EMCET · CURSOS · MEDICINA DE MUNTANYA BLOC I 🗓

25 d’octubre a les 19.00 h

BLOC 1 · LA MUNTANYA COM A FACTOR D’AGRESSIVITAT. PERILL, RISC I PREVENCIÓ.

Aquest curs consta de 5 blocs que es poden fer de manera independent

Objectius d’aprenentatge

Que tots els assistents coneguin quins són els perills i riscs principals que es poden trobar quan surten al medi natural, com prevenir-los, com identificar-los i com actuar en cas d’accident (Mòdul 1).

Si el temps de la sessió ho permet, també es repassa quin és el material i l’equipament necessari que cal utilitzar en una sortida a la muntanya (Mòdul 2).

Introducció teòrica a les sessions pràctiques posteriors. La realitat que ens podem trobar a la muntanya, quan les coses surten malament, té les conseqüències que s’intentaran resoldre a les sessions posteriors pràctiques: traumatismes, rescat de víctimes d’allaus, Ressuscitació cardiopulmonar, etc.

Temari del curs

1.    LA MUNTANYA COM A FACTOR D’AGRESSIVITAT.

  • La muntanya és un entorn perillós?
  • Quins factors la fan perillosa?
  • Perill i risc. Diferències: Els principals perills que ens podem trobar a la muntanya: hipòxia (mal agut de muntanya, edema cerebral, edema pulmonar), cop de calor, congelacions, hipotèrmia, plantes tòxiques, animals salvatges, allaus, incendis, llamps, caigudes…
  • Altres perills: l’efecte Calleja, l’efecte Decathlon, l’efecte Kilian Jornet, l’efecte Red Bull.
  • La prevenció: claus per a una prevenció correcta.

2.    EQUIPAMENT I MATERIAL PERSONAL.

  • Equipament: la vestimenta personal.
  • Material: els elements de seguretat.

Públic objectiu:

Persones sense experiència a la muntanya i que necessiten coneixements bàsics sobre com moure’s pel medi natural i quin material i equipament cal utilitzar. Es tracta de conscienciar sobre el fet que la muntanya és un medi hostil al qual cal entrar-hi amb prudència i respecte.

Persones amb experiència a la muntanya i que volen repassar conceptes i ampliar coneixements. És una sessió teòrica que pretén repassar diferents circumstàncies i situacions que ens poden trobar en el medi natural i que, malgrat són sabudes, hem de saber preveure amb temps, identificar ràpidament  i reaccionar correctament quan es produeixen. Per als experts es tracta de despertar-los la necessitat d’aprofundir posteriorment en la formació dels aspectes en els que se sentin menys segurs o que els agradin més: organització de sortides, orientació, primers auxilis, meteorologia, rescat de víctimes d’allaus, nutrició, etc.

Docent:

Xavier Ventosa i Doladé, instructor d’Excursionisme de l’ECAM

Preus:

  • Socis del CET: 5 €
  • No socis: 8 €

Places disponibles: 60 places

Inscripció:

->
Scheduled Històric