Històric

Passejades pel parc · Balmes Roges 🗓

[message background_color=”papayawhip”]

Atenció! Aquesta sortida ha estat anul·lada!

[/message]

 

Dimecres, 11 d’abril de 2018

La sortida escollida d’aquest mes d’abril és una tranquil-la passejada pels voltants de la Serra del Puig Gili, molt a prop del Pont de Vilomara i de la Vall del Flequer. Coneixerem un vessant del Parc poc frecuentada pels terrasencs.

Visitarem:

El Mas de la Casa Nova de Sant Jaume: va ser un dels masos més grans i més importants del Pont de Vilomara. Malauradament, el seu estat és ruïnós. Just a l’entrada es poden contemplar dues tines i una font que casi mai raja.

La Font Nova: Bonica font enclavada a la paret de pedra al costat mateix de la riera.

Tines de les Balmes Roges: Aquestes tines es troben al terme de Mura, dins la balma del mateix nom. Queden a l’esquerra del Puiggil. El conjunt de les construccions la formen tres tines i dues barraques en bastant bon estat de conservació. Els seus murs són fets amb pedra amorterada aprofitant la balma per al tancament. El conjunt de les construccions és únic i espectacular.

Les tines es construeixen al llarg dels segles XVI i XVII per facilitar l’elaboració de vi a peu de vinya, són dipòsits de pedra quadrats o circulars, folrats amb cairons de rajola on es xafava el raïm perquè hi fermentés. Posteriorment era traslladat en botes de fusta amb carros tirats per animals fins a Manresa.

Descripció de l’itinerari

[two_columns] [column1]

Per arribar al principi del recorregut caldrà seguir l’autovia C 58 de Terrassa a Manresa, sortir al trencall de Sant Vicenç de Castellet, creuar tot el poble i arribar fins al Pont de Vilomara. Ens situarem a la part nord del poble, just en una rotonda que ens indica la carretera d’accés a Rocafort, la BV-1224. Si seguim el primer carrer que puja a la dreta, veurem que s’acaba l’asfalt i continua de terra, està indicat amb un rètol, “Accés al Farell”. El seguim i, transcorreguts 1.800 m, trobarem la casa Nova de Sant Jaume. És aquí on deixarem els cotxes per començar el recorregut a peu.

Desprès d’esmorzar iniciem l’itinerari a la casa Nova de Sant Jaume (258) (407853 E – 4616729 N). Uns metres mes avall es troba la Font Nova. Un cop visitada reculem de nou fins la casa Nova i continuem la pista que la voreja fins a creuar la riera. Continuem a la dreta per una pista ample. Les primeres tines que trobem son les de la Lluca (286) (408291 E – 4616515 N) i 500 m més amunt,

[/column1] [column2]

a la dreta del camí, trobarem les de Ratapinyades (335) (408827 E – 4616425 N). Continuant pel mateix camí arribarem a la Tina del Mal Pas. A partir d’aquí iniciem una forta pujada fins a trobar un trencall que seguirem a mà esquerra i al cap de molt poc arribarem al conjunt de tines de les Balmes Roges (484) (409930 E – 4616465 N).

Un cop visitades les tines em de recular fins el camí principal i seguir direcció nord fins enllaçar amb el camí de la carena de la Serra de Puiggil. Continuem el camí direcció sud fins arribar a dalt del cim de 623 metres d’altitud. El seu cim fa de partió entre els termes de Pont de Vilomara i Rocafort i el de Rellinars, prop de cal Víctor, a la contrada de Santa Creu de Palau.

Ja només ens queda desfer el camí d’anada fins arribar de nou a la Casa Nova de Sant Jaume, on hem començat l’itinerari.

[/column2] [/two_columns]

Ves a poc a poc i gaudeix del parc

 

[message background_color=’papayawhip’]

Fitxa tècnica

  • Sortida: 8.00 h davant el Centre Cultural. Tornada cap a les 14.00 h
  • Desplaçament: cotxes particulars, el cost es repartirà entre els ocupants
  • Recorregut: 9,500 km
  • Desnivell: + 365 m – 365 m
  • Temps de marxa: 3 hores
  • Dificultat: Baixa
  • Inscripcions: a Secretaria i a través del formulari adjunt
  • Recomanacions: portar roba i calçat adequats, pals per caminar (opcional), beguda i un bon esmorzar.
  • Nota:es obligatori que tots els participants disposin d’assegurança de la FEEC.Tots aquells que no la tinguin poden venir igualment a la sortida, només cal que passin per secretaria per tal de contractar l’assegurança temporal, que els costarà 2 euros per un dia.
  • Més informació:Enric Prat (618 270 049) i Josep Trullàs (619 963 134)
[/message] [gravityform id=”82″ title=”true” description=”true”]

Scheduled Històric