Històric

PASSEJADES PEL PARC · SURGÈNCIES DELS VOLTANTS DE MURA I LA MASIA SANT LLEÏR 🗓

Dimecres, 13 de març

Aquest itinerari ens permetrà conèixer les dues surgències més importants del vessant nord del massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. La primera que visitarem serà la font de les Llossades. És una surgència d’aigua que es troba al llit del torrent de la Fontfreda i que només brolla en èpoques de molta pluja. Per arribar-hi ens endinsarem a la part més salvatge del Torrent de la Fontfreda i seguirem torrent amunt fins al final, on entrarem en un engorjat on sols se sent saltar les aigües entre roques, son els Tolls de Mura.

La segona surgència que visitarem es la més important i més coneguda: els caus de Mura, que es troben al final del Torrent d’Estenalles. Aquesta surgència brolla entre les roques només en èpoques de molta pluja, el seu cabdal es vigorós i representa la principal aportació d’aigua al torrent d’Estenalles.

A més, visitarem cinc fonts importants totes elles al terme del poble de Mura, la font de l’Era, font del Xasquet, font del Rector, font de l’Escolà i la font del Bleda al Gorg del Padre.

Un cop feta l’excursió els que ho desitgin podran visitar per dins i per fora la masia de Sant Lleïr: una casa de pagès del segle XIV, restaurada seguint les caracteristiques de l’antiga construcció tant per fora com en el seu interior, es troba molt a prop de les ruïnes del castell de Mura.

Al costat de masia hi ha una font i una capella dedicada al bisbe i màrtir Sant Lleïr que morí el segle IX.

Es una oportunitat que cal agrair als propietaris que ens la vdeixaran visitar i gaudir dels interiors de la masia.

Descripció de l’itinerari:

Iniciem el recorregut al aparcament que hi ha a l’entrada del Poble de Mura (414912 E – 4617215 N) (477), baixem fins a l’església de Sant Martí (segle XII), remuntem la riera de Nespres, i sortim del poble. A mà dreta veurem un pont i la font de l’Era, amb taules i seients. Continuarem pel camí principal fins a l’ermita de Sant Antoni de Mura (415344 E- 4617094 N) (460). Uns metres més endavant. a mà esquerra, es troba la font del Xesquet (415428 E – 4617016 N) (465). Seguim la riera fins arribar a l’encreuament amb el torrent de Fontfreda, a l’esquerra, és el que seguirem de tornada que va a la font del Rector, font de l’Escolà i del Bleda.

Seguim per la pista ampla que puja a la nostra dreta i que va paral-lela al torrent de la Fontfreda, després d’uns 300 metres, just abans de creuar de nou el torrent, a mà dreta brolla l’aigua de la font de les Llosades (415455 E – 4616341 N ) (482). Des de la font hem de seguir 1.600 m amunt pel llit del torrent. El camí passa entre roques i vegetació espessa el que el fa molt atractiu. Al final entrarem en un engorjat de roques i arribarem als Tolls (415195 E – 4615195 N) (545). Un cop visitats els Tolls hem de desfer el camí fins a l’encreuament de la riera de Nespres, un xic més amunt trobarem la font del Rector, la de l’Escolà i la font del Bleda al Gorg del Padre.

Des de el Gorg del Padre em de remuntar un corriol que enllaça amb el camí que baixa de la Costa de la Mata, em de seguir ho uns 100 m. i continuar 600 m a la dreta del Torrent d’Estenalles fins arribar als Caus de Mura (416376 E – 4616100 N) (526).
El camí de tornada el farem pasant i visitant la masia de Sant Lleïr , un cop acabada la visita tornarem per el mateix lloc que em vingut fins arribar de nou al poble de Mura.
Final de la caminada.

Ves a poc a poc, gaudeix del parc.

Fitxa tècnica:

 • Sortida: 8.00 h. davant el Centre Cultural. Tornada cap a les 14h.
 • Desplaçament: cotxes particulars, es repartiran les despeses.
 • Recorregut; 6,100 km
 • Desnivell: + 85 – 85 m
 • Temps de marxa: 2.30 h
 • Dificultat: baixa
 • Preu de lka sortida: 5 €
 • Preu especial socis del CET: gratuït
 • Inscripcions: a Secretaria o a través del formulari adjunt
 • Recomanacions: porteu roba i calçat adequat, pals per caminar (opcional), beguda i un bon esmorzar.
 • Nota: per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència-assegurança federativa.En cas contrari heu de contractar l’assegurança temporal a secretaria (2 € per dia)
 • El fet d’inscriure’s en aquesta activitat suposa l’acceptació plena de les normes donades pels guies i les que donaran al llarg de l’etapa.

Més informació: Enric Prat (618 27 00 49) Josep Trullàs (619 963 134)

Inscripció

Històric