Històric

Cultura · Presentació del libre Sant Cristòfol: Dies de Marinada i Sonets de la Terra 🗓

Dijous, 26 d’octubre a les 19.30 h

Sant Cristòfol. Dies de Marinada i Sonets de la Terra representa un recull d’hores d’estima i d’identificació de l’autor vers un llogaret joliu. La policromia del seu entorn, amb tant desfici d’expressió, l’indueix a expressar-ho com deixa escrit en les planes del llibre.

En tots els poemes hi ha intencionat allò que la natura o l’íntim li expressaven en aquell moment, fent que el sentiment parlés en petites narracions líriques,  talment com un manat divers i flairós del ric sotabosc que encatifa Sant Cristòfol a plena matinada.

Per altra banda, Montserrat, símbol de la contrada, immòbil, muda, expectant i com estatuada, silentment presideix des l’alba dels temps la rica expressió de la natura que s’hi rabeja i que en pacient i assenyada voluntat, no ha fet altra cosa, al llarg del temps, que engalanar encara més un llogaret on, sense batec de parpelles, en pot gaudir qui sotja el preuat entorn sense frisança.

Joan Trullàs

Joan Trullàs va néixer a Terrassa l’any 1944.

Malgrat que els primers escrits van florir a les fosques, no va ser fins l’any 1982, que va sortir a la llum el seu primer llibre: Ombra, Recull de Poesies i Pensaments. Va ser una experiència un xic agosarada, tanmateix va suposar l’auto-descobriment del plaer que representa escriure en caire poètic, allò que un sent en el més íntim. El reguitzell de poemes i pensaments que, aflorats des del recòndit, mostraven un caire molt divers. Talment, com una explosió externa d’un sentiment, una conversa, una música, un enyorament, una mancança, un somni!

Era el seu primer llibre hi podia més l’il·lusió que la qualitat de totes les temàtiques que expressava. Amb el temps, va comprendre que el calatge era lleuger en alguns poemes i en altres anava i tornava, però eren la seva objectivitat reflectida en aquell moment!

Fou la seva primera experiència.

Més tard, ajudat per uns companys de feina, es va escenificar a la sala Vallhonrat del Centre Cultural de la Caixa d’Estalvis de Terrassa, (avui del BBVA), el sainet titulat: ‘Cavaller Galant, senyor de Prosàpia d’Altura’, que va escriure per commemorar una festa que celebrava l’empresa Fupar, l’Obra Social de la Caixa.

Amb el poema ‘Serradevall’, se li va atorgar el primer premi de poesia en la festa del cinquantenari de l’Escola dels Pares Carmelites de Terrassa. Fou l’any 1992.

A l’abril de 2016 publica el llibre ‘Ignasi’ (Omniabooks, 2016) en record del fill absent des de 2013. El contingut del llibre és una forta expressió i del tot sentimental que cap pare ni ningú, hagués volgut escriure mai a la seva vida. El llibre vol expressar aquell fort sentiment de dolor, vers a aquell fill que se’n va, fruit d’unes circumstàncies fortuïtes…

Tots els poemes estan carregats d’un alt nivell de dolor, enyorament, record…

Finalment, l’abril de 2017, publica ‘Sant Cristòfol. Dies de Marinada i Sonets de la Terra’ (Omniabooks, 2017) dedicat al poble de Sant Cristòfol de Castellbell i el Vilar. Amb aquest llibre l’autor enceta amb molta il·lusió el seu ‘Poemari de Carrer’ on aplega temàtiques molt diverses dins d’un ampli contingut actual.

De temps ençà, continua completant el seu ‘Poemari de Carrer’ de diversitat de temes. És com una “auto-expressió” en la reguitzada de poemes diversos que, de forma falaguera, fa créixer com enriquiment del seu anhel personal vers aquell esperit que a les fosques domina, atrau i enllamineix.

Scheduled Històric