:00 del matí.
Tornada: entre les 20 i les 21 hrs.
Desplaçament: en autocar.
Preu: 15 euros els socis i 20 euros els no socis.
Inscripcions: a Secretaria i a través del web www.ce-terrassa.cat entre l’1 i el 14 de juliol.
Recomanacions: cal tenir una certa preparació física, portar roba adequada en cas de pluja , calçat adequat, crema solar i barret pel sol. Es aconsellable, portar pals d’ajut per a caminar. Esmorzar, dinar i sobretot begudes, ja que estem parlant del mes de juliol.
Molt important: Cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal a Secretaria (2 euros per dia).
Més informació: Jaume Galofre (686 380 835), Ricard Navarro (608 422 795), Jaume Prunés (600 483 359)

Opció 1 – Sant Lleir de la Vall d’Ora, Sant Pere de Graudescales, Ermita de Sant Cristòfol, El Cogul, Mirador de la creu de Capolat, el Capolatell “presó”, Font dels Espedreguers, Serrat de la Capella i Alberg de la Selva.

Desnivell: + 900 – 674 m. Recorregut: 18’5 kms.
Durada aproximada: 7 hrs.

Opció 2 – Sant Lleir de la Vall d’Ora, Sant Pere de Graudescales, Sant Cristòfol, Mirador de la Creu del Capolat, El Capolatell “la presó”, Font dels Espedreguers, Serrat de la Capella i Alberg de la Selva.

Desnivell: + 674 – 514 m. Recorregut: 16 kms.
Durada aproximada: 6 hrs.

Opció 3 – Sant Lleir de la Vall d’Ora, Sant Pere de Graudescales, Sant Cristòfol, Font dels Espedreguers, Serrat de la Capella i Alberg de la Selva.

Desnivell: 620 – 500 m. Recorregut: 13 kms.
Durada aproximada: 5 hrs.