Històric

CCXXXVIII (2ª època) Tavèrnoles i les seves rodalies (Osona)

Diumenge 20 de setembre

L’itinerari ressenyat combina a la perfecció una agradable passejada en plena natura i un recorregut per un bon exemple de la història i de l’arquitectura d’aquesta comarca. Interessant ruta circular plena de sorpreses, que s’emmarca per paratges d’especial interès i de bon fer.
Establim el punt de sortida i arribada en el petit i tranquil poble de Tavèrnoles i l’ itinerari ens acosta per alguns dels indrets més emblemàtics, amb molt significat històric i de gran bellesa, que anirem trobant al llarg del dia.
Uns indrets màgics, misteriosos i plens d’encants que ens tenen preparades moltes sorpreses.
Abandonem el poble per un corriol poblat d’alzines, roures i boixos que a poc a poc es va enlairant i que ens obsequiarà ben aviat en l’observació des d’un mirador natural, si la boira ens ho permet, de molts dels nuclis habitats arreu de la plana de Vic.
Vist això, continuem pujant una mica més per aquest caminoi que de seguida planeja i ens aproparà a l’antic castell de Savassona (actualment de propietat privada) documentat ja en el any 921, i a la seva església romànica de Sant Pere, construïda en el segle XI, que és just a tocar. Represa la caminada arribem al bosc màgic de l’herbat i amable Pla de Savassona, al qual hi accedim per un camí enllosat d’època medieval, on hi trobarem restes ibèriques.
Indret amb pedres gegantines i misterioses com la curiosa roca Pedra dels Sacrificis (el jaciment més rellevant del conjunt, d’unes 400 tones de pes), El Dau (enorme bloc de gres), la Pedra de les Bruixes, i la Pedra de l’Home, amb gravats rupestres que van des del neolític fins a l’edat mitjana.
Per un estret senderó, l’últim tram passa per una interessant escala de pedra medieval. Pujarem a la reconstruïda capella preromànica de Sant Feliuet, del segle X, que és un exemple de l’arquitectura preromànica de l’edat mitjana, dalt d’un alterós turó, que ens regala una gran panoràmica sobre la conca del Ter, el castell i la casa de Savassona, que ja haurem visitat poc abans.
Al costat de l’ermita hi veurem sepultures antropomorfes i basses medievals excavades a la roca. Baixarem de l’ermita tot reculant el corriol que ens hi ha portat, després d’haver-nos embadalit una estona amb el paisatge.
Feta complida visita del lloc prendrem un pintoresc i ombrívol senderó en franca davallada, on veurem senyals del Meridià Verd, que ens encaminarà cap al castell de s’Avellana (en estat lamentable i ruïnós), esplèndid mirador natural sobre una roca, i poc després al restaurat monestir de Santa Magdalena de Conangle, d’origen romànic del any 1231 amb dilatades vistes panoràmiques i un interessant claustre amb la tomba d’un rector de Tavèrnoles amb inscripcions gravades.
Un bon lloc per parar-s’hi a escoltar el silenci i… dinar (de motxilla). Enllestit el tema gastronòmic ara ja donem inici a la tornada desfent les nostres passes per retornar al Castell de s’Avellana i des allà, tot baixant per un fascinant caminoi, entre tofuda vegetació, que ens conduirà a la porteria del mas de Palou, lloc on ens esperarà l’autocar per anar a trobar-nos amb els companys que no hagin vingut a caminar i tots junts iniciar el retorn cap a Terrassa.
Però abans si les ganes i l’horari ens ho permeten hi ha la possibilitat de fer una ullada a un forn de calç que té una escala metàl·lica interior.
Els companys que no facin l’excursió a peu poden quedar-se a esmorzar a Tavèrnoles (can Colomer o can Roquet), visitar l’església de Sant Esteve de Tavèrnoles i traslladar-se amb l’autocar al monestir de Sant Pere de Casserres i tornar a Tavèrnoles per dinar.

Fitxa tècnica

Lloc i hora de sortida: Estació d’autobusos de Terrassa, a les 7 del matí.
Desplaçament: en autocar.
Desnivell: +450 m. -450m.
Temps de marxa: unes 4 hores i mitja.
Dificultat: BAIXA.
Recomanacions: pals per caminar, calçat adequat, aigua i capelina.
Tornada: a la vesprada.
Pressupost: 15 euros els socis i 25 euros els no socis.
Inscripcions: del 7 al 17 de setembre.
Informació: Manel Salvador 93 780 54 78; Màrius Ferrer 93 788 92 80; Jaume Prunés 600 48 33 59.
Per inscripcions d’última hora: Ramon Pitarch (93 788 32 83 / 616 406 719).
Molt important: Cal que tingueu la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, heu de contractar l’assegurança temporal al punt d’atenció al soci (2 euros per dia).
Per a més informació:
www.vocaliaptf.blogspot.com.es

IMG_0027