Històric

PASSEJADES PEL PARC · LA BARATA A SANT VICENÇ DE CASTELLET 🗓

Dimecres, 18 de juliol

Sortim de la Barata i continuem uns metres amunt per la carretera fins a trobar a la nostra esquerra un trencant senyalitzat amb un indicador del Camí Ral. Enfilem el camí i, al cap, de poc enllacem una pista en mal estat que ve de la casa de la Barata. La seguim a la dreta. Més endavant trobem un sender a l’esquerra, inicialment força ample, senyalitzat amb una fita. El prenem. El camí puja fent algunes ziga-zagues dins del bosc, però després continua per roquissars per anar a buscar la carena del collet Estret. Prop d’aquest collet, hi ha un trencall: el de l’esquerra està senyalitzat amb pintura vermella. Nosaltres prenem el camí de la dreta, on una fita del Parc Natural ens indica la dirección del coll de Tres Creus. Més endavant enllacem un camí que ve de l’esquerra i, en apropar-nos a la roca de Collsapera, ens desviem a l’esquerra per un camí en baixada per anar a trobar el GR 5 que seguirem direcció Montserrat.

Durant un tram, aquest GR serà la nostra referència. Passarem prop de la roca del Paller de Tot l’Any i més endavant arribarem a un coll, amb la cruïlla de tres camins: el coll de Correu. Aquí deixarem el GR que se’n va cap a l’esquerra fins a Rellinars. Nosaltres continuarem recte, resseguint la carena i deixant les cruïlles que puguem trobar. Abans d’arribar als Hostalets del Daví, un dels hostals de la ruta, el camí s’eixampla i acaba esdevenint una pista. Continuant per la pista arribarem a una carena. Arribarem a una cruïlla de pistes, el coll de la Morella, que és un dels indrets on els bandolers esperaven els viatgers amb no gaire bones intencions.

Deixem la pista que baixa a l’esquerra i continuem recte (un indicador ens senyalitza la dirección de Sant Jaume de Vallhonesta). El camí volteja el turó de la Morella per la dreta i en arribar a una nova cruïlla, seguim per l’esquerra en pujada. Al cap de poc arribarem a una nova pista, força ampla, que seguim sense deixar la nostra direcció, però que ben aviat l’abandonarem per agafar un sender senyalitzat amb una pilona de pedra amb la indicació del camí ral. Aquest sender comença resseguint la carena per la banda de llevant. Abans d’arribar a unes torres elèctriques trobem un trencall a l’esquerra que prenem. Arribem a un altre coll important: el coll de Gipó. Nosaltres baixem pel roquissar cap a l’esquerra per anar a buscar la pista que veiem a sota. La seguim una mica de baixada, però de seguida la deixem per enfilar-nos per un sender senyalitzat amb una estaca metàl·lica amb adhesiu blau del camí ral (més endavant trobem també una pilona de pedra). Aquest camí, ens apropa a Sant Jaume de Vallhonesta, una masia amb un gran edifici que servia d’hostal i del qual encara se’n conserven en força bon estat les cavallerisses, pel mig de les quals creuava el camí ral cap a Manresa.

A Sant Jaume, deixem aquest camí que baixa fins a Pont de Vilomara i agafem la variant cap a Sant Vicenç de Castellet, que trobarem indicada al costat de l’esglèsia juntament amb indicadors del GR 4 cap a Montserrat. A partir d’aquí, doncs, només haurem de seguir aquest GR que ens conduirà fins al punt final de la travessa passant abans per les cases de Vallhonesta, totes amb un rètol on podrem llegir-ne el nom i el segle de la construcció, i per l’ermita de Sant Pere de Vallhonesta, molt ben conservada.

En poc més d’una hora, arribarem a Sant Vicenç de Castellet.

[message background_color=’papayawhip’]

Dades tècniques:

 • Dificultats a tenir en compte: En ser un itinerari lineal, cal fer combinacions de transport. Per tornar agafarem el tren de RENFE a Sant Vicenç de Castellet fins a l’estació de Terrassa.
 • El camí no presenta dificultats específiques i té un pendent força suau.
 • Dins del Parc el camí està senyalitzat amb unes estaques metàl·liques amb un adhesiu de color blau, però no les trobem en tots els trencants, força nombrosos després dels Hostalets del Daví.
 • Cal anar proveits d’aigua, ja que només trobarem una font a Sant Pere de Vallhonesta, a la darrera part del trajecte.
 • Alçada màxima: 865 m
 • Desnivell positiu: 420 m
 • Durada: unes 6.30 h aproximadament
 • Distància recorreguda: 17,2 km
 • Cartografia i bibliografia: Mapa de Sant Llorenç del Munt i l’Obac
 • Escala: 1:20.000
 • Època aconsellable: tot l’any

Com a cloenda d’aquesta temporada de les Passejades pel Parc, es farà un dinar a Sant Vicenç de Castellet. El lloc serà la Masia Cal Putxet. A l’hora de fer la inscripció de la sortida (el mes de juliol) a la secretària del Centre, es podrà escollir el menú.

 • Sortida: 6.30 h del Centre Cultural
 • Dificultat: fácil.
 • Nota:per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència-assegurança federativa. En cas contrari heu de contractar l’assegurança temporal a secretaria (2 euros per dia)
 • Vocals: Jaume Galofre (Telf. 686380835) i Ricard Navarro (Telf. 608422395)
 • Preu de la sortida: 5 €. Gratuit pels socis
[/message]

Scheduled Històric