Històric

PASSEJADES PEL PARC · EL COLL DE LA CREUETA – EL PUIG DE LA BALMA 🗓

Dimecres, 16 de maig

La sortida d’aquest mes és una matinal per conèixer llocs força interessants de la part de ponent del parc. Ens permetrà visitar un dels masos més antics del municipi de Mura: el Puig de la Balma, masia centenària encara habitada i totalment integrada al parc.

Visitarem la Quebeca, restes d’una edificació que servia de corral del bestiar del Puig de la Balma, passarem per el coll de la Creueta, que és el punt per on passa el camí que va de la plaça del Llop a Santa Creu de Palou. En aquest coll, segons conta una antiga llegenda, una dona que havia mort estimbada al cingle de la roca Picarda, hi fou enterrada. En trobar-se enterrada fora d’un fossar cristià, la seva anima no trobava repòs.
Els viatgers, en passar per aquest coll sentien la veu de l’esperit implorant que fos enterrada en un fossar cristià. Una de les vegades que el rector de Mura, hi passava per anar a dir missa a l’esglèsia de Santa Creu de Palou, va sentir la veu de la difunta, implorant que l’enterresin en un lloc sagrat. El rector va fer traslladar les despulles al cementiri de Mura i des de aquell dia mai més van ser pertorbats per els precs de la morta. En record d’aquells fets els pilers gravaren una creu en la soca d’una alzina. Encara que no sigui la mateixa alzina, podrem observar en la que hi ha actualment una creu gravada que ens recorda la historia.

Ens arribarem fins el collet Roig i baixarem fins la teuleria del Puig, lloc on s’hi coïen les peces de ceràmica per a la construcció d’habitatge, Aquest tipus de forn es van anar abandonant. Se sap que la darrera cuita d’aquest forn va ser a principis del segle XX . La teuleria del Puig conserva encara uns elements que la fan una mica especial comparada amb altres teuleries o forns d’obra.

La sortida l’acabarem a la font i la casa del Puig de la Balma.

Descripció de l’itinerari

[two_columns] [column1]

Per arribar al inici de la nostra excursió, cal arribar al poble de Mura, continuar 2,500 km en direcció a Rocafort. A la nostra esquerra trobarem un trencall amb indicadors de la casa del Puig de la Balma. Hem de travessar el pont de ferro que salva la riera dels Nespres i deixar el cotxe ben aparcat arran del camí, sense que molesti a ningú.

Iniciem el recorregut al pont de ferro (400) (413161 E – 4618037 N). Comencem per una pista forestal amb forta pujada. Arribats a la primera bifurcació seguim el camí de la dreta, el de l’esquerra ens menaria al Puig de la Balma. Caminats 2,700 km des del punt de sortida trobarem el corral de la Quebeca (628) (413572 E – 4616653 N), un bon punt per esmorzar.

Reprenem la caminada sense deixar la pista forestal. Passarem vorejant el Castellot del Puig, una agulla molt bonica. No deixarem de pujar fins arribar al coll de la Creueta (655) (412941 E – 4616272 N). A partir d’ara el camí és planer. El seguirem en direcció est tot vorejant la carena de Roca

[/column1] [column2]

Picarda fins arribar a la Plaça del Llop (685) (413107 E – 4615566 N), seguim el camí anomenat Raló, que no deixarem fins el collet Roig (662) 8413522 E – 4615167 N), important cruïlla de camins. El de la dreta ens portaria a Mata-rodona, seguint direcció est al Puig Andreu i al Pla de Serrallonga. Seguim el de l’esquerra, que baixa al Puig de la Balma. 200 m. més avall hem de deixar la pista forestal i continuar per un camí que surt a la nostra esquerra i que ens conduirà directament a la teuleria del Puig (619) (413789 E – 4616079 N). Val la pena aturar-s’hi una estona i contemplar sense presses aquesta construcció.

Un cop visitada la teuleria reprenem la caminada sempre en direcció al nord. Més avall el camí es bifurca. Hi trobem un indicador metàl·lic del parc. Cal seguir a la dreta i amb molt poc temps arribarem a la font del Puig i a la masia del Puig de la Balma (549) (413766 E – 4616510 N). Un cop visitada la masia hem de continuar en direcció al nord per la pista forestal que ja no deixarem fins arribar a la carretera, fi del nostre recorregut.

[/column2] [/two_columns]

Les coordenades que s’especifiquen en aquesta ruta estan en UTM-31 N – ED50

VES A POC A POC, GAUDEIX DEL PARC

[message background_color=’papayawhip’]

Fitxa tècnica

  • Sortida: 8.00 h davant el Centre Cultural. Tornada cap a les 14h.
  • Desplaçament: cotxes particulars
  • Recorregut; 10’100 km
  • Desnivell: + 285 m – 285 m
  • Temps de marxa: 3 hores
  • Dificultat: Baixa
  • Preu: de la sortida: 5 €. Gratuïta per als socis del CET
  • Inscripcions: a Secretaria i a través del formulari adjunt

Recomanacions: portar roba i calçat adequat, pals per caminar (opcional), beguda i un bon esmorzar.
Nota:per participar en aquesta activitat cal que tingueu la llicència-assegurança federativa.En cas contrari heu de contractar l’assegurança temporal a secretaria o al formulari d’inscripció (2 euros per dia)

Més informació: Enric Prat (618 27 00 49) Josep Trullàs (619 963 134)

[/message]
Scheduled Històric