CETdeLlibres

Us presentem la col·lecció CETdeLlibres, fruit de la col·laboració entre el Centre Excursionista de Terrassa i OmniaBooks per donar sortida a les inquietuds de socis del Centre que escriuen, o fan treballs o estudis sobre diversos aspectes del món de la muntanya, l’excursionisme o la natura i els voldrien veure publicats.

OmniaBooks és una editorial independent i de proximitat. Amb una clara orientació a les noves tecnologies i que ofereix la possibilitat de publicar llibres sense cap cost per part de l’autor. Els llibres es venen en format digital i, també i sota comanda, impresos en paper. A més Omniabooks ofereix el servei de disseny i maquetació del llibre i la venda a través del seu web i de plataformes com Amazon.

Si tens una idea i la vols veure impresa en forma de llibre, no ho dubtis: CETdellibres!

Aquest llibre és un recull del resultat de moltes hores passades pels racons del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, on l’autor ha gaudit redescobrint, aprenent i ampliant els seus coneixements de flora fent, fins i tot, troballes de flors desconegudes. Ha pogut viure i observar els colors, les olors i les diferents morfologies de les plantes pròpies del Parc.

El seu lligam amb la flora del Parc va començar l’any 1984, quan es va crear un grup de Botànica a la Secció de Ciències Naturals del Centre Excursionista de Terrassa. Van ser els pioners a l’hora de dedicar interès i esforços en aquest camp de la botànica.

Al llarg dels anys, les seves observacions com a grup s’han anat publicant a l’Arxiu del Centre Excursionista en forma d’articles. El Joaquim hi ha participat redactant-los i fent-ne tots els dibuixos i fotografies que hi surten, tant a l’Arxiu com en aquest llibre.

Els dibuixos fets a mà van ser per ell una eina d’observació i de treball que, combinada amb la paciència, li va permetre destacar parts de les plantes que en fotografia no es podien ressaltar.

Durant més de 150 anys espeleòlegs i entomòlegs han explorat les cavitats de Catalunya a la recerca de fauna subterrània, havent aconseguit descriure i sistematitzar un gran nombre d’espècies, entre les quals sobresurten els coleòpters per la seva extraordinària diversitat.

El treball de molts exploradors al llarg dels anys, ha conduït a la descoberta de noves cavitats amb més localitats i espècies, conjuntament amb l’aplicació de les innovadores tècniques de biologia molecular, ha comportat importants canvis i revisions, no sols en nomenclatura.

L’autor, un espeleòleg afeccionat a la bioespeleologia, ens presenta una visió actual de les famílies, gèneres, espècies, noms de cavitats, coordenades, localitats on estan situades, data i nom dels primers recol·lectors, distribució geogràfica, acompanyant-ho amb fotografies i mapes, a més d’alguna breu consideració i revisió d’algunes dades errònies en el nom de cavitats i la seva situació que d’anys ençà s’anaven arrossegant; afegint alguns mapes i taules que mostren l’extraordinària riquesa en biodiversitat d’algunes comarques de Catalunya.

El llibre no s’ha plantejat tan sols com un mer exercici bibliogràfic, ja que ha estat complementat amb un intens treball de camp que ha portat a retrobar cavitats oblidades i algunes de noves, fets que ha comportat la captura d’abundants exemplars que han de servir per millorar el coneixement de la fauna coleòpter cavernícola de les nostres contrades. Tanmateix ens agradaria que pogués servir per orientar cap a noves recerques als bioespeleòlegs que es proposin incorporar-se a aquesta emocionant aventura.

Presentació: Sala Àngel Casanovas dijous, 17 de setembre de 2020

«Ha arribat el dia esperat. Començo el Camí que fa sis anys vaig decidir que realitzaria ». En aquesta segona aventura literària, l’autor de Caminant entre els pensaments d’un pelegrí ens descriu el dia a dia d’una gesta apassionant: creuar la Península d’est a oest per arribar a Santiago de Compostel·la partint de casa, a Terrassa (Barcelona) . Per davant té 1.140 quilòmetres de sinuoses sendes, intermitents ascensos i descensos o camps fruiters. Una travessia plena de màgia, on no hi faltaran retrobaments amb vells amics, cels inoblidables, moments de recolliment i els habituals diàlegs amb el seu mitjà de transport, els seus peus.

Una experiència personal única que, com la vida, posarà a prova la resistència física i mental del seu protagonista.