Històric

Horitzons · De la Llabreria a La Mola de Colldejou

Llaberia 1

Dissabte 10 de gener, 2015
A la tercera va la vençuda!

Aquesta excursió és una assignatura pendent que tenim amb els caminants d’Horitzons que en dues ocasions no vàrem poder fer al 2009 i al passat mes d’abril del 2014, degut al fort vent.

L’itinerari comença al poble de Pratdip (250m) arrecerat sota les runes del castell i protegit de la tramuntana per les impressionants parets de la serra de Llaberia. Sortirem direcció al nord per un camí que travessa camps d’avellaners, d’oliveres i d’ametllers.

Quan ens hem allunyat una mica més del poble, el camí s’enfila per l’anomenada Baixada de les Carbasses, tot i que ara la farem de pujada. Anem guanyant alçada pel caire del bosc, tot travessant feixes abandonades, fins que arribem en una zona de vegetació baixa que ens permet unes magnífiques vistes sobre Pratdip, les serres de Santa Marina i la Güena i el mar.

Seguim enlairant-nos per un camí ben marcat fins arribar al coll de la Seda, just sota les cingleres de les crestes de la Seda. Al davant se’ns alça una paret calcària que sembla inexpugnable. Una mirada atenta descobrirà, però, que unes marques blaves li descobreixen el punt feble: un camí enrevessat que fa giragonses per la paret i a base de trobar vires i canals aconsegueix situar-nos al cim de la muralla després d’una grimpada fàcil però mantinguda.

A partir d’aquí, l’itinerari segueix la carena passant replans i superant graons de roca per un corriol relativament còmode si no oblidem que estem a la carena d’un massís calcari. Passem el pas del Ciscus, equipat amb cadenes i el pas del Senglar, que aprofita una entalla de la roca, i arribem als replans on s’assenta el Mont-redon.Estem en un món mineral de calcari esquarterat pel pas del temps i de l’aigua.

A dreta i esquerra pengen cingleres calcàries que ens aïllen de les valls veïnes. A llevant, s’alça el Cavall Bernat i just davant nostre, una esquena d’ase fàcil i curta ens durà al cim (859). El panorama és impressionant: a llevant les planes del camp de Tarragona que s’eixamplen fins a tocar el mar. Al nord, la Creu de Llaberia, situada cinquanta metres més amunt que el Mont-redon, i al seu darrere la Miranda de Llaberia, punt culminant d’aquesta serra i avui coronat per un radar meteorològic.

A migdia, les serres de Tivissa, de la Llena, de Cavalls, de Pàndols i el Mont Caro i el Montsià al fons de tot. Seguim al nord per la carena, voregem la punta de Fornells i ens enfilem a la Creu de Llaberia (909). El panorama segueix sent igual d’espectacular que tot el camí, però el més sorprenent és l’esquarterament de la roca de pròpia serra, amb cingleres impressionants, valls encaixonades i agulles calcàries que s’alcen pertot.

Després de deixar la Creu, per un corriol ben fressat que fa un flanqueix anem a buscar el cim de la Miranda (918m.) amb la inconfusible estació meteorològica al capdamunt. Baixem de la Miranda, fent una desgrimpada per una canal entre les roques, que després de fort pendent es portarà al Coll de Guix, per on iniciarem la pujada fins a la Mola de ColldeJou (923 m.).

La Mola de Colldejou es una gran massa calcària ocupada en la seva part mes alta per una plana, aprofitada en altres temps per les seves pastures, de la que sobresurt el Castell de la Mola, les ruïnes d’una construcció defensiva del segle XIX, de planta circular, que va ser utilitzada com torre de guaita durant les carlinades.

De dalt de la Mola descendim per una baixada abrupta que recorda més aviat el pedregar d’alguns cims del nostre Pirineu, tot i la modesta alçada de la Mola- fins a arribar a la cruïlla amb el GR 7, camí que ens portarà fins al poble de Colldejou.


Informació destacada

Lloc i hora de sortida: a les 6:00 del matí davant del Centre Cultural.

Distància  de l’itinerari: 14,00 Km.

Desnivell: + 1200m. – 1000m.

Temps aproximat: 7 hores.

Dificultat: ALTA (Forts desnivells i alguns passos de roca amb grimpades fàcils. Possibles ràfegues de vent).

Material: aigua, esmorzar i dinar. Protecció per la pluja, vent i fred, és una zona amb vent molt fort. Bastons i botes de tresc.

Preu: 16 euros els socis i 26 no socis.

Inscripcions: a la Secretaria del CET i a través del web del CET. Data límit dijous 8 de gener.

MOLT IMPORTANT: Cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal a Secretaria (4,80 € per dia).

Vocal: Maria Rosa Gil. Agraïments: Imma Pla i Florenci Oliveres

Més informació: Pep Mas 635 451 521.